700 de milioane de oameni serbează ,,Ziua Internațională a stîngacilor”

Este Ziua Internaţională a stângacilor, nu a celor neîndemănatici, ci a acelora care au tendinţa naturală de a se folosi mai ales de partea stângă a corpului, mână sau picior. Sărbătorită pentru prima dată pe 13 august 1976, ziua este un prilej de a atrage atenţia asupra avantajelor, dar şi a dezavantajelor, pe care le au  stângacii într-o lume dominată de dreptaci. 

A fi stângaci, un fenomen fiziologic absolut normal

Unul din zece oameni este stângaci, bărbaţii care se folosesc cu precădere de mâna sau piciorul stâng fiind mai numeroşi decât femeile.

Numărul celor care se nasc cu abilitatea de a se folosi cu precădere de partea stângă este însă mult mai mare, dar datorită presiunii culturale cei mai mulţi reuşesc să dezvolte abilităţi pentru a-şi folosi la fel de bine şi partea dreaptă a corpului, mână sau picior.

În Evul Mediu stângacii erau diabolizaţi, scrierea cu mâna stângă era pedepsită cu moartea, iar femeile stângace erau considerate vrăjitoare, în secolele XVII şi XIX stângacii erau discriminaţii şi adesea ţinta bătăilor, iar pâna nu demult copiii stângaci erau forţaţi să înveţe să scrie cu dreapta. În ultimul timp însa părinţii, profesorii şi medicii au o atitudinie mult mai favorabilă faţă de cei care folosesc mai mult stânga pentru activitatile zilnice de rutină şi asta deoarece a fi stângaci reprezintă un fenomen fiziologic absolut normal.

Pâna la vârsta de 5-6 lu(w380) Stangaci Åni, copilul se poate folosi la fel de bine de ambele mâini, de la 2-3 ani se poate contura o idee despre mâna dominantă, iar de la 5-6 ani devine evidentă partea corpului care va fi folosită cu precădere în viitor.

Preferinţa de a utiliza o anumita mâna sau picior e determinată de dominanţa uneia dintre emisferele cerebrale. Pentru dreptaci dominantă este emisfera cerebrală stânga, iar la stângaci dominantă este emisfera cerebrală dreaptă, şi de aceea se spune, în gluma, că numai stângacii au dreptate.

De aici rezultă şi abilităţile specifice unui stângaci legate de creativitate, memorie vizuală şi auditivă, imaginaţie, limbaj, intuiţie sau orientarea în spatiu. De aceea stângacii pot fi arhitecţi, artişti plastici, muzicieni, jurnalişti, actori, dansatori, psihologi, poeţi sau manageri de succes.

Studiile, făcute la Universitatea Northwestern din SUA, spun că explicaţia faptului că doar 10% din populaţia umană este stângace, sugerează că oamenii cooperează mai mult decât concurează.

În teorie, o societate cooperantă ar trebui să fie alcătuită numai din membri care au aceeaşi mână dominantă, pentru că astfel indivizii ar putea să distribuie mai uşor uneltele de la unul la altul, iar faptul că 10% dintre indivizi sunt stângaci demonstrează că specia umană nu este în totalitate una cooperantă.

Studiul explică şi motivul pentru care în unele sporturi există un număr disproporţionat de mare de stângaci. Spre deosebire de comunităţile sociale, unde este ideal ca indivizii să aibă aceeaşi mână dominantă pentru a coopera, în sporturile bazate pe competiţie, cum ar fi boxul, tenisul sau înotul, participanţii stângaci sunt în avantaj.

stangaci 99782000

Dreapta versus stânga

Dreapta şi stânga au dat direcţia, atât la propriu, cât şi la figurat.

Limbile ceasului se învârt spre dreapta, pentru ca primele cadrane solare au fost inventate în emisfera nordică unde aceasta este direcţia umbrei.

Înşurubarea se face spre dreapta, fiind dată de mişcarea naturală a dreptacilor.

masini pe stanga 58611900

Circulaţia vehiculelor şi a pietonilor se face, în cea mai mare parte a ţărilor, pe dreapta. În jurul anului 1300, Papa Bonifaciu al VIII-lea a emis ordinul „tineţi calul pe stânga drumului” dictând astfel felul în care trebuia să se călătorească.

În Evul Mediu cei avuţi călătoreau cu calul şi erau înarmaţi cu sabii, ţinute la îndemână în partea dreaptă a corpului, pentru a răspunde rapid la potenţialele atacuri. Acesta pare a fi şi motivul pentru care hainele bărbăteşti se închid pe dreapta, pentru a se putea ţine cu mâna stânga frâiele calului, iar cu dreapta să poată fi descheiată mantia şi a se găsi arma. Partea dreaptă a drumului era rezervată celor săraci, care mergeau pe jos, în timp ce nobilimea călărea sau călătorea cu caleştile pe stânga. În Franţa, după Revoluţia din 1789, nobilimea n-a mai dorit să fie remarcată şi a început să se amestece printre cei saraci care călătoreau pe dreapta drumului, iar treptat obiceiul a influenţat şi restul Europei, nu însă şi pe nobilii britanici.

