Zilele Uniunii Europene la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

UE
Imagine simbol

În perioada 11-14 mai, în contextul marcării Zilelor Europei, Departamentul Teoria și Practica Jurnalismului a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova a organizat două lecții publice, pentru studenții anului I.

Discuțiile s-au axat pe subiecte, precum: Politica Uniunii Europene în domeniul migraţiei: statistici, experienţe, particularităţi și libertatea presei și securitatea informațională în spațiul Uniunii Europene, teme actuale și reprezentative pentru toate categoriile de public.

În cadrul celor două întâlniri invitați de onoare au fost vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM), prof. Victor Moraru, decorat în anul 2015 de preşedintele Italiei cu ordinul „Stella d’Italia” în grad de Cavaler, dr., conf. univ. Rodica Rusu, implicată în proiecte şi activităţi dedicate migranţilor în oraşul Cluj (România) şi Mihaela Prepelița, avocat, magistru în drept, membrul al Comisiei pentru Etică și Disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova.   

Victor Moraru, a abordat fenomenul migrației din perspectiva experiențelor profesionale cu privire la nenumăratele acorduri de colaborare cu diverse țări din UE, dar în mod special cu Italia, țara care reprezintă și una din principalele destinații pentru migranții moldoveni. Proiectele desfășurate au avut drept scop: studierea cauzelor plecării din țara de origine, adaptarea la un nou mediu socio-cultural și accesibilitatea obținerii unui nou loc de muncă.

Vicepreședintele AȘM, Victor Moraru a prezentat mai multe lucrări științifice publicate la această temă, printre care: Euopenizarea: fațetele procesului și Migrație, Diasporă, Dezvoltare: noi provocări și perspective.

Fenomenul migrației este unul dintre cele mai mediatizate la nivel internațional, în acest sens jurnaliștii trebuie să fie atenți în procesul de operare cu anumite date statistice și prezentarea factorilor care determină cetățenii unei țări să-și schimbe locul de trai, a specificat Rodica Rusu, doctor, conferențiar universitar.

În aceeași ordine de idei, Mihaela Prepelița, avocat și magistru în drept, a menționat că: ,,Ziua Europei a fost sărbătorită pentru prima dată în Republica Moldova în anul 2006. Cea mai mare investiție pe care o face Uniunea Europeană pentru țara noastră este pe segmentul justiției. La moment Republica Moldova este parte a Acordului de Asociere de liber schimb și a semnat un șir de convenții și tratate internaționale, care este obligată să le respecte, dintre care cea mai importantă este convenția europeană a Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului, pentru că în baza acestor drepturi fundamentale toată comunitatea europeană se orientează”.

Lecțiile publice s-au încheiat cu tradiționalele sesiuni de întrebări, adresate de către studenți și cu o serie de recomandări din partea invitaților pentru viitorii jurnaliști.

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Această zi marchează aniversarea unui discurs susținut de ministrul francez de externe Robert Schuman în anul 1950. Schuman a avut în vedere o Europă liberă, pacifistă și bazată pe idealurile de cooperare și partajare a resurselor „Declarația Schuman” este considerată la scară largă a fi baza Uniunii Europene.

Echipa redacțională a Școlii de Jurnalism STUDENTUS