O invitație la Galeria de Artă europeană

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural, Muzeul Național de Artă al Moldovei a redeschis pentru public expoziția permanentă de ARTĂ UNIVERSALĂ. Vernisajul de expoziție convoacă mai mult de 100 de lucrări de pictură, sculptură și artă decorativă al secolelor XV-XX.

În acest an, Zilele Europene ale Patrimoniului se vor desfășura în mai multe localități din țară, iar moldovenii au ocazia să viziteze gratuit monumentele și siturile de patrimoniu. Cu acest prilej, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a lansat proiectul Consiliului Europei „COMUS” și a prezentat Proiectul de restaurare a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din or. Căuşeni. În același context, muzeul a redeschis expoziția de Artă Universală, care se va desfășura pînă pe data de 27 august.

„Este o expoziție cu cele mai mari valori pe care le deține Muzeul de Artă al Moldovei” a declarat directorul muzeului de artă, Tudor Zbârnea. 

Colecţia de pictură universală a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei reprezintă şcolile de pictură italiană, olandeză, franceză, germane, spaniolă. Primele opere din colecția apuseană au fost aduse în anul 1945. În prezent, muzeul deţine o colecţie de pictură universală care include 235 opere din secolele XV- XX.

Conform mnam.md, compoziţiile cu subiect biblic şi mitologic, peisajul, portretul şi natura statică sunt genurile predominante ale expoziției.

În cadrul evenimentului cultural, vizitatorii au avut ocazia să audieze repertoriul elevilor liceului muzical „Ciprian Porumbescu”.

„Sunt încîntată de cele văzute la expoziție, m-a frapat mult și repertoriul tînărului de la țambal, dar tot odata, regret că asemenea manifestații de excepție sunt organizate mai rar la Chișinău” a spus vizitatorul expoziției, Claudia Ursu.

Zilele Europene ale Patrimoniului au avut loc pentru prima oară în anul 1985, în Franţa. În prezent, evenimentele dedicate acestor Zile au loc în circa 50 de ţări, care au semnat Convenţia culturală europeană.

Dana Vizitiu