Expoziția identităților heraldice – incursiune în istoria Moldovei

Expoziția cu genericul ,, Identitățile heraldice ale Republicii Moldova ” a fost inaugurată   la 3 noiembrie 2015, în spațiul special amenajat de la parterul Muzeului Național de Istorie.

Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversării a 25-a de la adoptarea Drapelului şi a Stemei de Stat ale țării noastre, precum și cu aniversarea a 20-a de la instituirea Comisiei Naţionale de Heraldică .

La această activitatea au participat oficiali, cercetători, heraldiști, pictori, oameni de creație, studenți de la facultățile de istorie, arte plastice și jurnaliști.
expozitie
O atenţie specială, în premieră, s-a acordat reflectării dezvoltării artei heraldice în Republica Moldova. Astfel, vizitatorii au avut prilejul să cunoască creaţia heraldică, faleristică şi uniformistică a unor autori şi pictori consacraţi sau mai tineri ca: Simion Odainic, Gheorghe Vrabie, Constantin Jarocinski, Alexei Colîbneac, Mariana Şlapac, Constantin Bogatov, Valeriu Balan ș.a.
Vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Heraldică, Silviu Tabac , din start a ținut să-i informeze pe toți cei prezenți, despre manifestare per-ansamblu. ,, Expoziţia cuprinde circa 350 de exponate – lucrări heraldice (steme şi drapele), faleristice (ordine, cruci, medalii şi insigne) și uniformistice (uniforme şi însemne uniformistice), care reflectă calea proprie a R. Moldova pe acest făgaş şi realizările din cele două decenii de activitate a comisiei de specialitate”, a menționat heraldistul de stat al R. Moldova.
Prezent la acest vernisaj,viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a remarcat că, „adoptarea la 3 noiembrie 1990 a stemei de stat a fost un pas foarte important pentru construirea independenței țării iar prin această expoziție promovăm arta, dibăcia, cultura și în primul rînd, istoria neamului nostru”.
Oficialul a ținut un mesaj de felicitare tuturor celor care au contribuit la crearea însemnelor statale și au reușit să ridice la nivel academic această problemă, astăzi Republica Moldova dispunând de un corp de heraldiști profesioniști.
Artistul plastic, Simion Odainic a participat la această expoziții cu propriile lucrări de grafică și pictură care oglindesc identitățile heraldice expuse pe pînză încă din cele mai vechi timpuri. ,, Sunt un promotor al istoriei și al frumosului, îmi iubesc rădăcinile și ceea ce fac, la rîndul meu vreau să promovez un trecut prezent prin propriile lucrări și prin lucrările colegilor mei, care îşi propun să trezească interesul vizitatorilor de toate vîrstele, cetăţeni moldoveni sau străini, precum şi al tuturor celor interesaţi de heraldică şi de domeniile înrudite şi conexe”, a precizat pictorul (deținător al titlului „Maestru în Artă”, Cavaler al Ordinului de Onoare).
În cadrul evenimentului, printre cei mai curioși vizitatori au fost studenții, care au venit aici cu scopul de a admira o parte a Patrimoniului nostru național, dar și pentru a face cunoștință cu toate compartimentele creației heraldice. ,, Datorită acestei expoziții mi-am lărgit orizontul cultural. Pînă în prezent doar auzisem cîte puțin despre identitățile heraldice ale Moldovei și cunoșteam din ele, la fel de puțin. Ceea ce mia captat atenția este centrul expoziţiei unde sunt prezentate exponatele legate de simbolurile naţionale: Stema şi Drapelul de Stat, Stindardul şi Colanul Preşedintelui Republicii Moldova, Stindardul Ministrului Apărării, Distincţiile de Stat. Deasemena, mi s-au părut interesante și obiectele ce conţin însemne teritoriale, corporative şi particulare: cruci, medalii, insigne, uniforme, desene, drapele, publicaţii, documente, emisiuni poştale, ecusoane, cocarde, veselă etc.”, a spus Arthur Dumanschi, student la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

Expoziția a fost organizată de Comisia Națională de Heraldică, Cabinetul de heraldică din cadrul Aparatului Președintelui R. Moldova, Muzeul Național (al R.Moldova) și va fi deschisă pînă la 15 ianuarie 2016.