În acest an ai o șansă mai mare să studiezi la buget

Conform planului de admitere din acest an, universitățile din Republica Moldova (30 la număr, dintre care 19 sunt de stat) au o capacitate de înmatriculare a 19519 studenți, iar 6480 din aceștia au șansa să obțină un loc bugetar, ceea ce ar face ca 50% din studenții admiși să aibă șanse să studieze fără plată (un număr relativ mai mare decît anul trecut, cînd din 20500 de locuri, doar 6750 au avut finanțare bugetară – aproximativ 40%).

Viitorii studenți au posibilitatea să aleagă să studieze la una dintre cele 175 de specialități propuse de instituțiile de învățămînt superior, iar cei care vor să-și continuie studiile la treapta de masterat pot alege între 500 de specialități.

Anumitor categorii de potențiali studenți li se vor oferi 15% din numărul total de locuri, aceștia fiind: copiii orfani, copiii cu un grad de dizabilitate sever, copiii a căror părinți sunt invalizi.

Candidații vor putea depune actele la universități doar dacă au susținut examenul de bacalaureat, astfel, ei vor putea concura la mai multe specialități din domenii diferite și au posibilitatea să depună actele la mai multe instituții concomitent.

Sesiunea de admitere se va desfășura conform unei metodologii stabilite de fiecare universitate în parte, acestea stabilindu-și și termenele de depunere a actelor necesare pentru admitere.

Concursul se va desfășura în perioada 21 iulie-31 august, admiterea se va face și în baza unei formule pe care și-o stabilește fiecare universitate în parte. Vor fi luate în calcul media de la examenul de Bacalaureat, media celor 3 ani de studii și media de la disciplinele de profil, alte instituții informează că vor organiza și probe de aptitudini.

Nicoleta Cîrlig, USM