Admiterea la medicină, pe ultima sută de metri

Au mai rămas zile numărate până la încheierea perioadei de admitere la universitățile din țară, însă la USMF numărul celor care aplică crește vertiginos în continuare, trecând în a doua săptămână de admitere cu mult pragul de 1000 de studenți. Despre acest aspect al admiterii, dar și multe altele aflăm de la domnul Sergiu Ciobanu, secretar responsabil al Comisiei de Admitere a USMF.

Câți studenți au depus din prima zi a admiterii și până acum?

– La moment avem 1119 aplicanți.

– Care specialități sunt cele mai solicitate?

– La USMF „Nicolae Testemiţanu” admiterea se face la 4 specialități și ele cam toate sunt solicitate aproximativ la egal. Un aspect care ar putea duce în eroare e că unele au mai multe locuri, altele mai puține, și astfel s-ar crea impresia că cele din prima categorie sunt mai solicitate.

– Cât de determinați sunt studenții în alegerea specialităților?

– Candidații, conform regulamentului, au dreptul să depună la 3 specialități, în ordinea priorităților, și pot participa în concurs la un număr nelimitat de universități. Cei care sunt determinați cu exactitate depun la o specialitate, însă majoritatea depun la 2-3.

Ce întrebări au viitorii studenți atunci când vin să depună actele?

– Cea mai frecventă întrebare este dacă au șanse. Dar șansa poate fi determinată numai după încheierea depunerii actelor şi realizarea concursului şi este influențată de numărul de candidaţi şi media lor de concurs. Alte întrebări apar la momentul depunerii, când sunt unele aspecte neclare în cereri, situație în care sunt consultați pentru a le îndeplini corect. Alte întrebări nu prea apar, acestea fiind cele mai frecvente.

Care e procentajul de asigurare cu cămin?

– Asigurarea cu cămin pentru studenții anului întâi este de 90 la sută dintre cei admiși. Anii următori deja în funcție de performanțele la studii.

– Ce tendințe ați observat la abiturienții din acest an?

– Tendința e una, să nimerească la buget! În plus, am observat că în anul acesta studenții au tendința de a selecta haotic facultățile la care aplică, comparativ cu anul trecut, în care erau mai determinați și se observa o anumită logică în alegerea facultaților.

– Ce oportunități noi aveți pentru studenții din acest an? Poate parteneriate noi cu alte universități, în cadrul unor programe ca Erasmus?

– Da, sigur că sunt. Nu e prerogativa comisiei de admitere, dar sunt parteneriate între asociațiile studențești a diferitor universități, inclusiv și programul Erasmus. La nivel de facultăți, la nivel de universități – la USMF „Nicolae Testemiţanu” în sensul ăsta mobilitatea este mare și, de regulă, studenții participă foarte activ, inclusiv la proiecte și la programe de schimb de studenți la stagiile practice etc.

Bogdan Velișco, USM