„Filmul ca motor al transformărilor sociale” la FIFD „Cronograf”

O selecție esențială de filme privind problemele fundamentale ale societății contemporane și activismul civic din toată lumea va fi prezentată în luna mai la Chișinău. A doua ediție aprogramului „Filmul ca motor al transformărilor sociale” va avea loc între 12 și 18 mai, încadrul celei de-a 12-a ediție a festivalului internațional de film documentar „Cronograf”.

Proiecțiile de film vor fi însoție de ateliere de lucru, sesiuni de întrebări-răspunsuri și o discuție deschisă care va atinge cele mai sensibile subiecte sociale. „Filmul ca motor al transformărilor sociale” este un proiect cinematorgrafic internaționalcare ține să prezinte filme documentare și artistice axate pe problemele politice și sociale fundamentale ale societății de astăzi.

Organizat de către Culture.pl ca parte a programuluiParteneriatului Estic, acesta include nu doar cele mai marcante și emoționante filme din diferite țări, dar și ateliere de lucru, lecturi, sesiuni de întrebări-răspunsuri și discuții. Programul este curat de către Adam Michnik, redactor-șef al celui mai popular cotidian polonez, activist proeminent al „Solidarității” și Richard Pena – profesor de Studii de Film la Universitatea din Columbia, director de program al Societății de Film a Centrului Lincoln, precum și director al Festivalului de Film de la New York între anii 1988-2012. Cea de-a doua ediție a programului „Filmul ca motor al transformărilor sociale” va începe pe 12 mai în cadrul festivalului international de film documentar „Cronograf” din Chișinău.

Vizitatorii vor avea ocazia să urmărească 9 filme documentare din Polonia, Canada, Spania, SUA, Franța și Moldova. Filmele selectate în cadrul programului cuprind nu doar o serie de subiecte importante, ci și o largă varietate de stiluri cinematografice. Filmele nu dau răspunsuri la întrebările ridicate, mai degrabă ele încearcă să le confere o față umană, deplasându-le din planul teoretic și abstract al discursului politic în cel din viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume – de la China până la Franța, Bolivia, Moldova, El Salvador, Polonia și alte țări.

Programul debutează cu proiecția filmului „Miracolul Istoriei” (Miracle of History, 2014)de Katarzyna Kolenda-Zaleska, în care condițiile și realitățile Poloniei de după integrarea în Uniunea Europeană sunt prezentate printr-o abordare dinamică și informativă. Din programfac parte alte trei filme poloneze din ciclul documentar „Un ghid pe Polonezi” (“Guide to thePoles”), produse de Culture.pl.

„Filmul ca motor al transformărilor sociale” este organizat de către Culture.pl în cadrul programului de dezvoltare și cooperare culturală dintre Polonia și țările din Parteneriatul Estic. O informație mai detaliată despre program și alte proiecte ale Institutului Adam Mickiewicz pot fi găsite pe www.culture.pl

Detalii și program: www.culture.pl/ru, www.cronograf.md