Probleme sociale exprimate prin fotografie

Pe data de 19 iunie, în incinta unui local din Chişinău a fost prezentată colecţia de fotografii documentare, realizate de 11 fotografi din ţară, cu genericul: „Atitudine grijulie faţă de lucrurile mărunte”.

În cadrul expoziţiei au fost prezentate poze cu generic social, reprezentînd cultura, probleme de natură socială şi politică din ţară. La eveniment au participat reprezentanţi ai societăţii civile, bloggeri şi simpli amatori de fotografie.

Luminiţa Drumea, reprezentant al UNESCO, a declarat că astfel de proiecte au mai fost implementate cu doi ani în urmă, împreună cu Media Art, cu genericul: „Libertatea Presei”, fiind prima experienţă de acest gen, însă ne-a promis că în toamnă se va mai lansa un proiect asemănător.

Printre colecţiile de fotografii s-au remarcat poze cu istorii aparte: fotograful Dan Guţu l-a suprins pe Cornel Baran – un tînăr ce suferă de dizabilităţi locomotorii. Cornel a terminat clasa a 12-a şi doreşte să aplice la facultatea de Educaţia Fizică şi Sport. Condiţia sa fizică nu l-a împiedicat să călătorească şi să se ocupe cu sportul, a vizitat 9 ţări participînd la competiţii sportive: armwrestling, powerlifting şi întreceri de scaun rulant.

Mihai Moldovanu a prezentat o colecţie de poze cu denumirea: „Chişinău”- reprezentînd peisajul ordinar din capitala Moldovei declarînd că proiectul lui a fost conceput ca o descriere obiectivă a spaţiului social, pornind de la ideea că spaţiul şi obiectele inanimate au capacitatea de a comunica realităţi sociale.

Expoziţia de fotografii a fost inaugurată cu ajutorul partenerilor din Armenia, Georgia, Slovacia, Cehia, dar şi a colectivului de fotografi din Europa Centrală şi de Est: „Sputnik Photos”.

Fotografiile le puteţi vizualiza şi pe pagina oficială de pe facebook a evenimentului: „Atitudine grijulie față de lucruri mărunte”.

Nicoleta Cîrlig, USM