”Portretul lui Dorian Gray” – un roman tulburător al lui Oscar Wilde, care a scandalizat Anglia Victoriană.
Publicat în 1890, volumul acestuia este asaltat de numeroase critici, fiind perceput ca jignire la adresa bunelor moravuri şi categorisit drept periculos de către recenzenţi. În 1891 Wilde publică o nouă ediţie căreia îi adaugă şi o prefaţă moralistă, intrigatoare, cu privire la critici şi la ţelul artei.
Povestea urmăreşte viaţa lui Dorian Gray, un tânăr chipeş, de o frumuseţe izbitoare care se lasă pictat de către prietenul său, Basil Hallward, acesta din urmă realizând un portret fascinant şi de neegalat. De frumuseţea lui Dorian Gray este atras şi lordul Henry; iar el va juca un rol important în viaţa tânărului, îl va influenţa şi va declanşa cele mai arzătoare dorinţe ale lui Dorian. Ceea ce va urma reprezintă o abordare complexă a vieţii omului, bazată pe tema faustiană. Orbit de încrederea acordată de lordul Henry şi condus de gândurile veninoase şi tragice care îşi făcuseră loc în interiorul sufletului său, Dorian doreşte să-şi vândă sufletul diavolului, pentru a obţine tinereţea veşnică.
„Cât e de dureros, a murmurat Dorian Gray continuând să-şi fixeze portretul. Cât de dureros e gândul că am să îmbătrânesc , că o să ajung hidos şi respingător. Şi portretul ăsta o să rămână mereu tânăr. Nu va arăta niciodată mai bătrân decât în această zi de iunie… Ah, dacă s-ar putea să se petreacă invers! Dacă s-ar putea ca eu să rămân mereu tânăr şi portretul să îmbătrânească! Pentru aşa ceva… pentru aşa ceva… aş da totul! Da, nu există pe lume ceva ce n-aş da! Mi-aş da şi sufletul!„
Dorian este un personaj curios, enigmatic, pe care urmează să-l descifrezi pas cu pas. Un aspect interesant este faptul că natura exactă a numeroaselor fapte rele pe care le comite Dorian Gray nu este niciodată descrisă, Oscar Wilde lăsând totul în seama imaginației lascive a cititorului. Și chiar dacă la un moment dat îți dai seama că lucrurile pe care le face sunt neconvenționale și-ți auzi conștiința cum strigă să te retragi, să îi întorci spatele, singurul lucru pe care îl poți face este să rămâi şi să privești.
”Portretul lui Dorian Gray” ne oferă multe lecții și idei la care să ne gândim, însă problema în jurul căreia se învârte povestea o reprezintă integritatea morală și, de ce nu, povara păcatului. Fiind o carte care-și ”hrănește” cititorii exclusiv prin personajele sale, acțiunea nu abundă de situații tensionate. Oscar Wilde a știut exact momentul în care să introducă punctele critice pentru a crește curiozitatea cititorului.
Fără îndoială, cartea nu trebuie lăsată fără atenție, iar unica întrebare care mai poate fi este : Oare însuşi Oscar Wilde a făcut un pact cu diavolul pentru a scrie o asemenea proză inedită?
Sursa: bookblog.ro