La UTM va fi creat primul Centru de excelenţă în domeniul IT

O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, la şedinţa Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, prezidată de Prim-ministrul Iurie Leancă.

Iniţiativa a fost lansată în cadrul Moldova-ICT Summit, care a avut loc în perioada 13-15 mai 2014, la care au fost prezenți peste o mie de participanți. Crearea Centrului de excelență este o activitate prioritară pentru sporirea competitivității sectorului IT din Republica Moldova, prin asigurarea numărului suficient de specialiști înalt calificați în domeniu care ar corespunde așteptărilor potențialilor investitori şi ar tripla numărul locurilor de muncă în sectorul IT din Republica Moldova, de la 7000 la peste 20000.

Astfel, Centrul va contribui la creșterea economică a Republicii Moldova prin asimilarea a trei roluri esențiale: oferirea educației IT la standardele mondiale și facilitați de training cu profesori înalt calificați, laboratoare bine dotate și utilizarea curriculei de ultima oră; asistarea în dezvoltarea businessurilor IT; sporirea capacitaților de cercetare și inovare.

Conform practicilor similare din țări precum Albania, Armenia și Macedonia, pentru lansarea și dezvoltarea unui centru de acest gen, în primii 3-5 ani este nevoie de circa 8-10 milioane de dolari SUA. Acest buget include dezvoltarea infrastructurii Centrului, stabilirea parteneriatelor cu instituții străine, asigurarea unui minimum de activități și a unui management competitiv, facilitarea susținerii proiectelor și afacerilor IT pentru a le asigura creșterea la etapa inițială.

Unii parteneri ai Republicii Moldova, în mod special USAID, deja și-au exprimat disponibilitatea de a contribui cu aproximativ 3 milioane de dolari în acest scop. Inițiativa este susținută de companiile multinaționale din domeniu Microsoft și IBM, altele manifestând interesul de a se alătura acestui proiect. Acum sunt purtate discuții cu Agenția de Dezvoltare a Suediei (SIDA), însă printre potențialii parteneri ai acestui proiect ar mai putea fi Ambasada Norvegiei, GIZ, Banca Mondială, UNDP și alţii. În context, Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică a aprobat solicitarea Ministerului Educaţiei privind crearea Centrului de excelență IT și atragerea finanțării din partea partenerilor de dezvoltare în acest sens.