(INTERVIU) Anatol Alexei – Președintele Comitetului Sindical Studențesc UTM

Interviul despre platforma de interacțiune și baza de date crete pe studentus.md, cu invitatul special al emisiunii, Anatol Alexei – președintele Comitetului Sindical Studențesc UTM.

– Deci, astăzi vom vorbi despre platforma de interacțiune și baza de date, create în cadrul proiectului ”Tineretul Studios” dar înainte de toate, cum merg lucrurile în general?

– Merge destul de bine, suntem la faza finală de derulare a proiectului realizat cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului. Denumirea proiectului e de fapt ”Tineretul Studios – Activ, Responsabil, Implicat”. Am avut mai multe sarcini dea lungul proiectului și iată că în curând, sâmbăta aceasta v-a avea loc conferința de totalizare a proiectului, unde vom prezenta finalitățile.

– Să trecem la subiectele noastre de astăzi, ce reprezintă baza de date, creată în carul acestui proiect?

– Deci această bază de date a organizațiilor de autoguvernare studențească din instituțiile de învățământ superior, creată pe studentus.md, reprezintă una din sarcinile noastre. Vreau să zic din start, am realizat mai mult decât sarcina pe care ne-am propus-o, întrunind nu doar o bază de date a organizațiilor studențești ci și a instituțiilor superioare de învățământ cu toate facultățile. Mai mult ca atât, am făcut așa ca în informația despre organizație sau instituție să se afișeze și liderii studențești de la facultăți și instituție.

–  Care e rolul și impactul acestei platforme media?

–  Rolul acestei baze de date este ca toți studenții din instituțiile noastre de învățământ să-și cunoască liderii studențești, mai mult ca atât, să cunoască la fel domeniile de activitate, departamentele din cadrul organizației și să vadă concret cine activează în aceste organizații. Totodată acolo pot fi găsite toate datele de contact a persoanelor date, în caz de necesitate.

– Cum reacționează studenții la această bază de date?

–  La momentul actual, baza de date se află în uz intern deci nu a fost prezentată deocamdată, însă asta ne propunem la conferința de totalizare. Vom prezenta atât comunitatea cât și baza de date, vom asculta propunerile reale de îmbunătățire pentru o utilizare mai eficientă a lor.

–  Cât de importantă poate fi această baze de date pentru structurile de autoguvernare studențească?

–  Deseori organizațiile studențești activează doar în cadrul facultăților, universității și nu își cunosc colegii, liderii de la alte instituții, ne mai vorbind de restul persoanelor ce activează în organizație, de asta ne-am propus să-i facem văzuți și să se cunoască între ei, iar cu ajutorul comunității interactive – să poată conlucra și să se ajute reciproc, prin crearea grupurilor închise pentru a conlucra între departamente și pe domenii de activitate. Probabil de la asta au de câștigat toți.

–  Am vrut să vă întreb cine va face parte însă m-ați lămurit deja.

–  Da, însă din această comunitate pot face parte nu doar cei care sunt implicați nemijlocit în activitatea organizației ci toți utilizatorii site-ului studentus.md și toate activitățile unei organizații vor fi reflectate astfel încât să fie cunoscute toți. Mai mult de atât, e posibil realizarea votingurilor sau a sondajelor de opinie la soluționarea unor probleme spre exemplu.

–  Activitățile date se vor reflecta doar pentru utilizatorii studentus.md sau ele vor fi publice, pentru toți?

–   Noi cu-adevărat ne vom strădui să fie publice. Vrem ca ei să cunoască tot ce organizează și realizează organizațiile studențești, pentru că aici este o problemă majoră faptul că nu înde-ajuns reflectă activitățile lor.

  MG 3690

–  Cât de importantă este această bază de date pentru instituții dar și administrațiile lor?

–  Baza de date este menită să asigure o conlucrare și conexiune între organizații. La fel va fi posibil acel schimb de experiență între organizațiile studențești. La fel, organizațiile studențești cu-adevărat bune, reprezintă un impact benefic asupra autorităților instituției, așa cum ei vor încerca să indice lacunele vieții studențești și contribui la soluționare. Baza de date cum am menționat mai devreme, are și informația despre toate instituțiile și datele de contact, respectiv viitorii studenți pot găsi cele mai principale instituții și informația de bază despre ele, cu toți liderii și conducerea universitară, într-un singur loc – la noi pe site, așa cum la momentul actual nu există astfel de platformă care să le întrunească pe toate. Ba chiar poate contacta pe cineva de la facultatea la care ar dori să aplice pentru a afla mai multe detalii și subtilități de la cineva deja în sistem, deja în universitate, facultate, confruntându-se cu asta zi de zi.

–  Care sunt cele mai puternice organizații de autoguvernare studențească?

–   Dacă e să vorbim de organizație-umbrelă, aș spune în primul rând Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova. Acolo fac parte organizațiile studențești de diferit gen, Sindicate, Senate Studențești, de asta văd consiliul drept o conlucrare benefică și constructivă iar atunci când apar probleme de ordin social, ele se rezolvă mult mai bine și ușor printr-o forță comună.

–   Care ar fi mesajul care l-ați transmite studenților din ziua de azi?

–  Pe studenți i-aș îndemna să fie mai activi, din păcate acum se atestă pasivitate iar eu aș dori ca ei să înțeleagă că anume ei sunt beneficiarii serviciilor educaționale și doar de ei depinde cât de bine sunt asigurate aceste momente în viața lor studențească. Ce ține de viitorii studenți, determinați-vă bine ce specialitate doriți, ca să nu fie situația de a aplica la diferite specialități totalmente diferite, fapt ce încă odată dă dovadă de indecizia lor.

–  Vă mulțumesc mult și sper să ne mai auzim aici în cadrul Radio Studentus.

–  Și eu vă mulțumesc și doresc tuturor studenților succese și numai realizări frumoase.