(VOX) De ce să alegi universitatea mea?

     Câțiva studenți de la unele universități autohtone aduc argumente de ce ar fi bine sa alegi universitatea în care aceștia învață, ce oportunități oferă și posibilitățile de asigurare cu locuri de muncă dupa finisarea studiilor. Cred că pentru cei care vor deveni studenți această informație îi va ajuta la luarea unei decizii cît mai corecte în continuarea studiilor post-liceale.

 

    Salut. Mă numesc Ion Caraman, învăț la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea de Inginerie și Management în Electronică și Teleradiocomunicații, anul I. Consider UTM-ul cea mai reușită alegere pentru drumul carierei mele, cu atît mai mult că e cea mai bună universitate cu profil ingineresc din Moldova. Întotdeauna mi-a plăcut interacțiunea cu oamenii mai deștepți ca mine. Aici la UTM, începind de la colegi și terminînd cu profesorii, am întâlnit oameni de la care am ce învăța.

ion caraman

 – Cum i-ai convinge pe viitorii absolvenți ai universităților să aleagă universitatea/facultatea ta?
 – Studiez Telecomunicațiile în cadrul Facultății de Inginerie și Management în Telecomunicații și pot spune cu încredere că sunt numeroase motive pentru care eu am rămas aici. Iată câteva dintre ele:

  1. Multitudinea de posibilități post-universitatare [locuri de munca]:

 MoldTelecom, StarNet, Orange, Moldcell – sunt câteva posibilități bune, aici în țară. Peste hotare, alegerea e cu atît mai vastă. De exemplu, fiecare firmă  specializată în construcția mașinilor are subdiviziuni în comunicații care au nevoie  de ingineri calificați în Tehnologii Informaționale și Comunicații.

  2. Inginerii buni întotdeauna au fost plătiți bine, cu posibilitate de creștere în carieră. Studenții FCIM (Facultatea de Calculatoare, Informatică și  Microelectronică) de pe băncile Universității Tehnice sunt încadrați în cîmpul muncii și să luăm în considerare că un absolvent poate avea un salariu de început  de 6 000 lei. Conform oamenii din domeniul TIC (Tehnologii Informaționale și  Comunicații) sunt cei mai plătiți specialiști, cu un salariu mediu pe lună de 8 000 – 9 000 lei. 

 3. Studenții UTM întotdeauna au avut un plus de imagine în fața unui angajator, comparativ cu un alt student, de la oricare altă universitate din Moldova.

4. Dacă arăți un interes sporit față de materialul predat și ești motivat să înveți, fii sigur că vei primi întregul suport din partea profesorilor

5. Prestigiul Universității pe care l-a cîștigat prin participarea la concursuri naționale/internaționale de profil de la care studenții UTM, deseori, s-au întors premiați. 

6. Aici se pune accent în primul rînd pe pregătirea specialiștilor de calitate, de care Moldova, în acest moment, are cea mai mare nevoie.

 7. FIMET/FCIM și alte facultăți primesc tehnologii de ultimă generație pentru echiparea laboratoarelor. Sursa acestor investiții sunt viitorii angajatori cointeresați în pregătirea cît mai bună a inginerilor.

   Deci, un lucru e clar: UTM rămîne de ani buni cea mai bună universitate cu profil Tehnic din Moldova. Așa că, dacă vrei să devii inginer, prima alegere ar trebui să fie UTM.

 
viorel

              Mă numesc Tornea Viorel, studiez la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”,  anul I . Am ales această universitate, deoarece îmi oferă oportunitatea să-mi îndeplinesc visul de a deveni medic. Îmi place foarte mult, pentru că studiile sunt de calitate, profesorii sunt calificati, ordinea și seriozitatea sunt la nivel înalt. Ce ține de viitorii studenți, i-aș sfătui să vină la medicină numai dacă își doresc foarte mult și sunt în stare să se sacrifice pentru profesie. Munca îmbinată cu interesul profesional îi pot ajuta să evolueze ca medici, astfel dobândind o profesie de succes. După  părerea mea cea mai bună universitate este aceea care oferă șanse la „viață” postuniversitară și  anume oferirea unui loc de muncă bine plătit, șansa de a te perfecționa în cadrul universității. Cred că fiecare trebuie să cântărească unde și când trebuie să-și dobândească o capacitate, care ulterior va contribui la formarea unei societăți democratice.

