“Anii de studenţie sunt cei mai frumoşi!” – probabil mai toţi studenţii au auzit fraza asta de la cei trecuţi deja prin băncile facultăţii. Frumoşi, grei sau plictisitori, primii ani de studiu la universitate vin pentru mulţi dintre noi, cu alegerea primului job.
Muncăşi învăţătură? La prima vedere sunt greu de combinat, însă nu imposibil. Deşi mulţi se feresc de serviciu atîta timp cît învaţă, unii reuşesc să le îmbine.
Motivele pentru care tinerii îşi iau un job chiar din prima perioadă a studenţiei sunt diverse. Fie din dorinţa de a fi independenţi, nevoia impusă de circumstanţe sau entuziasmul de a încerca ceva nou, studenţii se lanseazăîn căutarea unui loc de muncă atractiv.
Mihaela Patraşcu, studentă la USM, munceşte de la 14 ani, pentru că vrea să fie independentăşi să se poată menţine pe picioarele proprii. “Sunt instructor de fitness. Pentru mine este destul de greu atît din punct de vedere fizic cît şi psihic să fiu studentăşi angajatăîn sfera muncii în acelaşi timp. Dacă eşti o persoană responsabilăşi nu vrei să-ţi neglijezi nici studiile, nici serviciul, poate deveni uneori o povară săîmbini ambele lucruri”. Întrebată dacă reuşeste să le facă pe amîndouă, tînăra mărturiseşte: “Muncesc în fiecare zi în afară de duminică, iar dacă mai adaug obligaţiunile din familie, nu-mi mai rămîne timp liber. Este dificil, mai ales dimineaţa, cînd mă trezesc încă obosită după ziua de ieri şi nu pot nicidecum să intru în ritmul zilei. “
Pentru a vedea care este situaţia în rîndul studenţilor facultăţii de Jurnalism, USM, am chestionat 26 persoane, iar la întrebarea “Sunteţi angajaţi în cîmpul muncii?”, 7 dintre ei au răspuns afirmativ. Domeniile preferate de ei sunt, de obicei, populare în rîndurile tinerilor: comerţ, restaurante, hoteluri sau sport.
Mulţi tineri se plîng de numărul redus de locuri de muncăîn care să se poatăîncadra. Nemulţumirile fiind întemeiate. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în prezent, numărul locurilor disponibile depăşeşte cu mult numărul şomerilor. Cu toate astea, chiar şi acele joburi disponibile devin inaccesibile din cauza interferenţei orarului de studiu şi de muncă, sau a lipsei de experienţă a studenţilor.
Situaţia nu este mai favorabilă nici în rîndul absolvenţilor de facultate. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică cu privire la plasarea în cîmpul muncii a tinerilor, din 26 mii absolvenţi ai anului 2009, în timp de 1 an după absolvire s-au angajat doar 3.883 persoane, ceea ce constituie 14,6% din numărul total al absolvenţilor.
A fi “student – angajat” nu este simplu ,însă poate fi o experienţă solidă pentru viitor. Tinerii învaţă să fie responsabili, se maturizeazăşi îşi asumă hotărîri care le pot schimba viaţa. Deşi domeniile de studiu şi de muncă, de cele mai multe ori sunt diferite, studenţii de dovedesc a fi flexibili şi se adaptează usor.
Doina Sălcuțan, USM