Lectură pentru vară

Nu prea aveți idei pentru a petrece vara în mod plăcut și util în același timp? Nu e greu de rezolvat această problemă! Răspunsul №1 – lectura. Și iată topul cărților care se recomandă de citit în vacanță.

 

1) „Dragoste” de“ Isabel Allende €œ

Nu există o vîrstă anume pentru prima iubire. Se poate întîmplă în orice moment al vieții și poate fi oricînd la fel de puternică precum cea dintre Romeo și Julieta, îndrăgostiții legendari care de cinci secole încoace sunt reperele patimii arzătoare.

La cinci ani, este exmatriculată pentru indecență de la grădiniță călugărițelor ursuline din Santiago de Chile. La paisprezece ani, citește pe furiș „O mie și una de nopți” în atmosferă impregnată de senzualitate orientală a Beirutului. La treizeci de ani, mamă de familie, militează în America de Sud pentru emanciparea femeilor și revoluția sexuală. La patruzeci și cinci, își descoperă jumătatea în California. Însă, după cum recunoaște chiar ea, nimic din ce a trăit nu se compară cu ceea ce și-a imaginat…

Într-o savuroasă alchimie a adevărului și ficțiunii, Isabel Allende își însoțește confesiunile sentimentale și viziunea asupra nenumăratelor fațete ale iubirii cu cele mai frumoase pagini despre dragoste din romanele, povestirile și volumele autobiografice pe care le-a semnat, la fel ca și romanul dat.

2) „Pe cînd eram doar nişte puşti” de Patti Smith

„Cea mai impresionantă carte de memorii a unui star rock de la apariţia Cronicilor lui Bob Dylan”, scria Chicago Tribune la apariţia cărţii.

Autobiografia lui Patti Smith surprinde cu onestitate şi sensibilitate viaţa clocotitoare a New York-ului anilor 60-70. În vreme ce formaţii celebre îşi ţin concertele, iar legende ale rock-ului precum Janis Joplin îşi împart faima cu tabloidele ce scriu despre crimele cutremuratoare ale lui Charles Manson, scriitoarea trece prin peripeţiile tinereţii şi prin strădaniile de-a face ceva semnificativ cu viaţa ei.

3) „Casele vieţilor noastre” – Antologie

Rar sunt oamenii unei singure case, aşa cum sunt oamenii unei singure iubiri! Cei mai mulţi ne mutăm de multe ori, de-a lungul vieţii şi, de la o singură casă luată cu noi la prima plecare, ajungem, cu timpul, după toate peregrinările prin lumea mare, să purtăm înăuntrul nostru un adevărat orăşel plin de poveşti, aşa cum este şi cel ridicat de la sine în aceste pagini“, scrie Ioana Pârvulescu despre această antologie sublimă de texte semnate Adriana Bittel, Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Antoaneta Ralian, Barbu Cioculescu, Dan C. Mihăilescu, Gabriel Liiceanu, Gabriela Tabacu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Micaela Ghiţescu, Monica Pillat, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Victor Ieronim Stoichiţă .

4) „Eu sînt Malala” de  Malala Yousafzai și Christina Lamb

Povestea extraordinară a Malalei Yousafzai, cea mai tînără persoană nominalizată vreodată la Premiul Nobel pentru Pace, a cutremurat anul trecut lumea.

De această dată ai ocazia să cunoşti în amănunt povestea extraordinară a unei familii dezrădăcinate de terorismul global, o poveste despre lupta pentru dreptul fetelor la educaţie, despre un tată care, înfiinţînd el însuşi o şcoală, şi-a încurajat permanent fiica să se exprime liber şi să continue să înveţe.

 5) „Amintirile unei nonagenare” de Antoaneta Ralian

„Într-o carte pe care am tradus-o, un personaj bătrîn se simte atât de anonim şi de inconsistent, încît, ca să se convingă că există, calcă adînc în straturile de zăpadă, apoi întoarce capul ca să-şi vadă urmele, dovezi că da, există.

Eu sunt ferm convinsă că încă exist. Dar, asemenea bătrînului, prin cărţulia de faţă, întorc şi eu capul, să-mi văd urmele“, spune Antoaneta Ralian despre această carte. Dacă ai fost cucerită de cartea de convorbiri „Toamna decanei“, cu siguranţă abia aşteptai o nouă ocazie să o citeşti din nou pe cea considerată cea mai prolifică traducătoare din limba engleză din România.

6) „Semnătura tuturor lucrurilor” de Elizabeth Gilber

Autoarea bestseller-ului „Mănîncă. Roagă-te. Iubeşte“ revine cu un roman cu totul surprinzător.

Alma Whittaker, eroina romanului, născută la Philadelphia la începutul anului 1800, studiază plantele, cu precădere muşchiul, şi ajunge astfel să descifreze misterele evoluţiei în lumea naturală. Însă pe cît de riguoasă este Alma, pe atît de boem este Ambrose, omul de care aceasta se îndrăgosteşte.

7) „Maitreyi” de M. Eliade

Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Surendranath Dasgupta, trăiește o dragoste mistică, s-ar putea spune, cu naratorul cărții. Acțiunea are loc în Calcutta anilor 1930. Allan, unul din personajele principale, locuește în casa unui savant în calitate de „ucenic” al acestui savant. Deși la început el nu simte decît repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgostește iremediabil de aceasta. Fata îi impărtășește sentimentele dar nu îi mărturisește dragostea, aceasta reflectându-se în faptele sale.

Romanul introduce cititorul în lumea fascinantă a Indiei, a obiceiurilor și a tradițiilor orientale.