Problemele cu care se confruntă tinerii din Moldova

Toată luna octombrie în cadrul proiectului ”Mass-media pentru tineri” organizat de CNOSM în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a fost organizată campania de informare ”Părerea ta contează”. În cadrul acestei campanii au fost distribuite pliante, care ulterior au fost completate de mai mulți studenți, cât și a fost creat un formular online pentru a elucida problemele cu care se confruntă tinerii din Moldova.
Principalele probleme ale tinerilor sunt:
1. Angajarea tinerilor în câmpul muncii (27.3%).
Este problema Nr.1 a tinerilor din țară. Lipsa locurilor de muncă, dar și un salariu decent sunt lucruri care îi afectează cel mai mult pe tinerii din Moldova. Tinerii au nevoie de soluții viabile pentru a opri migrarea lor peste hotare.
2. Calitatea studiilor (22.7%).
O mare parte din studenți au spus că văd o problemă în calitatea joasă a studiilor, lipsa profesionalismului cadrelor didactice. Educația pe care o primesc în cadrul instituțiilor de învățământ nu îi va ajuta să se angajeze ulterior în câmpul muncii, deoarece materia studiată la universitate nu corespunde cerințelor angajatorilor. Astfel încât odată ce finisează studiile tinerii nu sunt competitivi din punct de vedere profesional și suplinesc lista șomerilor din Moldova. De asemenea, o problemă destul de mare este și materialul învechit care le este predat la universitate, sau studierea multor obiecte care nimic în comun cu specialitatea nu au.
3. Mobilitatea academică (22.7%).
Tinerii își doresc mai multe specialități care să fie incluse în programele de mobilitate academică, pentru a avea oportunitatea unui stagiu peste hotare.
4. Oportunități de dezvoltare personală (18.2%).
Lipsa posibilităților, sau mai degrabă dezinformarea în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare personală sunt o problemă pentru mulți tineri.
5. Corupția din cadrul universităților (9.1%).
Corupția de altfel este o problemă națională, care cu siguranță că persistă și în cadrul instituțiilor de învățământ.

În acest sens, la Radio Studentus 99.0FM vor fi organizate, în fiecare joi de la 19.00, o serie de emisiuni ”Pro Dialog”, în cadrul cărora se vor discuta aceste 5 probleme majore care au fost identificate de tineri.