Cei mai mulți dintre noi devin puțin depresivi, cînd zilele sunt mai scurte și mai friguroase .Toți ne dorim să petrecem mai mult timp acasă, ne eschivăm de la ieșirile în aer liber și de la momentele unice și frumoase petrecute cu prietenii, devenim melancolici și am vrea să fie din nou vara peste geam. Dar, pentru unii dintre noi, iarna aduce cu ea ceva mai serios decât o mică întristare: depresia de iarnă, care poate fi o formă serioasă a acestei afecțiuni.
Ce înseamnă depresia de iarnă? Depresia de iarnă reprezintă o formă de depresie ale cărei principale caracteristici sunt –la fel ca și în cazul afecțiunii clasice- sentimentele de tristețe și lipsa completă de speranță, alături de scăderea interesului pentru activități – de exemplu socializarea – pe care altădată le găseai interesante. Dacă ești afectată de aceste simptome timp de două săptămâni, atunci verdictul e clar: suferi de depresie. Dacă te simți astfel doar în timpul toamnei și al iernii, atunci suferi de depresia de iarnă.
Simptomele depresiei de iarna:
- Somnolenta
- Oboseala in timpul zilei
- Cresterea in greutate
- Apetitul sexual scazut
- Tristete
- Scaderea interesului pentru activitatile sociale
- Lipsa energiei
1. Oboseală
Persoanele care suferă de această afecțiune simt nevoia să doarmă mai mult în timpul iernii, uneori semnificativ mai mult. Într-un studiu publicat în 1994 în The Journal of Psychosomatic Research, persoanele de la o clinică dedicată tratării depresiei de iarnă dormeau 7,5 ore vara, 8,5 ore toamna și primăvara și aproape 10 ore iarna.
Problema e că nu se simt oricum odihnite, alte cercetări descoperind că persoanele cu depresie de iarnă sunt afectate de tulburări ale somnului și insomnii.
2. Iritabilitate
Mânia și iritabilitatea sunt simptome comune și de multe ori trecute cu vederea, ale depresiei și depresiei de iarnă. Cercetările dovedesc că persoanele cu depresie de iarnă sunt mai iritabile decât persoanele sănătoase și mai predispuse la izbucniri de mânie, de cele mai multe ori având un astfel de atac de furie pe lună sau mai des.
3. Creșterea poftei de mâncare
Depresia de iarnă, ca și cea clasică, poate crește apetitul unor persoane, 65 la sută dintre cei care suferă de această afecțiune explicând că se simt mai flămânzi în timpul lunilor reci.
Se estimează că organismul celor afectați suferă de o scăderea serotoninei, un neurotransmițător asociat cu dispoziția și care ajută la controlarea sentimentului de foame.
75 la sută dintre persoanele care suferă de depresie de iarnă se îngrașă în timpul celor câteva luni reci.
4. Poftă crescută pentru carbohidrați
Unul dintre motivele creșterii în greutate a oamenilor afectați de depresia sezonieră este că afecțiunea produce pofta crescută de carbohidrați, ca pastele sau pâine. De fapt, 7 din 10 persoane depresive au acest simptom.
Carbohidrații duc la creșterea nivelului serotoninei, care îi face pe cei afectați mai fericiți, doar că „medicamentele” din paste duc la kilograme în plus.
5. Dificultăți în a se concentra
Depresia te poate face să te simți singur și trist, dar afectează și felul în care funcționează creierul. Această afecțiune poate avea un efect negativ atât asupra concentrării, cât și asupra abilității de a vorbi și asupra memoriei.
Tratamentul pentru tulburarea afectiva sezoniera
Nu există un tratament care să vindece complet depresia sezoniera, dar sunt anumiți pași pe care îi puteți face pentru ameliorarea simptomelor. Terapia cu lumină este principalul tratament al tulburării afective sezoniere, iar cercetătorii continuă sa studieze pentru a descoperi cel mai eficient mod de a-l folosi. Simularea răsăritului, unde o sursă de lumină scăzută este programată să pornească la un anumit punct dimineața. Aceasta pornește înainte să vă treziți și devine, treptat, din ce în ce mai puternică. Este posibil ca efectele terapiei cu lumina să devină vizibile la 3 zile după ce a-ți început tratamentul. Oprirea terapiei cu lumină va determina reapariția depresiei. Antidepresivele pot trata în mod eficient episoadele de depresie la persoanele care au tulburări afective sezoniere,dar consumarea lor numai cu acordul și vizita unui doctor trebuie făcută. Consilierea (terapia interpersonală și terapia cognitiv-comportamentală) ajută persoanele care sufera de tulburare afectiva sezoniera,deci nu sta mult pe gînduri și ieși la o cafea cu o persoană căruia poți să-i spui orice sau fă-i o vizită unui prieten bun. Activitatea fizică în timpul zilei, în special dimineața, ajută la ridicarea nivelului de energie și la îmbunătățirea stării de spirit. Nu te lenevi din cauza frigului să faci gimnastică de dimineață și pe tot parcursul zilei. Încearcă să te afli cît mai mult în mișcare,chiar daca termometrul indică temperaturi sub zero grade Celsius. Dacă depresia devine una puternică,atunci programeaza-te pentru o consultație la medicul psiholog sau la medicul de familie.
Vacula Alina, studentă UPS ,,I.Creangă,,