În profida faptelor, cartea totuși rămâne a fi cel mai bun cadou. Însă, de cele mai dese ori aceasta e eBook-ul. Printre cărțile „de modă veche”, tipărite pe la tipografii – apar adevărate capodopere de design, care ar fi un cadou extraordinar chiar și pentru o persoană hipercriticală. Iată o prezentare generală doar a 10 capodopere poligrafice.
1. Carte scrisă înainte de moarte
Design-erul grafic din Elveția, Pierre Mendell cu puțin timp înainte de moartea sa a public o carte mică, în care e enumerat principalele sale realizări și etapele biografiei. Iar la sfârșit a pus data decesului. În acea zi el a murit. Cartea, însă a fost executată în formă de cruce, anume acea care e plasată pe drapelul Elveției.
2.Cartea cu găuri
Scriitorul american Jonathan Safran Foer a decis să demostreze ce e un hipertext. Deaceea, noua sa carte cu denumirea „Tree of Codes” e complet din găuri.
3.Carte de bucate de la IKEA
Compania IKEA afirmă că „ceea ce e făcut acasă – e mai bun”. Ca o ilustrare a principiului său, ea a lansat o carte de bucate cu denumirea „HOMEMADE IS BEST”, toate recetele care sunt ilustrate, sunt în stilul instrucțiunii de asamblare modulară a mobilierului IKEA.
4.Alfabetul 3D
Toți știu că cel mai bine lumea se cunoaște în regimul de joacă. Iată că și alfabetul cel mai bine e să-l înveți , cum se dovedește, cu ajutorul abecedarului ABC3D.
5.Cartea Tunel
Scriitorului, ca și oricărei persoane care lucrează la calculator poate să se dezvolte așa numitul „Sindromul Tunelului „. Aparent e că anume persoana ce suferă de ea a creat cartea Tunnel Vision, în care povestește despre tunelul, ce unește New York-ul și New Jersey, istoria și prezentul lui. S-a primit foarte interesant.
6.Cărțile 3D de la Benjamin Lacombe
Ilustratorul francez Benjamin Lacombe face adevărate cărți 3D, în care fiecare pagină bucură cititorul cu noi minuni în volum. La moment, el deja a creat design-ul pentru astfel de lucrări celebre precum „Pinocchio”, „Madame Butterfly”, „Alice în Țara Minunilor”.
7.Carte de bucate, care e nevoie de a coace în cuptor
În mod obișnuit, deschideți mai întâi o carte de bucate apoi cuptorul – pentru a coace ceva, ce a fost citit de pe paginile cărții. Însă editorii din Croația au decis să intoarcă procesul pe dos. Ei au creat o carte de bucate intitulată „Well Done”, pe care e nevoie mai întâi să o coci în folie în cuptor, pentru ca pe paginile ei să apară recetele.
8.Wikipedia de hârtie
În mai multe limbi, numărul de articole în Wikipedia demult a depășit numărul de articole în cele mai complete encilopedii de hârtie tot în aceleași limbi. Iată de ce ea nu e posibilă în varianta poligrafică. Cel puțin așa se părea, până designerul Rob Matthews nu a creat un volum cu 5000 de pagini, format din câteva zeci de mii de cele mai vizitate articole din Wikipedia în limba engleză. Desigur, în acestă carte nu nici o componentă practică. Dar, e foarte clar transmis esența enciclopediei electronice.
9.Carte – lampă de noapte
Cartea „Good Ideas Glow in The Dark” – nu e chiar carte. Aceasta e o lampă de noapte, stilizată sub carte și menită pentru a fi pusă pe raftul cu cărți. Deși poate fi pusă și pe masă. Doar în această „carte” luminează nu numai partea laterală ci și literele de pe copertă.
10.Carte – condiment
De obicei, toate condimentele alimentare posibile sunt stocate în borcane speciale. Dar, designerul Nick Bampton propune a utiliza pentru acesta cartea. Fiecare foaie va conține o anumită cantitate de condimente. Și pentru a le adăuga într-un fel de mâncare e nevoie doar de a-l rupe și a arunca în tigaie. Această foaie sub influeța temperaturii și umedității simplu se va dizolva în mâncare.