Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova a organizat o lecție de desfășurare pentru studenți, cu subiectul ,, Discursul de ură în media online și pe rețelele de socializare”. Evenimentul a avut loc la data de 3 noiembrie 2015 în incinta Universității de Stat a Moldovei, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării.
La această întîlnire au participat doi experți în domeniu – Dumitru Ciorici, cofondator al portalului Agora.md, și Ion Bambuleac, jurist în cadrul Coaliției Nediscriminare.
Tematica cuvîntării ținute de către jurnalist s-a axat pe ,, Discursul instigator la ură” și anume că acesta s-a extins și a devenit un fenomen odată cu dezvoltarea Internetului și creșterea numărului de utilizatori ai rețelelor de socializare iar noi trebuie să fim informați corect cu privire la chestiuni juridice curente a comercianților, avocaților, corporațiilor și a altor persoane interesate sau în nevoie de sfaturi juridice cu privire la acest subiect.
Inițiatoarea evenimentului, a dat startul acestei activități inter-active și a subliniat cît de importantă este încadrarea noatră în discuție și cîtă însemnătate are această informație pentru noi.
,,Acest eveniment s-a încadrat perfect în conceptul orelor noastre de jurnalism social,
oferindu-ne posibilitatea să ne familiarizăm cu probleme importante în mass-media, care urmează a fi depășite pentru a asigura buna calitate a jurnalismului nostru pentru că voi sunteți cei care trebuie să veniți cu noi viziuni care ar schimba lucrurile în bine”, a menționat decanul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Georgeta Stepanov.
Pentru a înțelege mai bine ce este discursul instigator la ură, dar şi la violenţă, directorul editorial Agora, a încercat să ne explice prin argumente și exemple concrete ce cuprinde acest subiect. ,, Discursul la ură sunt acele forme de expunere, care atunci cînd sunt atacate și discriminate de anumite grupuri de persoane în baza anumitor factori, criterii, cum ar fi: discurs de ură îndreptat împotriva etniei, împotriva orientării sexuale, împotriva naționalității ș.a.”, a precizat, Dumitru Ciorici.
Pe parcursul activității, jurnalistul a marcat că modul de a comunica ține de responsabilitatea fiecărei persoane. Instituțiile media pot să stopeze acest fenomen, moderând conținutul, astfel încât să împiedice apariția în spațiul virtual a comentariilor agresive sau care îndeamnă la discriminare, spunîndu-le viitorilor jurnaliști că portalul Agora.md dispune de un regulament intern, în baza căruia sunt moderate comentariile.
Prin urmare, studenții au aflat și ce riscă cei care utilizează un limbaj licențios în mediul online.
Expertul în legislația media, le-a vorbit despre reglementările naționale și internaționale ce țin de discursul de ură. ,, Liberatatea noastră se sfîrșește acolo unde începe libertatea altuia. Am să aduc la cunoștință despre inițierea sau lansarea măsurilor legislative în ceea ce privește legea cu privire la asigurarea egalității sau egalitatea de șanse”, a precizat Ion Bambuleac.
Viitorii jurnaliști s-au arătat interesați și de faptul dacă moderarea comentariilor ce conțin elemente ale discursului de ură nu contrazice libertatea de exprimare, asfel expertul le-a explicat ce prevede noțiunea de libertate de exprimare și le-a povestit studenților despre cazurile de discurs de ură care au ajuns în instanță și cum au fost acestea soluționate în țara noastră.
Participanții la întâlnire au aflat lucruri interesante de la personalitățile invitate și le-au adresat numeroase întrebări cu referire la activitatea lor profesională și nu doar.
Studenta Maria Soltan a menționat că a înțeles în ce constă discursul de ură, atât din perspectiva dezvoltării mass – mediei online, cât și din perspectiva legislației . În opinia ei, ”acestă lecție este binevenită pentru viitorii jurnaliști, pentru a fi informați cum trebuie să ne exercităm corect activitatea profesională și să promovăm jurnalismul de calitate. Acest fenomenul poate fi stopat sau minimalizat prin denunțarea mesajelor instigatoare la ură și promovarea de către mass-media a unei atitudini de acceptare reciprocă între membrii societății, în spiritul respectului față de drepturile omului.”
La finele întîlnirii, toți studenții care s-au implicat activ în discuție au primit cadou, pungi ecologice din partea Centrului pentru Jurnalism Independent din Moldova.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele de socializare”, implementat cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), partener al CJI.