La UTM admiterea continuă, sunt peste 1300 de cereri depuse!

Admiterea continuă, iar numărul cererilor depuse la universitățile din țară este în continuă creștere. Despre dinamica procesului de admitere, numărul candidaților, dar și oportunitățile pe care ni le oferă UTM, ne spune Serghei Andronic – secretarul comisiei de admitere, decan al Facultății de Inginerie și Management în Electronică și Telecomunicații.

– Ce oportunități noi aveți pentru studenții care aplică pentru anul de studii 2014-2015?

– Ca întotdeauna avem un plan mare de înmatriculare și avem locuri bugetare, anul acesta avem 1243 de locuri bugetare pentru învățământul la zi, 25 de locuri bugetare pentru frecvență redusă, 835 și 1453 de locuri la contract pentru frecvență redusă și respectiv pentru învățământul la zi- per total oferim 3560 locuri.

– Câți studenți au aplicat până acum?

– La ziua de astăzi- avem 2 zile și jumătate lucrate, sunt peste 1300 de cereri depuse, de fapt în zilele precedente am avut peste 500 zilnic. Cred că acest lucru va rămâne stabil în continuare, pentru că în preajma fiecărei comisii sunt candidați care vor să-și depună dosarele.

– Cât de determinați sunt studenții în alegerea specialității pe care vor să le urmeze și care sunt cele mai solicitate specialități?

– Dacă ne referim la cele mai solicitate specialități, acestea sunt electroenergetica, tele-radio comunicații, tehnologii informaționale, tehnologiile alimentației publice, arhitectura, designul de interior. Tradițional la aceste specialități sunt depuse multe cereri, statistica o facem după prima opțiune pe care o aleg studenții, opțiunile sunt nelimitate, avem candidați care cer și câte 10-12 opțiuni. Candidați sunt diferiți, unii vor cu orice preț să nimerească la un loc bugetar, alții vor o anumită specialitate, de aceea, ei au dreptul să indice specialitatea și forma de studii pe care și-o doresc. Pentru unii este foarte important să nimerească la o anumită specialitate, de dorit la buget, dar vin și la contract dacă nu sunt acceptați la prima opțiune. Alții vor cu orice preț la buget, de aceea ei se orientează la numărul de locuri și de cereri. De aceea noi publicăm zilnic dinamica depunerilor cererilor, pentru ca viitorii studenți să se orienteze.

– Ce întrebări au de obicei viitorii studenți atunci când vin să depună actele?

– Ei încă nu s-au obișnuit cu modalitatea de a depune la mai multe specialități și pe unii chestia aceasta îi încurcă. Ei nu întotdeauna înțeleg rezultatele intermediare și cele finale, deja ne-am gândit că e bine, din experiența anilor trecuți, ca să le indicăm studenților pe recipisa de acte când va fi proba de aptitudini, consultațiile, examenele, când să depună actele în original. Aceste întrebări sunt mai frecvente, pentru altele care mai survin este și serviciul de consultație, preponderent alcătuit din studenți. Evident că se interesează de specificul specialităților, rata de angajare în câmpul muncii.

– Cum îi ajută pe studenți comisia de admitere?

– În primul rând noi avem pretutindeni modelele de cerere, pentru ca ei să știe cum să le completeze, în sălile unde se depun cererile sunt colaboratorii care îi ajută pe studenți, îi întreabă dacă au nevoie de ajutor, foarte mulți întreabă despre algoritmul de înmatriculare. Întreabă de cămin, noi oferim absolut tuturor celor care vin în anul 1 loc de cămin, toată lumea care dorește cămin scrie cerere, deja în anii 2-3-4 se ține cont de reușita la studii.

– Care este rata de angajare a studenților care absolvesc Universitatea Tehnică?

– Din experiența mea ca decan, la marea majoritate a facultăților, procentul de angajare depășește 70%, în primul an după absolvire, mai apoi procentul crește. Avem și un centru universitar care ajută studenții să se încadreze în câmpul muncii, avem contracte cu diferiți agenți economici, organizăm tîrgul locurilor de muncă, acestui aspect îi acordăm o atenție sporită, fiindcă noi considerăm că acesta este rezultatul procesului nostru de lucru.

Nicoleta Cârlig, USM