Forumul Mass-media 2015

Primul forum mass-media din Moldova a fost organizat în perioada 27-28 octombrie anul curent în incinta Palatului Republicii Moldova în Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul de Presă din Moldova în parteneriat cu Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Centrul Tînărului.
În cadrul forumului s-au organizat dezbateri, ateliere și master-clasuri, la care au participat cca 150 de jurnaliști, editori, manageri media, reprezentanți ai autorităților statului și.a.
Participanții si-au exprimat opinia în cadrul dezbaterilor cu privire la problemele de care se ciocnește comunitatea jurnalistică moldovenească și au propus diverse soluții pentru consolidarea unui climat de concurență și independență editorială a instituțiilor mass-media.
În cadrul unui atelier cu tema: ”Formarea profesională a jurnaliștilor în Republica Moldova, Dumitru Țîra, proprietarul grupului de presă on-line ”Realitatea” a menționat:
”În profesia de jurnalist un om trebuie să facă ceea ce-i place nu cum îi place, pentru că această meserie este extrem de serioasă, o profesie în care trebuie să cedezi și să înveți mereu”
Totodată Președinta Consiliului de Presă și facilitatoarea acestei activități, Ludmila Andronic a menționat faptul că curricula în învățămînt trebuie modoficată, îndeosebi faptul că studenții trebuie să învețe 4 și nu 3 ani de licență.
”În viziunea mea, a pregăti viitori specialiști care să cunoască foarte bine instrumentele și valorile acestei meserii este să aducem val nou de jurnaliști care să știe în virtutea posedării anumitor tehnici, cum să se ferească de capcana în care au căzut astăzi, de manipulare tocită, de valoare a faptelor, de schimbare a agendei politice în favoarea unei pseudo-agende, iar în Republica Moldova există cîteva facultăți care pregătesc oameni licențiați cel puțin sau cu masterat în domeniul mass-media. Este vorba despre Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM, Facultatea de Jurnalism de la ULIM, mai este Facultatea din Bălți și la USEM, și mai există școala de jurnalism avansat. Totuși a-și mai adăuga un an în plus pentru licență” a declarat Ludmila Andronic.
În cadrul dezbaterii unii studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM care au participat la acest eveniment, au precizat:
”Contează foarte mult lucrul practic pentru că noi, atît la Jurnalism Radio, cît și la Jurnalism Social mergem pe teren, colectam informația, ne documentăm, trebuie să avem neapărat 3 surse, după care scriem știrea, o redactăm împreună cu profesorul și în final mergem la înregistrări” a spus Diana Antoniu, studentă anul II la Jurnalism.
La finele atelirerului Ludmila Andronic a menționat: ”Studenții pot fi mobilizați doar că trebuie să le trezești interesul pentru meserie”.
Forumul mass-media 2015 din Republica Moldova s-a finisat la data de 28 octombrie cu prezentarea concluziilor atelierelor și cu prezentarea și adoptarea Rezoluției și a ”foii de parcurs” pentru autorități.

Astfel participanții acestui forum au ajuns la ideea că: ”Dacă vrem să schimbăm lucrurile în societate, trebuie să schimbăm lucrurile în mass-media”.