La o lansare da cartea am întălnit o tînără graţioasă, tenace,visătoare şi cu nerv etic.Este vorba despre Mira Voinu, studentă în anul I la Facultatea de Istorie şi Filozofie de la USM.
Încă de la o vîrstă de ambiguietăţi şi nedesluşiri, cu adolescenţa în spate şi tinereţea de mînă reuşeşte să editeze 3 volume de versuri:,,Verde din Alb”, ,,Un foc cu pară albăstrie” şi ,,Singular de Pace”. Lecturîndu-i poeziile am descoperit neapărat o senzaţie nemaiîntîlnită, care este produsă în minte şi-n suflet de refrenul cuvintelor frumos meşteşugite.Tînăra poetă are cu siguranţă ,,mira” poeziei adevărate.Mai multe detalii despre universul creaţiei sale aflăm chiar de la ea.
1.Din cîte ştiu Mariana Bubuioc este numele tău real. De ce ai apelat la pseudonimul Mira Voinu?
-Pseudonimul este o a doua haină.Atunci cînd păşeşti în miraculoasa lume a poeziei îţi trebuie altă haină.Haina mea de suflet este Mira Voinu.
2.Luînd în calcul faptul că pînă în prezent ai scris doar versuri, ce reprezintă poezia pentru tine?
-Prin poezie eu mă vindec.La etapa adolescentină era o terapie a sufletului, acum însă a devenit ceva mai mult.Poezia devine însăşi autorul.Este ceea ce mă reprezintă şi cu care mă identific.
3.Cît de veche este pentru tine îndeletnicirea poetică?
-Prima mea poezie am fost scrisă prin clasa a-VI-a la îndemnul profesoarei mele de limba şi literatura română.Era un catren destul de drăguţ despre dragoste.Atunci dumneaei mi-a spus că acele versuri nu ar fi trebuit să fie scrise de o fetiţă de clasa a-VI-a, deoarece erau nişte gînduri mult prea mature.Ea m-a îndemnat să continui pe această cale,să lecturez,să mă informez,fiindcă mi-a spus că scriu bine.
4.În cele trei volumele ale tale întîlnim poezii cu un mesaj mai greu de descifrat.Mă refer îndeosebi la cel de-al treilea volum ,,Singular de Pace”.Chiar şi Nicolae Boaru le numea,,stranii poezii”. De ce ai recurs la această modalitate de-a scrie?
-Această modalitate de-a scrie este ca un joc al cuvintelor.Cum este jocul cuvintelor, al apei,al zăpezilor,astfel este şi jocul în poeziei.Tu ai intrat în arenă , cititorul stă în cealaltă parte şi tu îi dai de gîndit, îl rogi de fapt să gîndească.În secolul nostru se scrie atît de multe, deaceea trebuie o poezie care să-l motiveze pe cititor să mai şi gîndească.Nicolae Boaru numeşte al treilea volum,, stranii poezii”, fiindcă el îl vede ca o ,, lovitură a Mirei Voinu asupra creerilor oamenilor.
5.Atunci cînd scrii o poezie cine îţi este părintele spiritual, care te corectează, te mai ghidează de cîte ori ai nevoie?
-Sunt o fire care nu agreează criticile trîntite banal.Omul care vrea să-mi spună ce nu e bine trebuie să ştie cum să-mi spună, pentru că sunt cu replică.Sunt astfel de persoane.Spre exemplu redactorul Dumitru Mircea cu care m-am sfătuit atunci cînd am editat primul volum.Acum lucrez cu Nicolae Boaru, care este un domn remarcabil pe care doar ascultîndul îţi dai seama de măreţia omului.
6. Ca tînără poetă cum crezi pentru a ţine o carte în mînă, trebuie să investeşti mai multă bază intelectuală sau totuşi baza financiară îşi spune ultimul cuvînt?
– Situaţia din Moldova nu e una dintre cele mai bune.Tinerele talente nu prea sunt susţinute, deaceea cînd porneşti la drum trebuie să-ţi asiguri buzunarele.Cu toate acestea eu personal consider că baza intelectuală şi spiritul sînt mai importante.Pînă la urmă banii îi găseşti, dar dacă nu există intelect, raţiune înseamnă că nu există nimic, căci acestea nu se găsesc pe drum.
7.Ţi-ai propus să scrii doar versuri sau în cea de-a patra carte vei recurge la scrierea unui roman,povestiri?
-De fapt cea de-a patra carte la care lucrez acum va fi o surpriză pentru toţi.Şi chiar dacă Eminescu spunea că un actor pe scenă trebuie să-şi schimbe feţele pentru a nu fi plictisitor, Mira Voinu rămîne aceeaşi.
Multumesc că ai acceptat cu amabilitatea invitaţia mea.Eu îţ doresc mult succes şi realizări cît mai frumoase!
articol scris de Natalia Moraru, J 113, USM