Cea mai mare obligație a căpitanului de echipă este participarea la celebra aruncare cu banul de la începutul meciului, atunci cînd trebuie să decidă partea de teren și mingea. Această atribuție este introdusă și în regulile jocului.
În afară de obligațiile scrise, căpitanul trebuie ( sau ar trebui) să fie cel care adună echipa în jurul său. Este punctul tare din punct de vedere moral, este mintea limpede în momentele de maximă agitație și primul care trebuie să emane încredere membrilor echipei. De asemenea, tot căpitanului îi revine onoarea să ridice primul trofeul cîștigat și să iasă cu el în fața suporterilor. Istoria fotbalului ne aduce în față mulți căpitani, dar puțini sînt cei care rămîn în ea, care au învins timpul și s-au întipărit adînc în memoria suporterilor. Rămînînd fideli în fața celora care s-au retras din activitatea sportivă, suporterii dau onoruri lor și în zilele de astăzi. Cîțiva dintre ei sînt:
Pele
Dincolo de recodurile dobîndite la vremea lui, brazilianul Pele a fost și căpitanul de echipă la Santos, acolo unde a cîștigat 6 campionate în decurs de opt ani, dar și 10 campionate
Paulista în întreaga sa carieră.
Raul
La 17 ani a debutat la Real Madrid și după acesta nu a mai ieșit din primul unsprezece. După ce legenda Hierro i-a predat banderola, Raul Gonzalez Blanco nu a lăsat să se simtă vreun moment de incertitudine, pentru ca mai apoi numele acestuia să se identifice cu numele clubului din capitala Spaniei.
Totti
Totti este veteranul echipei AS Roma și liderul de pe teren cu banderola pe braț. El este cel care a rămas fidel clubului la bine și la rău, a traversat decenii și încă mai joacă fotbal după mai mult de 20 de ani de debut, tot pentru AS Roma.
Hierro
Înainte de a purta Raul banderola de căpitan, fundașul de fier, Hierro, al lui Real Madrid o avea sub posesie. Avîndu-l în defensivă, Realul a trecut prin cea de a doua perioadă strălucită a istoriei sale, cea de după anii mitici 50-60, anii triumfurilor consecutive în Cupa Campionilor europeni.
Blanchflower
Nord irlandezul Danny a reușit la Tottenham, ceea ce nimeni pînă la el nici nu îndrăznea măcar să creadă că este posibil. Blanchflower a fost căpitanul echipei Spurs la prima (și singura) dublă campionat-cupă din istoria clubului (1961) și apoi la prima cupă continentală cîștigată de un club englez (Cupa Cupelor,1963).
Samitier
El mai continuă să fie și în prezent legenda Barcelonei! Căpitanul primei ascensiuni a grupării blau-grana a petrecut 13 ani în Catalunya, apoi a trădat echipa pentru Real Madrid. Dar, nimeni nu l-a condamnat, așa cum s-a întîmplat cu Figo. Ba dimpotrivă, catalanii îl iubesc și acum, la aproape o sută de ani de la momentul cînd Samitier a început să încînte bunicii noștri cu fazele sale pe teren.
Khan
Portari căpitani sînt puțini, pentru că rolul căpitanului se remarcă la mijlocul terenului și nu izolat, la una dintre extremități. Cu toate acestea au existat o serie de căpitani celebri cu mănuși, și Oliver Khan la Bayern Munchen este exemplul real. El a demonstrat nu numai echipei, dar și tuturor îndrăgostiților de fotbal cum trebuie să arate un goalkeeper cu banderolă: carismă, încredere, siguranță și eficacitate.Timp de șase ani, cît a fost căpitan, a obținut împreună cu echipa sa patru titluri.
Charlton
Bobby este legenda împletită cu realitatea. El este supraviețuitorul aerian din Munchen și pe parcursul carierii sale a devenit pentru United un talisman al norocului, dar și o adevărată încîntare pe teren. Bobby Charlton, după experiența șocantă pe care a avut-o, a devenit unul dintre cei mai buni jucători din lume, statut confirmat și de titlul mondial cucerit în 1966 cu Anglia.
Puyol
Căpitanul Barcelonei nu a făcut nimic să placă estetic, dar a ajuns atît de ușor la inimile suporterilor și nu numai. A fost dublu campion european și campion mondial cu Spania. Este dedicat trup și suflet culorilor ( a jucat numai la Barcelona) și fiecare fază a sa în fața adversarului este întîmpinată cu urale pe Nou Camp. Golurile și realizările echipei în frunte cu Puyol sînt bine cunoscute și apreciate.
Olandezul, după părerea multora, a construit două Barcelone, una ca jucător, alta ca antrenor. Trebuie amintită și perioada Ajax, acolo unde, cu banderola pe braț, a inventat, personalizat stilul fotbalului. Cele trei Cupe ale Campionilor, cîștigate consecutiv, sînt o dovadă reală a geniului lui Cruijff.
articol scris de: Cilibic Silvia, studenta anul III, UPSC.”I. Creangă”