3 zile de fotografie cu Art Events

„Vineri, 21 martie, ora 18:00, cîteva zeci de oameni stau așezați cuminți, așteptînd începerea orelor despre fotografie. În fața lor apare un tînăr, ușor emoționat, care se prezintă Nicolae Schirliu, organizator al workshopului „Învață a fotografia cu Art Events’’, împreună cu echipa sa.

 

În cîteva clipe, apare Yaroslavna, o altă tînără care încearcă să atragă atenția publicului. Aceasta se dovedește a fi trainerul care îi va introduce pe toți în arta fotografiei.

Lecția începe. Ucenicii ascultă cu mare atenție. Se aude vocea Yaroslavnei vorbind despre istoria fotografiei, despre camera obscură, primele fotografii din lume și despre Pinhole. Elevii au devenit mai curioși, răsărind din sală cu întrebări îndrăznețe. Mai mult decît atît, „profesoara’’ a vorbit despre matrice, timpul de expunere, despre diafragmă, despre scara ISO și altele. Seara se încheie aplaudînd, zgomotul produs de bătăile palmelor amintește de sunetul a repaus’’.

A doua zi, tinerii fotografi au venit entuziasmați. Ora se începe iar cu salutul binevoitor al organizatorului, urmînd Yaroslavna cu prezentarea subiectelor pentru oră ce urma. Astfel, s-a vorbit despre bazele compoziționale în fotografie. Imaginile apărute în fața începătorilor și amatorilor au fost analizate cu mare atenție de fiecare.

Femeia fotograf din fața mulțimii a prezentat cîteva elemente importante, dintre care unele sînt: textura fotografiei și influența ei asupra formei și contrastului, despre tonalitate, linii (și altele): „Trebuie, în primul rînd, să ne gîndim înainte de a face o fotografie și după, dar în momentul în care o faci, să nu gîndești deloc’’, accentuînd faptul că „trebuie de ales, în unele cazuri, o textură fină și alta brutală pentru a scoate în evidență modelul. Trebuie să luăm în considerare mesajul care vrem să-l transmitem’’.

Oamenii din sală s-au arătat foarte interesați de informațiile noi: „Am venit aici să aflu ceva nou, căci eu fotografiez de mică și am ceva experiență. Ca atare, eu mai mult am studiat lucruri despre prelucrarea fotografiilor în photoshop, așa că cunoștințele acumulate la acest workshop îmi vor fi de folos…’’ spune Veronica Cumpănă, participantă al evenimentului ’’Învață a fotografia cu Art Events’’.

Yaroslavna își continuă ora după o mică pauză cu tehnicile compoziționale, prima din ele fiind regula treimilor care are la baza sa regula secțiunii de aur. O altă tehnică prezentată a fost regula numărului impar care presupune încadrarea obiectului de interes într-un număr par de obiecte din jur: ’’E mult mai plăcut pentru ochi și pare mai interesant să vezi un număr impar decît par într-o fotografie’’ ne spune Yaroslavna.

Pentru a doua oară, ucenicii au avut o temă pentru acasă neobișnuită de făcut. Au avut de găsit o fotografie cu patern și rupere de patern, de prelucrat un personaj cu plan mediu (portret) și de utilizat tehnicie compoziționale.

Ultima zi de workshop s-a dovedit a fi una mai practică. Fotografii au experimentat cu luminile. Au aflat despre lumina de zi, cea artificială și alte tipuri de lumină. În afară de acestea, s-a vorbit despre impactul psihologic al luminii în portret. Astfel, la ora 20:00, s-a finalizat workshopul despre fotografie organizat de Art Events. A fost un weekend artistic, creativ și memorabile pentru cei care au profitat de o așa oportunitate minunată în domeniul artei.

Georgeta Carasiucenco, USM