Incapabilitatea autorităților locale de a soluționa problema deșeurilor din capitală

     După ce locuitorii comunei Bubuieci au blocat accesul autospecialelor la poligonul de pe strada Uzinelor, unde de-a lungul anilor ajung deșeurile din Chișinău, procesul de evacuare s-a stopat. 

     În urma negocierilor dintre reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, Primăria municipiului Chișinău și locuitorii comunei Bubuieci, s-a convenit ca evacuarea deșeurilor din capitală la depozitul de stocare a deșeurilor se va prelungi pentru 30 de zile, în urma acestuia municipalitatea va identifica o altă locație pentru evacuarea și depozitarea deșeurilor.

        La 2 aprilie, locuitorii comunei Bubuieci fiind obosiți să respire aerul poluat au intrat în grevă și au blocat accesul autospecialelor la gunoiștea din apropierea localității. Însă, într-un final, locuitorii din comună au fost convinși de a permite depozitarea încă 30 de zile. În acest timp, Primăria capitalei urmează să identifice o soluție pentru această problemă.

       Astfel, șeful Direcţiei general locativ-comunale și amenajare, Petru Gontea, a spus că în trei zile toate deșeurile adunate vor fi evacuate. „Pe 5 iunie, prim-ministrul a avut o întâlnire cu un grup de inițiativă și s-a ajuns la un compromis. Ulterior, am fost anunțați că putem relua evacuarea gunoiului la Bubuieci. Până în după-amiaza zilei de 6 iunie, în partea centrală a orașului au fost evacuate toate deșeurile. Timp de trei zile planificăm să curățim întreg orașul, ca mai apoi să dezinfectăm locurile unde s-a adunat gunoiul”, a specificat Petru Gontea.

       Întrucât este o problemă gravă, pe care nici specialiștii în ecologie nu o pot evita, Iuliana Cantaragiu spune că în ierarhia deșeurilor depozitarea este cea mai proastă soluție. ”Cea mai apropiată uzină de reciclare a deșeurilor se află la 300 km distanță, în orașul Buzău. Aceasta este cea mai mare din Europa de Est și are capacitatea să recicleze toate deșeurile din România, Republica Moldova și Bulgaria, dacă acolo ar ajunge deșeurile bune pentru reciclare.

    Din aceste considerente, conform unui studiu, construcția unei uzine în Republica Moldova nu este rentabilă. Însă, noi am putea pur și simplu să le transportăm acolo, dar pentru aceasta trebuie mai întâi să învățăm să sortăm deșeurile. Totuși, remarcăm că circa 20 la sută din deșeuri pot fi reciclate, restul sunt deșeuri alimentare, pentru care există alte soluții. De exemplu, din acesta se poate obține biogaz sau se poate valorifica energetic”, a adăugat specialista.
Așteptăm raportarea și monitorizarea problemei identificate.

Stagiar Xenia Polearuș.