Limbajul este, indiscutabil, una din cele mai importante funcții a corpului uman.
El este una dintre trăsăturile definitorii ale speciei umane și criteriul evoluției umanității. Practic, nu ne putem imagina lumea fără existența unui limbaj și a unei modalități de comunicare care să ne permită transmiterea rapidă a informațiilor de orice fel. Cărți, reviste, radio, televizor, Internet, studii, muzica, întîlniri – toate sînt coordonate de comunicare și limbaj. Și din cauza aceasta ar fi interesant să aflăm – care sînt cele mai vorbite limbi în lume?
10. Limba bengaleză – cca 230 de milioane de vorbitori
Vorbită cu precădere în Bangladeș, limba bengaleză este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob. Alături de cele 210 limbaje și idiomuri indo-ariene vorbite în Asia, bengaleză a evoluat din stravechea sanscrită, limba vorbită de insuși Budha. Limba oficială în Bangladeș și a doua limba ca răspîndire în India, bengaleză tinde să adune cît mai mulți vorbitori în viitorul apropiat, ca urmare a exploziei demografice din cele două țări.
9. Limba portugheză – cca 240 de milioane de vorbitori
Cea mai vorbită limbă din emisfera sudică, cea de a 3-a limbă, ca număr de vorbitori, și este limba oficială în nu mai puțin de 9 state ale lumii. Portugheză este vorbită în Portugalia, Brazilia, Mozambic, Guinea Bissau, Timorul de Est, Guinea Ecuatorială, Macau etc.
Limba portugheză este una dintre cele mai apreciate limbi de pe glob, fiind situată pe locul 4 la nivel mondial în preferințele studenților. În Uruguay, Argentina, Venezuela, Zambia, Congo, Senegal, Namibia, Swaziland, Coasta de Fildes și Africa de Sud, limba portugheză este una dintre limbile străine obligatorii în programa școlară. Conform datelor UNESCO, portugheza este limba cu cel mai mare potențial să devină limba internațională în Africa și America de Sud.
8. Limba malaeziano-indoneziană – cca 260 de milioane vorbitori
Vorbită în Indonezia, Malaezia, Brunei, Singapore, sudul Thailandei și al Filipinelor precum si in Timorul de Est, malaeziano-indoneziana este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob, cu 40 de milioane de vorbitori nativi în Malaezia și peste 210 milioane numai în Indonezia. Malaeziană este o limbă austroneziană, vorbită curent în Malaezia și Brunei, în timp ce indoneziană este un dialect al malaezienei. Cele două limbi împart, însă, o rădăcină comună, iar limbajele sunt atît de asemănătoare încît pot fi înțelese de ambele categorii de vorbitori fără problem și acesta este un motiv să fie considerate una și aceeași limbă.
7. Limba rusă – cca 278 de milioane de vorbitori
Din punct de vedere geografic, limba rusă este limba cea mai răspîndita în Eurasia, cea mai vorbită limbă slavă și, totodată, cea mai răspîndită limbă nativă din Europa. Este vorbită oficial în Rusia, Belarus, Kazahstan, Kirghistan, Crimea, Abhazia, Osetia de Sud precum și ca limbă secundară în celelalte foste țări membre ale Uniunii Sovietice, Israel. Limba rusă este una dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației Națiunilor Unite, iar izvoarele istorice o atestă fiind cea mai influentă limbă slavonă din istorie. Rusa a devenit o limbă de circulație internațională.
6. Limba franceză – cca 300 de milioane de vorbitori
Considerată fiind cea mai romantică limbă de pe glob, franceza este vorbită oficial în 29 de țări, existînd, de asemenea, comunități de limba franceză în alte 57 de țări ale lumii. Cei mai mulți vorbitori ai acestei limbi se regăsesc în Franta, Canada, Belgia, Elveția precum și în numeroase țări africane. Numai în Uniunea Europeană există 129 de milioane de vorbitori de limba franceză, 65 de milioane dintre aceștia fiind nativi, în timp ce restul o posedă în calitate de a doua sau a treia limbă.
5. Limba arabă- peste 300 de milioane de vorbitori
Aproximativ 300 de milioane de vorbitori nativi, dintre care majoritatea se află în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, alături de 250 de milioane de oameni care au ales-o ca limbă secundară – acestea sînt cifrele impresionante care o declară fruntașă într-un clasament al celor mai vorbite limbi de pe Terra. Limba arabă este limba oficială în nu mai puțin de 26 de state.
4. Limba hindi – cca 490 de milioane de vorbitori
Cunoscută și sub numele de Hindi-Urdu cu cele două forme ale sale. Hindi este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, fiind, în același timp, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei și limba oficială din Pakistan. Dat fiind numarul uriaș al indienilor, limba vorbită de cei mai mulți dintre aceștia a ajuns rapid în topul celor mai uzitate limbi de pe glob.
3. Limba spaniolă – cca 450-500 de milioane de vorbitori
Astăzi, se estimează că numarul hispanofonilor oscilează între 450 și 500 de milioane, cea mai mare comunitate înregistrîndu-se în Mexic, o țară cu o populație de aproximativ 112 milioane de locuitori. Spaniola este limba oficială a 20 de țări, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, Organizației Națiunilor Unite și a Organizației Statelor Americane. În prezent, spaniola castiliană este cea mai răspîndită dintre graiurile hispanice.
2. Limba engleză – cca 508 de milioane de vorbitori
Numărul celor care posedă limba engleză ca prima sau chiar a doua limbă este unul covîrșitor. Engleza este limba oficială în nu mai puțin de 53 de state ale lumii, record absolut în acest domeniu. Este cea mai vorbită limbă din Uniunea Europeană, și prima limbă oficială a Organizației Națiunilor Unite.
1. Limba mandarină – circa 1,4 miliarde de vorbitori
Mandarina, limba oficială în China și Taiwan, este, de departe, cea mai vorbită limbă de pe glob, depășind engleza, din punct de vedere al numărului de vorbitori. Nici nu este de mirare, dacă ne gîndim că majoritatea populației chineze vorbește mandarina. De asemenea, mandarina este vorbită în Singapore, Indonezia, Macau, Filipine și în puternice comunități chineze din SUA, Australia, Peru, Canada, Mauritius. Cu toate acestea, mandarina este una dintre cele mai dificile limbaje de pe glob, un începator fiind incapabil să înțeleagă fiecare nuanță a cuvintelor rostite de un nativ.
Chineza mandarină este una dintre cele mai vechi limbi ale lumii care a păstrat neschimbată aceeasi scriere de acum cel puțin 3000 de ani.
Sanda Pantelimonov, UTM