Unele dintre ele sunt și ecranizări de succes. Altele stau săptămâni la rând pe lista de best sellers în clasamentele din întreaga lume. Iată care sunt cele mai citite cărți de ficțiune pentru adolescenți în 2014.
John Green este printre cei mai citiți autori, romanul său „Sub aceeași stea” („The Fault in Our Stars”) fiind de 99 de săptămâni în Top 10 în America. Despre ce citesc tinerii din întreaga lume? Poveștile de iubire complicate, dramatice sau amuzante sunt preferatele lor, la fel și cele despre prietenie sau lecțiile de maturizare. Mai jos am alcătuit un clasament care să ne inspire în alegerile noastre. În top veți găsi doar romane de ficțiune.
1. Sub aceeași stea – John Green
Cum e să fii tânăr și să știi că mai ai doar câțiva ani de trăit? Hazel Grace Lancaster are 16 ani, suferă de o boală fără leac și, deși un medicament miraculos i-a prelungit viața, știe că zilele ei sunt numărate. Când fermecătorul Augustus Waters, suferind și el de aceeași boală cumplită, apare la întâlnirile unui grup de suport unde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisă. Prietenia lor e unică, iar împreună vor învăța ce înseamnă să iubești. Filmul a fost ecranizat anul acesta cu Shailene Woodley și Ansel Elgort în rolurile principale.
2. Dacă aș rămâne – Gayle Forman
Mia are 17 ani. Este o violoncelistă talentată, are o familie iubitoare și un prieten minunat, Adam. Viața ei se schimbă dramatic, atunci când își pierde părinții și fratele mai mic într-un accident rutier. Deși
nu-și amintește momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur și pe sine. Cartea este scrisă la persoana întâi, Mia evocă evenimente din viața sa, descrie ceea ce vede și aude în spital, deși nu poate simți nimic. Dragostea pentru Adam și pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânăra o face la final. Romanul, inspirat de o tragedie reală, a fost ecranizat anul acesta, în film Chloë Grace Moretz jucând rolul Miei. De asemenea, există și continuarea acestei cărți, „Where She Went”, care nu s-a tradus încă la noi.
3. Hoțul de cărți – Markus Zusak
În anul 1939, în Germania nazistă, Liesel și fratele ei mai mic sunt duși de către mama lor să locuiască la o familie socială în afara München-ului. Pe drum, Liesel își pierde fratele. Lângă mormântul lui, ea găsește un singur obiect, ascuns parțial în zăpadă. Este Manualul Groparului, prima ei carte furată. Pe măsură ce Liesel învață să citească ajutată de tatăl ei adoptiv, va începe să fure cărți de la incendierile de cărți organizate de naziști, din biblioteca soției primarului sau de oriunde găsește. Un roman frumos, despre puterea cuvintelor de a crea lumi. Cartea a fost ecranizată anul trecut.
4. Căutând-o pe Alaska – John Green
Miles Halter, un adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre în ultimele lor clipe de viață, ajunge la școala cu internat Culver Creek. În noul său cerc de prieteni își face intrarea seducătoarea Alaska Young. Inteligentă, amuzantă, imprevizibilă, Alaska îi va da viața peste cap. Ea îl atrage într-o lume misterioasă cu lumini și umbre, ce stă sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simon Bolívar, faimosul general imortalizat de Gabriel García Marquez: „Cum o să mai ies eu din labirintul asta?“ De aici, nimic nu va mai fi la fel…
5. Jurnalul unui adolescent timid – Stephen Chbosky
Aflat în pragul adolescenței, Charlie începe să-și povestească viața unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime. E varianta lui de a face față unei noi lumi, pentru că, nu-i așa, primul an de liceu e cel mai greu. Îți faci prieteni noi, te îndrăgostești, nu te mai înțelegi cu părinții. Să crești mare e mai greu decât ți-ai imaginat vreodată. Romanul a fost vândut în peste două milioane de exemplare și a fost ecranizat în 2012, iar din distribuție fac parte Logan Lerman, Emma Watson și Nina Dobrev.
