Vocea din spatele microfonului: Andrei Nistreanu

Băiat energic, talentat, a decis să cucerească lumea. Radioul e viața lui, iar blogul său, îi este tărîmul unde își poate dezlănțui toate sentimentele.

Este Andrei Nistreanu, un tînăr cu ambiții, un model pentru tinerii din ziua de astăzi.

– Cine este Andrei Nistreanu?

– Sunt un pic din toate. Sunt și nebun, sunt și diferit. Pentru mine contează foarte mult persoanele din jurul meu, contează cum se comport aceste persoane. Îmi place foarte mult să socializez, să scriu proză, îmi place radioul la nebunie. Cel din urmă, este viața mea, aș putea spune. Demult mă văd la radio și cred că acesta va fi pentru toată viața.

– Ești student la jurnalism. Cum te-ai decis să alegi această specialitate?

– După cum am mai spus, visul meu era să devin jurnalist, să lucrez la radio. Sper să-mi reușească.

– Ce faci în timpul liber?

– Uuu… foarte multe… Mereu timpul mi-e ocupat. În afara orelor activez la un radio. Pe lîngă această, sînt președintele Consiliului Studențesc al mass-mediei, adică Consiliul Studenţesc al facultății Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Sunt membru de bord al Alianței Studenților USM. Astfel, în fiecare zi a săptămînii, uneori chiar și în weekend, sînt ocupat cu aceste activități care le desfășurăm în consiliu și alianță. Însă, cînd am timp liber, scriu, scriu tot ce îmi vine în cap, toate gîndurile mi le aștern pe o foaie frumos, ca mai tîrziu, dacă îmi plac, le fac publice, ori dacă îmi plac prea mult, nu le public să nu mi le fure cineva.

– Ai un blog. Cînd, cum și despre ce scrii în el?

Gîndurile, stările mele interioare, cum mă simt, sentimentele mele şi toate acestea, le pun pe o foaie, așa cum îmi place mie. Sigur, nu toți pot să mă înțeleagă. Unii pot să mă considere mai diferit, alții mai nebun, altora le place. Fiecare om este diferit în felul său de a fi, astfel, prin scrierile mele, mă fac mai deosebit. Îmi place ceea ce fac.

– Eşti voluntar la radio Studentus. Cum e să fii moderator acolo?

– E un lucru demn. Personal, îmi place la nebunie, mă regăsesc acolo. De asemenea, am o echipă de nota 10. Sper să fac față noilor provocări, căci ele apar și devin tot mai grele.

– Cum reușești să îmbini atît de multe activități?

– Cînd îți dorești ceva cu adevărat, reușești totul. Nu contează cît timp ai sau cît timp nu ai. Chiar dacă uneori nu-mi ajunge timp nici pentru mine, pentru odihnă, fac în așa fel încît să dorm noaptea bine, somnul să mă încarce cu energie. Astfel, reușesc să le îmbin pe toate, pentru că sunt activități sufletești, pur sufletești.

– Care sunt planurile tale pentru viitor?

– Am foarte multe planuri de viitor, însă cel mai important pentru mine este radioul. Mă văd la un post de radio mare. Personal, vreau să ridic Radio Studentus și să fim numărul 1 în Moldova. Încercăm, împreună cu colegii, să-l facem cel mai bun.

– Cum tinerii pot să schimbe Moldova?

– În primul rînd, ideile fiecăruia trebuie să fie împărtăşite, apoi dintre acestea, se alege una care este mai bună pentru a o realiza. Așa facem noi în cadrul Alianței Studenților. Ideea care ne pare nouă cea mai reușită, o promovăm la nivel de facultate, apoi la nivel de universitate, iar dacă reușește, de ce nu mai departe? De  exemplu, noi am dorit să verificăm munca profesorilor, ce fac profesorii. Mai întîi am fost la rectorat. Rectoratul a fost de acord și ca urmare, am controlat fiecare registru, fiecare borderou și activitățile profesorilor. Cred că, dacă începem noi, ar putea apărea și pe la alte universități. Dorim să schimbăm ceva, dorim să fie mai bine!

– Un mesaj pentru studenții/tinerii din Moldova.
– Faceți ce vă place. Nu ascultați vorbele din jur, deoarece ele niciodată nu vă vor ridica acolo unde doriți. Acceptați criticile constructive, căci ele vă vor ridica. Fiți voi înșivă! Încercați să fiți cît mai simpli!


Georgeta Carasiucenco, USM