Igor Corman, speakeri din statele baltice și studenți de la USM într-o dezbatere publică

La 14 mai 2014, în cadrul Universității de Stat din Moldova a avut loc dezbaterea publică cu genericul: „Parlamentul European și Parlamentele naționale – garanții ale unei democrații europene”. La eveniment au participat: preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, președinții Parlamentului Statelor Baltice și Nordice, studenţii, masteranzii şi profesorii USM.

 

În cadrul dezbaterilor, şeful Legislativului, Igor Corman, a menționat că vizita oficialilor europeni reprezintă o oportunitate pentru studenții de la USM, relatând că integrarea europeană este mai mult decât calea spre democrație. Ea înseamnă atingerea standardelor europene, modernizarea țării noastre, precum și posibilitatea de dezvoltare pe plan profesional a noii generații.

Voi, tinerii, veți dori să plecați în alte țări europene, pentru ca, ulterior, când vă veți întoarce, să puteți construi viitorul Moldovei” – a mai adăugat preşedintele Parlamentului RM.

Calea spre Uniunea Europeană depinde, în primul rând, de tinerii studioşi”, – de această părere este speakerul Parlamentului Republicii Letonia, Solvita Āboltina, care a relatat că este foarte important ca în procesul de integrare să participe atât societatea civilă, cât și studenții care reprezintă un viitor potențial în dezvoltarea țării. Totodată, oficialul a îndemnat tinerii „să urmeze exemplul Letoniei, care s-a solidarizat pentru a depăși carențele ce s-au înregistrat atunci când aceasta s-a aflat în componența URSS”.

Prim-vicespeakerul Parlamentului Regatului Danemarcei, Bertel Haarder, i-a sfătuit pe studenții, viitorii jurişti, să se implice plenar în domeniul legislativ pentru a contribui la fortificarea succesului actual al Moldovei. De asemenea, ea a menţionat că este important ca aceștia să fie bine pregătiți din punct de vedere profesional, pentru că „drumul spre UE începe de la legislația națională”.

Părţile au abordat un spectru larg de subiecte, referindu-se şi la provocările cu care se confruntă Republica Moldova în contextul situaţiei regionale. În acest sens, oficialii europeni au răspuns la o serie de întrebări ale studenţilor referitor la perspectivele europene: economice, sociale, politice şi culturale ale ţării noastre.

Vizita oficialilor europeni a avut loc în contextul Summit-ului Speakerilor Statelor Baltice și Nordice (NB-8).

Doina Salcuțan, USM