6. Miss Peregrine – Ransom Riggs
Tânărul Jacob, în vârstă de 16 ani, ajunge pe o insulă izolată. Aici descoperă ruinele căminului „pentru copii deosebiți“ al domnișoarei Peregrine. Pe măsură ce înaintează pe holurile și prin dormitoarele părăsite, își dă seama că cei care s-au adăpostit cândva acolo au fost mai mult decât deosebiți. Poate că nu întâmplător au fost trimiși într-un loc uitat de lume. Și, oricât de bizar ar suna, ar putea fi încă în viață.
7. Lola și băiatul de treabă din vecini – Stephanie Perkins
Deși stilul ei vestimentar este scandalos și neobișnuit, Lola Nolan este o fiică ascultătoare cu planuri mari de viitor. Totul e aproape perfect până când spaima vieții ei devine realitate: gemenii Calliope și Cricket se întorc în cartier. Când Cricket, inventator talentat, pășește din umbra surorii lui gemene și revine în viața Lolei, ea trebuie, în sfârșit, să facă pace cu sentimentele de o viață pentru vecinul de alături.
8. De 19 ori Katherine – John Green
K-5 spunea că băieții sunt bădărani. K-10 voia doar o relație de prietenie. K-18 i-a dat papucii într-un e-mail. K-19 i-a frânt inima. Colin, un „fost copil-minune“ pasionat de anagrame, pleacă împreună cu prietenul său Hassan într-o călătorie pentru a uita de toate dezamăgirile în dragoste. Cu 10.000 de dolari în buzunar și un mistreț pe urmele sale, Colin vrea să demonstreze Teorema Fundamentală a Previzibilității Katherinelor care, speră el, va prezice viitorul tuturor relațiilor.
9. Cele treisprezece motive – Jay Asher
Clay Jensen se întoarce acasă de la școală și găsește pe verandă un pachet cu mai multe casete înregistrate de Hannah Baker, colega lui de care era îndrăgostit și care-și luase adio de la viață cu două săptămâni în urmă. Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-și pună capăt vieții. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla și de ce. Astfel, Clay își petrece noaptea străbătând orașul, cu Hannah pe post de ghid și descoperă durerea ei și adevărul despre el însuși.
10. Alegerea – Keira Caas
Treizeci și cinci de fete. O singură coroană. Competiția e acerbă, pentru că Alegerea e o șansă unică în viață. Toate visează la lumea luxului, a strălucirii, a rochiilor elegante și a bijuteriilor sclipitoare. Pentru America Singer, însă, să fie Aleasa e un coșmar, pentru că înseamnă să-și părăsească familia și iubitul, pe Aspen, care face parte dintr-o castă inferioară. Însă când descoperă că Aspen o înșală, iar prințul Maxon nu e snobul îngâmfat care i se păruse, romantismul plutește în aer.
11. Cum am devenit populară. Sfaturi vintage pentru o adolescentă din vremurile noastre – Maya Van Wagenen
Maya nu a fost niciodată populară. Dar, înainte de a începe clasa a opta se hotărăște să înceapă un experiment social unic: să-și petreacă următorul an urmând sfaturile dintr-un ghid de popularitate de prin 1950 scris de un fost manechin, Betty Cornell. Rezultatele sunt amuzante, dureroase și pline de surprize neașteptate. „Cum am devenit populară” este o carte-experiment scrisă de Maya Van Wagenen, o adolescentă de clasa a opta din Texas, SUA. Cartea, în variantă originală, a apărut în aprilie anul acesta, fiind scrisă de Maya în 2012, pe când avea doar 13 ani. Anul trecut, a fost declarată unul dintre cei mai importanți și influenți tineri din SUA de către revista Time.
12. Mincinoșii – E. Lockhart
Romanul prezintă un portret al unei familii cu tradiție pentru care cel mai important lucru este păstrarea aparențelor. O familie frumoasă, o insulă privată, o fată vulnerabilă și îndrăgostită, un băiat curajos, un grup de patru prieteni, Mincinoșii, a căror prietenie se dovedește a fi distructivă, o revoltă, un accident, un secret. Minciuni după minciuni. „Bine-ați venit la minunata familie Sinclair, compusă din indivizi atletici, înalți și frumoși. Suntem democrați, cu avere din tată în fiu. Nimeni n-are nevoie de nimeni. Nimeni nu greșește vreodată”.