Iarna susținem examenele cu plăcere

    Sesiunea de iarnă se apropie cu viteza unui tren express. Unii sînt gata să se întîlnească cu acest obstacol cu demnitate și promptitudine. Alții încearcă să parcurgă toată materia timp de cîteva zile. Și totuși, atît studenții pregătiți, cît și cei în curs de însușirea materiei simt ceva în comun: emoții și retrăiri referitor la examene și atestări. Cunoaștem cu certitudine că examenele trebuie să fie tratate cu seriozitate și responsabilitate. Astfel, propunem următoarele sfaturi pentru a se pregăti mai bine și a susține cu succes sesiunea ce vine în curînd.

 1. Crearea unui program de pregătire pentru examene. Înainte de sesiune este foarte important să ştii să-ţi organizezi timpul, astfel încît să reușești să repeți toată materia, fără a lăsa totul pe ultimul moment sau „a toci” permanent. În cazul în care îţi creezi un program de lucru în mod corect și logic, atunci vei avea toate şansele de a învăţa în linişte, fără să fii stresat şi să reuşeşti să parcurgi întreaga materie.

2. Alege un loc potrivit, un mediu liniștit. Este foarte important şi locul de studiu ales pentru pregătirea de examene. Cel mai bine este să găsești un loc liniștit, fără aglomerație, unde nu vei fi deranjat de diverse zgomote.

3. Nu învăța nopţile! În sesiune, este foarte important să  te odihneşti, pentru a putea asimila cît mai ușor materia. Chiar dacă ai impresia că vei pierde din timpul de studiu dormind, somnul te ajută să te concentrezi mult mai bine. Astfel, nu jertfi somnul pentru ceea, ce poți să reușești perfect ziua.

4. Nu neglija pauzele. Trebuie să iei pauze, cel mai bine după fiecare oră de studiu, pentru a te detaşa şi relaxa puţin. Astfel vei reuși să ai o capacitate mult mai bună de concentrare. Pentru rezultate foarte bune, este bine să faci pauze de 15 minute între sesiunile de studiu.

5. Cere ajutorul profesorului. În cazul în care nu întelegi un curs sau au apărut întrebări la partea practică, cere ajutorul profesorului tău. Acesta îţi poate explica, chiar oferi cîteva sfaturi utile, care te vor ajuta să înveţi mai uşor sau să clarifici anumite dileme în privinţa materiei. Fii atent la indiciile pe care le dă profesorul cu privire la examen la lecții, consultații.

6.Cere ajutorul colegilor. Uneori colegul tău poate explica materialul neînțeles într-un mod mult mai accesibil decît altcineva. Doar cine te înțelege mai bine și identifică informația mai grea asimilată, dacă nu o persoană, care învață în aceleași condiții și observă probleme la înțelegerea temelor?  Desigur, sînt multe alte modalități de a studia materialul neînțeles: consultarea cărților, a enciclopediilor, a surselor multimedia, a Internet-ului.

7. Relaxarea fizica induce relaxarea psihică. Pentru cei care sînt mai încordați înaintea examenului sînt utile exercițiile de relaxare fizică practicate zilnic in perioada dinaintea examenelor.

8. Este indispensabilă evitarea deprinderilor nucive. 

9. Regimul strict – un bun început.  Nu se consumă cafea după ora 16.00. Nu se mănîncă seara după ora 18.00. Acestea și alte factori scad energia organismului, dezechilibrează sistemul nervos.

10. Gîndirea pozitivă – cheia succesului.  Pregătirea de sesiunea trebuie să fie însoțită de încrederea în forța proprie, dispoziție bună și optimism.

Priveşte examenul ca pe un test care-ţi măsoară capacităţile.Examenul este un test în care studentul îşi testează nivelul de cunoaştere a materiei acumulate sau a capacităţilor şi competenţelor  obţinute  într-o perioadă de timp. Este o posibilitate de a întări ceea ce s-a asimilat şi nicidecum o posibilitate de a inhiba şi a îngrozi studentul. Însă pentru cei mai mulţi elevi, examenul este o ocazie de stres, îngrijorări mari. Nu putem nega faptul că examenul poartă în sine o nuanţă emotivă, dar ea nu trebuie să depăşească limita normalului  şi nu trebuie văzută ca un eveniment groaznic şi înfricoşător, cum îl definesc unii.

 Sanda Panteleimonov,UTM