    

                       

     

 

Dragos Guja

 

 

Salut, sunt Dragoș și sunt student la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), Facultatea Drept, anul II. Conform așteptările  mele, întradevăr ULIM își merită pe deplin statutul de Liberă Internatională. Ce e special în această universitate? Faptul că este anume pentru tinerii studenți care vor ceva special, care știu că de la viață trebuie de luat mai mult decît poate să îți dea banca universității. Aici ai posibilitatea să faci ceva, să te afirmi, nu doar să tocești pentru ca în diplomă să ai doar note din doua cifre.

                                                                                

                                         

                                                                                                    

diana

 

        Salut ! Mă numesc Diana Ghidu, învăț la Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea Tehnologii Informationale (TI), anul I. Îmi place aici, pentru că TI este o specialitate  în care ai posibilitatea să înveți în fiecare zi lucruri noi, să îți dezvolți imaginația, creativitatea etc. Cei care anul acesta susțin Bacalaureatul, vă puteți dezvolta o carieră începând de aici. La ASEM veți găsi toate condițiile necesare pentru a învăța și a vă croi drumul către o carieră de success. Însă alegerea vă aparține. Alegeți să învățați ceea ce vă place, ceea ce faceți cu daruință, și ceea ce va aduce plăcere. Orice lucru facut cu dragoste vă iese bine. Nu învățați pentru cineva, învățați pentru voi, ca peste 4-5 ani când vă veți trezi dimineața și veți pleca la serviciu să plecați cu bună  dispoziție, cu nerăbdare, nu să spuneti „Off, iar la lucru”.

          

 

Constanta         

 

             Mă numesc Lîsîi Constanța, sunt studentă în anul II la USMF ,,Nicolae Testemițanu”. Am ales să-mi  fac studiile aici pentru că este una dintre cele mai  prestigioase universități din Moldova. Am ales medicina  pentru că indiferent cât  de mult am de muncit, o fac cu plăcere. Satisfacția că faci ce îți place este de  neînlocuit și cred că toți banii din lume nu pot compensa faptul că faci un lucru cu pasiune. Toate persoanele  care au aflat că vreau să depun actele la medicină m-au descurajat și mi-au spus (unii mai subtil, alții direct)  că mai bine mi-aș  alege altceva, că nu merită să îmi pierd atâția ani, că e prea greu, că voi avea un  salariu  mic etc. Și cu toate acestea, am vrut să văd eu cu ochii mei dacă e chiar așa. Nu pot să vă răspund încă,          poate doar când voi termina facultatea. Însă deocamdată pot spune că a meritat fiecare moment petrecut în  facultate, pentru că altfel nu aș fi fost omul care sunt astăzi. Iar pentru viitorii studenți, dacă nu faceți ce vă  place și alege-ți o anumită facultate doar din obligație, mai bine  reorientați-vă. E prea plină lumea de oameni ignoranți și care fac ceva doar că  trebuie sau ca să fie făcut. Dacă veniți la medicină, veniți pentru a excela în ceva,  pentru a vă găsi acel drum pe care să evoluați și să străluciți, nu prin aroganță și  prostie, ci prin bunătate și inteligență. Medicina e grea, într-adevar. Viata unui om depinde de tine. Însă orice efort merită. Go the extra mile, it`s never crowded!

 Veronica Cojocaru

 

            Mă numesc Veronica Cojocaru și învăț la Universitatea de Stat B.P.Hasdeu din Cahul. Îmi place ceea ce învăț și anume Limba și Literatura Română și Limba engleză, deoarece iubesc mult copiii și  îmi doresc să ajung o profesoară de succes. Pe viitorii bobocei i-aș îndruma să aleagă această  Universitate, deoarece avem cadre didactice de înaltă calificare, prin cadrul universității poți aplica  diverse programe.

