(Interviu) ,,Dacă ai capacitatea de a face față situațiilor neprevăzute, atunci vino la jurnalism…”

„Presa este cumpărată“, „încrederea moldovenilor  în mass-media a scăzut îngrijorător în ultimii ani“; „cîinile de pază este al oligarhilor“, „jurnaliştii aleargă numai după senzaţional“– aceasta este, per ansamblu, imaginea presei din Moldova.

În acest net de clişee cu care ne-am obişnuit pînă la saturaţie, există însă şi presă de calitate şi jurnalişti de excepţie. Despre meseria de jurnalist și formarea profesională a acestora am vorbit cu Angela Antonovici, studentă la Universitatea de Stat din Moldova,  jurnalistă la Moldova 1 și redactor- șef la Actual.md.

 – Ce te-a determinat să-ți continui studiile la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării?

Dorința acerbă de a cunoaște, de a descoperi, de a căuta cât mai multe lucruri noi și a încerca cât mai mult să evoluez, m-a pus față-n față cu profesia de jurnalist. Încă de pe băncile gimnaziului din s. Bănești am descoperit pasiunea de a scrie . Îmi plăcea la nebunie să fiu prezentă la orice activitate, să identific subiecte, dar și mai mult să fiu prezentatoare la diverse manifestații. Părinții și profesorii au fost cei care m-au încurajat să urmez această cale.

– Care sunt principalele calități pe care trebuie să le posede un jurnalist ?
Principalele calități care sunt definitorii pentru un jurnalist bun ar fi: acuratețea, echilibrul, impactul, relevanța, abordarea inedită și, nu în ultimul rînd, stilul de a scrie. Este foarte important să-ți găsești propriul stil prin care să ai priză la public; stilul care te-ar defini ca om și care ar contribui la informarea corectă și obiectivă a celor care sunt cointeresați de informația oferită.

13059767 862545213892315 487934547 n

– Ce dificultăți ai întîmpinat din momentul în care ai început studiile în domeniul jurnalismului?

Nu aș spune că am întîmpinat dificultăți mari, dar am întîlnit oameni cu caractere și temperamente diferite. Nu e ușor deloc să te încadrezi într-un colectiv nou. Pe mine cred că m-a ajutat foarte mult firea mea sociabilă. Astfel, am depășit și unele reacții venite din partea colegilor sau profesorilor. În esență, fiecare are probleme de moment, cu privire la un obiect studiat, la atitudinea profesorului față de persoana sa. Cert este faptul că se depășește orice dificultate.

– Care este atitudinea ta vis-a- vis de calitatea studiilor , metodele de predare și însușire a materialului didactic oferit studenților din cadrul FJȘC al USM?

Pot spune că am o atitudine destul de pozitivă față de caliatea studiilor. La noi la USM și anume la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării chiar se face carte. Profesorii utilizează cele mai sofisticate metode pentru a preda studentului materialul didactic, în așa fel încît acesta să fie apt să-l însușească. Deja depinde de persoană și de scopul cu care aceasta a venit la jurnalism. Eu cred că e posibil să faci față cerințelor, să înveți tot ce ți se oferă pe tavă și să mai aspiri și la o bursă. Important e să ai voință și să-ți dorești cu adevărat o carieră în domeniul ales, pentru că profesorii investesc foarte mult timp, informație și încredere în noi.

– Ești reporter la Moldova 1 și redactor șef la Actual.md. Cum îți organizezi timpul încît să reușești și la universitate, și la muncă?
Mereu am considerat că este bine să combini studiile cu lucrul practit. Astfel, în anul I am lucrat la un portal de știri online, unde am descoperit mulți oameni talentați și astfel am început să colaborăm asupra altor proiecte care, ulterior, m-au adus și în fața micilor ecrane. La moment sunt jurnalist în cadrul emisiunii „Abraziv”, difuzată la postul național de televiziune. Mi-a plăcut din totdeauna televiziunea, pentru că una este ceea ce citești, dar este mult mai viu și mai colorat discursul atunci când omul își ascultă vocea și îți vede trăirile, emoțiile.
Eu reușesc atât la muncă, cât și la universitate pentru că îmi place ceea ce fac și mă regăsesc în profesia pe care mi-am ales-o. Important e să-ți dorești să realizezi ceva și neapărat reușești.

13059690 862544940559009 937559435 n
– Se afirmă că ,, Presa este cîinele de pază al societății democratice”. Cît de liberă este Mass- Media din țara noastră?
Este expresia pe care am auzit-o nu doar la facultate, ci și în societate. Cu certitudine pot să afirm că, întradevăr, presa este câinele de pază al societății, care manifestă o mare putere asupra acesteia, dar din păcate, nu pot să afirm cu aceeași certitudine că este tot atât de liberă. Majoritatea jurnaliștilor lucrează pentru unii actori politici, acoperindu-i prin informații false. Însă, desigur, există și jurnaliști cu coloana vertebrală de pe urmele cărora trebuie să ne conducem.
– Cît de necesare sunt studiile în domeniu pentru un jurnalist?
Poţi fi un jurnalist foarte bun şi fără să urmezi o facultate de profil, însă studiile te ajută în fundamentarea noțiunilor de bază și îți pot deschide anumite portițe de intrare în industria mass-media. E important să să ai o gândire flexibilă și să ai cunoștințe bogate din diverse domenii de activitate.
– Ca tînăr specialist, ce ți-ai dori să schimbi în Mass- Media de la noi din țară?
Ca să schimbăm Mass-Media din țara noastră trebuie mai întîi să schimbăm oamenii din ea. Oamenii care au o influență negativă, care doar induc în eroare și dezinformează societatea. Ca tînăr specialist optez pentru o informare obiectivă și veridică, optez pentru dreptate și adevăr, optez pentru jurnalism de calitate.

13023352 862545210558982 567314553 n

– În ce diviziune a jurnalismului te vezi în viitor?
Întodeauna am fost atrasă de Televiziune și întodeauna am afirmat cu înverșunare că asta vreau să fac în viață. Probabil experiențele pe care le-am avut pînă acum îmi creează această dorință. Dar nu exclud și alte diviziuni, deja voi vedea pe parcurs unde mă vor duce valurile vieții.

13023501 862544937225676 1861806218 n

– Ce sfaturi poți să le oferi celor care optează pentru profesia de jurnalist?
Dacă ești o personalitatea puternică, dacă ai capacitatea de a scrie și de a prezenta informațiile într-o manieră precisă, culturală, dacă curiozitatea îți depășește limitele, abilitățile de comunicare, și dacă ai capacitatea de a face față situațiilor neprevăzute, atunci vino la jurnalism!