Dacă eşti viitorul student, dacă trebuie să pleci în alt oraş pentru a-ţi face studiile dorite, atunci prima ta problemă e cazarea. Ai la dispoziţie 3 variante: închirierea gazdei, cazarea în căminul studenţesc în cadrul instituţiei de învăţământ sau traiul la rude ori prieteni. În fiecare caz sunt şi plusuri dar şi minusuri, pe care le vom analiza mai jos.
În primul rînd o să excludem a treia variantă, traiul la rude sau prieteni. Da, sunt şi avantaje în libera formă de trai, hrană şi comunicare. Minusul e ca şi în proverbul: „cu statutul său în altă mănăstire”. Posibil ei sunt bucuroşi să te vadă, dar cu timpul tu devii o abuză pentru familia care te-a adăpostit. Ei au propriile lor lucruri de care sunt deprinşi şi care nu necesită de schimbări. Mai pe scurt, dacă nu dorești să strici relaţia cu rudele sau prietenii tăi – închiriază gazdă sau trăieşte în cămin.
În aşa fel rămâne alegerea dintre cămin şi gazdă. Aici noi avem mai multe criterii în urma cărora putem face concluzii, unde e mai bine să trăieşti:
1. Costul – e un criteriu important. Închirierea gazdei nu e ieftină şi în mare parte depăşeşte costul traiului în cămin. Dacă nu aveţi bani pentru apartament, atunci nu mai are rost să analizaţi avantajele şi dezavantajele, simplu cazaţi-vă în cămin. Iar dacă întrebarea cu bani nu e o problemă, atunci are rost.
2. Confortul cazării. Aici predomină apartamentul. Nu trebuie de aşteptat rîndul la duş, bucătăria e permanent la discreţia ta, linişte şi fără ameninţarea de faptul că poţi fi trezit la ora 3 de noapte pentru că să-i împrumuţi cuiva pâine sau sare. Poţi să-ţi aduci prietenii la ce ora vrei – fapt ce nu se permite prin toate căminele studenţeşti. La apartament totul depinde de dorinţele tale şi nu trebuie să iai în calcul şi dorinţele altor locatari.
3. Comunicarea. Căminul e un paradis pentru stilul de viaţă de student. Aici găseşti întotdeauna cu cine să comunici, să joci un meci la calculator sau cine să te ajute la un proiect, la o problemă. La gazdă, situaţia stă altfel: trăieşti sau singur sau cu un vecin. Şi adesea va fi cazul în care nu o să aveţi cu ce să vă ocupaţi. Nu o să aveţi de la cine să cereţi ajutor într-o situaţie grea.
4. Procesul de învăţământ. Viaţa veselă de student întotdeauna e un obstacol pentru studii. În cămin o să fie permanentă vălmăceală, gălăgie care vor sustrage atenţia de la lecţii – nu fiecare o să poată să reziste la aceasta, îndeosebi atunci cînd ai nevoie de concentrare. La gazdă tu poţi liber şi cu linişte să realizezi tot lucrul pe care îl ai de făcut pentru universitate. Plictiseala v-a fi doar un plus pentru ca să te aşezi la lecţii.
5. Libertatea. În cămin tu eşti nevoit să trăieşti după regulamentul intern, pe când la apartament tu îţi faci programul care te aranjează. Vrei să ieşi la plimbare noaptea – go!, pe când nu în fiecare cămin este permis ieşirea din el după o anumită oră.
6. Salubritatea. Din cauza numărului mare de persoane de prin cămine, se răspândesc repede bolile infecţioase şi gripele. Stabil în fiecare iarnă se răspîndeşte gripa şi alte boli.
În fine: apartamentul are mai multe avantaje, dar nu trebuie să uităm că timpul petrecut în căminul studenţesc – nu se uită. Acolo o să găseşti prieteni noi şi o să treci prin cea mai bună şcoală a vieţii.
Succes la învăţătură şi o cazare confortabilă!