    În preajma examenului de Bacalaureat, le doresc succes tuturor absolventilor, îndemnându-i să  pășească în viata studențească alături de noi, pentru a îmbrăţişa cele mai prestigioase şi solicitate  specialităţi, care îţi vor asigura o carieră de succes şi realizarea visurilor de a deveni o personalitate remarcabilă. Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, are ca scop pregătirea şi  asigurarea localităţilor din sudul Republicii Moldova cu cadre de înaltă calificare. Dacă vei face un calcul, cu siguranţă vei înţelege că, urmând studiile la această Universitate, vei face o economie esenţială de bani şi vei fi mai aproape de cei dragi de acasă.

Rotaru Mihai   

 

        Salut! Mă numesc Rotaru Mihai. Sunt student la Universitatea Cooperatist Comercială din Moldova, facultatea Management și Drept, anul II la specialitatea Business și Administrare. Îmi place să fac studii aici,  deoarece am multe facilități de care dispun pentru ca să devin un bun specialist în domeniu. Sălile sunt bine dotate cu tot necesarul, am acces la biblioteca digitală și la o arhivă mare de carți în format de tipar. Fac sport și  mă antrenez la complexul sportiv care se află chiar pe teritoriul universității. Colectivul profesoral este bine pregătit și calificat în diferite  domenii. Îmi păstrez sănătatea luând mesele principale în fiecare zi în cantina universității.
 Aș propune tuturor liceenilor care fac alegerea la ce universitate să depună  documentele să aleagă universitatea dată, căci facând studii la UCCM în primul rând ți se deschid multe uși în viață și în specialitatea aleasă. Chiar din primul an poți să aplici la diferite proiecte internaționale, stagieri, schimburi de experientă, activități extracuricullare etc.

     Maia 
 

              Sunt Maia Cebotaru, învăț la Universitatea de Studii Europene din Moldova, Facultatea de Limbi Moderne, Translator, anul I. Imi place unde învăț, deoarece consider această  universitate una de perspectivă, cu cadre didactice înalt calificate şi condiții bune pentru a deveni un om de succes indiferent de domeniul de studiu ales. Universitatea de Studii Europene reprezintă o instituție de învățămînt cu o înaltă perspectivă de viitor. Este  succesoarea instituției superioare de învățămînt „Academia de Drept din Moldova”. La moment studiile se fac la 6 facultăți: Drept, Economie și Informatică, Limbi Moderne,  Jurnalism și Comunicare Publică, Psihologie și Asistență Socială, Științe Politice și Relații Internaționale. Fiind amplasată aproape de centrul oraşului Chişinău, poate fi calificată ca o instituție disponibilă tuturor elevilor (viitori studenți) care planifică studiile aici. Vorbind de disponibilități înafară de procesul cognitiv, putem evidenția  mai multe  aspecte, în primul rând masa sănătoasă la blocul alimentar al universității la prețuri  accesibile şiactivități educaționale și de formare profesională extracurriculum. USEM reprezintă un solid punct de pornire spre viitoarea carieră de succes şi o instituție capabilă de a forma acea bază de cunoştințe şi abilități necesare fiecărui student. După părerea mea cea mai bună universitate din Moldova este Universitatea de Studii Europene. În primul rând reprezintă o instituție accesibilă tuturor doritorilor optând pentru egalitate, obiectivitate şi instruire. Din incinta acestei universități şi-au inceput activitatea un număr mare de persoane de succes care au cunoscut nivelul profesionalismului persistent aici şi oportunitățile pe care le deschide absolvirea ei. Consider că este o universitate în care cu adevarat merită să iți faci studiile. Împreună vom construi un viitor mai prosper alături de USEM!

Succes tuturor liceenilor. Sperăm să luați o decizie cât mai optimă pentru viitorul vostru!