Barak ObamScrisul şi cititul se fac în majoritatea limbilor şi alfabetelor de la stânga la dreapta, pe orizontală, în arabă şi ebraică se scrie de la dreapta la stânga pe orizontală, în timp ce în alte limbi se scrie de la dreapta la stânga pe verticală.

barack obama stangaci celebru 96299700

În politica opoziţia dreapta-stânga diferenţiază grupările, cele liberale şi conservatoare sunt de dreapta, iar cele socialiste sunt de stânga, denumirile avându-si originea în Revolutia franceză când în parlament pe locurile din stânga stăteau cei care luptau pentru schimbări sociale radicale, adica girondinii şi iacobinii, iar în dreapta erau locurile rezervate moderaţilor şi regaliştilor.

Daca numeric dreptacii îi domină pe stângaci şi lingvistic dreapta a câştigat în fata stângii. În limba latină, dexter însemnă mâna dreaptă, iar dexteritate înseamnă abilitate, îndemânare, pricepere, în timp ce sinister (derivat din cuvântul latin sinus, adica buzunarul togii romane aflat în partea stânga) însemnă mâna stânga, iar sensul s-a extrapolat la înspăimântator, oribil, calamitate şi multe altele la fel de rele. Iar cei care îşi pot folosi ambele mâini cu aceeaşi îndemânare se numesc ambidextri, nu… ambisinistri.

De asemenea cuvintul dreapta vine de la directus, pe când stânga vine de la stancus, care înseamnă obosit.

Şi în ce priveşte semnificaţia, dreapta a fost în avantaj. Dreapta e mâna nobilă, cu care se salută, care este sărutată, cu care mânanci, cu care te închini, pe care o pui pe inimă când araţi respect. Mâna stânga este mai slabă, este mâna cu care te speli şi atunci unii o consideră necurată. Orientalii cred că este jignitor să iei mâncarea sau un obiect cu mâna stânga, iar de aceea asiaticii primeasc darurile cu ambele mâini.

O lume croită pentru dreptaci

În ceea ce priveşte uneltele, tastatura calculatorului, mouse-ul, ceainicele cu picurător, aparatele foto, instrumentele muzicale, armele sau cărţile de joc, stângacii sunt discriminaţi.

foarfeca 10244100
 Foarfeca pExista doar câteva unelte uzuale special proiectate pentru stângaci, dar sunt mai scumpe decât cele obişnuite.

Totuşi stângacii au şi ei micile lor avantajele: pot deschide mai usor uşa frigiderului cu mâna dreapta, iar cu stânga, mai puternică, pot căuta sau scoate ce doresc. De asemenea, stângacii pot deschide mai usor portiera maşinii pentru a urca la volan, în schimb au dificultăţi în toate celelalte acţiuni pe care le implică şofatul.

Stângaci celebri

Cu toate marile inconvenient, stângacii s-au remarcat întotdeauna. Aristotel, Michelangelo, Ludwig van Beethoven sau Leonardo da Vinci au fost stângaci, la fel şi marii conducători Ramses,Tiberius, Iulius Cezar, Alexandru cel Mare, Carol cel Mare, Napoleon Bonaparte sau Regina Victoria.

celebri
De asemenea au fost stângaci Isaac Newton, Albert Einstein, Marie Curie sau Benjamin Franklin, la fel şi cinci din ultimii şapte preşedinţi ai SUA: Gerald Ford, Ronald Regan, George H.W. Bush, Bill Clinton şi Barak Obama, iar Lionel Messi, Diego Armando Maradona şi Gheorghe Hagi sunt jucători de picior stâng.

Şi animalele pot fi stângace

În cazul pisicilor, se pare că femelele sunt în general dreptace, în timp ce motanii sunt de obicei stângaci. În cazul câinilor este la fel, cât despre papagalii, aceştia au “picior dominant” pe care îl preferă pentru a apuca obiectele, iar mulţi peşti au o direcţie preferată în care înoată când sunt atacaţi.

Cangurii şi alte marsupiale îşi folosesc cu precădere partea stângă a corpului, urşii polari sunt şi ei stângaci, în timp ce broaştele sunt în majoritatea lor dreptace, de asemenea şi balenele cu cocoaşă, care îşi folosesc partea dreapta a maxilarelor când se hrănesc, iar catacatiţele nu ar avea decât o “mâna dreaptă”.

În continuare oamenii de ştiinţă studiaza însa cu atenţie aceaste probleme.

http://www.realitatea.md/