Top 10 romane de dragoste moderne ce merită să fie citite

|||

Orice carte te transpune într-o lume nouă, lumea scriitorului. Oricând și oriunde ar fi fost scrisă, cititorul este purtat prin locuri diferite, trăiește emoția și participă la bucuriile sau tristețile autorului.
Cărțile de dragoste au un farmec aparte și merită să te delectezi cu una atunci când te simți singur.

Ne place sau nu s-o spunem cu voce tare, iubim poveștile romantice! Ne fac să visăm sau să rîdem, ne frîng inima sau ne inspiră– oricare ar fi motivul, un roman bun de dragoste nu ne poate lăsa indiferenți.
Un top cu cele mai bune cărți de dragoste este greu de realizat, dar nu imposibil. Printre cele mai frumoase și captivante povești vă prezentăm 10 cele mai bune.

1. „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel Garcia Marquez.


Una dintre cele mai puternice poveşti de dragoste scrise de la „Romeo şi Julieta” încoace, cu un grăunte de tragic rătăcit în lumea realismului magic al lui Marquez, romanul îi are în prim-plan pe Florentino Ariza şi Fermina Daza, pe care viaţa i-a despărţit destul de repede după ce s-au descoperit. După ani întregi trăiţi unul departe de celălalt, după relaţii de amor consumate, cei doi se reîntâlnesc după fix 50 de ani, 9 luni şi 4 zile de despărţire, iar Florentino îşi reînnoieşte declaraţia de dragoste în faţa femeii visurilor lui. Ce urmează este… literatură.

2. „Lolita”, de Vladimir Nabokov


Din cauza subiectului absolut şocant la momentul apariţiei lui – pasiunea teribilă a unui bărbat matur pentru o fetiţă de doisprezece ani –, romanul „Lolita” a fost la început respins de editori. 
Însă iubirea obsesivă a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze a ajuns să fie considerată în timp una dintre capodoperele secolului XX.

3. „Muzeul inocenţei”, de Orhan Pamuk 

Un roman despre o iubire imposibilă, într-un Istanbul din alt timp, „Muzeul inocenţei” este povestea lui Kemal şi a lui Füsun, obligaţi de lumea lor să trăiască în vieţi separate. Lui Kemal nu-i rămâne decât să o privească de departe pe Füsun, să o viziteze de sărbători, ca o rudă corectă şi să se înconjoare, în taină, de lucruri care i-au aparţinut cândva. Aşa se naşte un înduioşător muzeu al iubirii, umplut vreme de zece ani cu rujuri şi cercei ai fetei, caţei-bibelou, pahare de apă şi serveţele furate de la masă. Despre acest roman, Orhan Pamuk spunea: „Toţi mă întreabă: domnule Pamuk, dumneata eşti Kemal din roman? Ei, gata! Nu, nu sunt Kemal, dar nici nu vă pot convinge că nu sunt. Asta înseamnă să fii scriitor. Muzeul ăsta e şcoala mea, e revista, e filmul şi e politica mea. E o parte din mine.”

 4. „Cutia neagră”, de Amos Oz

Un roman epistolar, plasat într-o societate israeliană aflată în continuă transformare.
Înanii ’70 ai secolului trecut, „Cutia neagră” recreează din scrisori o poveste tulburătoare a unei femei captive într-o iubire imposibilă, chinuitoare, pentru fostul ei soţ, în timp ce este prizniera unei alte căsnicii cu un bărbat anost.

5. ,,Jane Eyre” de Charlotte Bronté

Eroina, Jane Eyre, este o tânără a cărui viaţă nu a fost deloc una uşoară.
Aceasta ajunge să fie guvernantă în casa lui Edward Rochester, un bărbat cu nenumărate secrete, de care Jane se îndrăgosteşte pătimaş.

6. „Pasiune” de A.S. Byatt

Un roman ecranizat cu mult succes, cu Gwyneth Paltrow şi Aaron Eckhart în rolurile principale, „Pasiune” este una din acele poveşti la care simţi nevoia să te întorci, o poveste de dragoste din lumea noastră prinsă în labirintul unei iubiri din alt timp. Doi tineri cercetători universitari, Roland Michell şi Maud Bailey, se întâlnesc şi sfârşesc prin a se îndrăgosti unul de altul descoperind povestea de iubire dintre doi poeţi fictivi trăitori în secolul al XIX-lea, Randolph Henry Ash şi Christabel LaMotte. O poveste de dragoste care, într-un mod subtil, parodiază o poveste de dragoste victoriană prin intermediul paginilor de jurnal, al scrisorilor şi al poeziilor pe care A.S. Byatt le (re)creează cu extraordinară exactitate a detaliului, creând senzaţia că Ash şi Christabel chiar au trăit, au scris şi s-au iubit…

7. „Pădurea norvegiană”, de Haruki Murakami 

„Pădurea norvegiană” are ca leitmotiv melodia „Norwegian Wood” a formaţiei Beatles, care îl însoţeşte pe Toru Watanabe, personajul principal, pe tot parcursul rememorării unor evenimente dureroase petrecute cu optsprezece ani în urmă.
O poveste de dragoste care se înfiripă straniu dintr-o moarte şi care jonglează cu timpul şi cu spaţiul. O poveste cu final deschis, în care dragostea are alte coordonate decât cele din lumea europeană.

8. „Iubita locotenentului francez”, de John Fowles

 Cel mai cunoscut roman al lui John Fowles, „Iubita locotenentului francez”, este o poveste de dragoste plasată în jurul anului 1867, care pune în cumpănă libertatea viziunii de la sfârşitul anilor ’60 ai secolului al XX-lea cu atitudinile severe ale perioadei victoriene din urmă cu o sută de ani. Fowles construieşte o intrigă cuceritoare: triunghiul amoros alcătuit din Charles, logodnica lui, Ernestina, şi misterioasa străină Sarah Woodruff. Sarah şi Charles se îndrăgostesc şi se întâlnesc în secret. Totul la umbra unei fascinante iubiri imposibile într-o societate rigidă.

9. „Mătuşa Iulia şi condeierul”, de Mario Vargas Llosa

Povestea se petrece într-un Peru, înainte de apariţia televiziunii, în care teatrul radiofonic, urmaşul romanului foileton din gazetele secolului al XIX-lea, face regula.
Radionovelele unui scenarist de geniu, difuzate de Radio Central manipulează nevoia de iubire a publicului. Un tânăr redactor de ştiri se îndrăgosteşte de o mătuşă prin alianţă, Julia.
El are 18 ani, e student la Drept şi scrie scenarii care ajung la coş. Ea are 32 de ani, e boliviană şi proaspăt divorţată…

10. „Niveluri de viaţă”, de Julian Barnes

O poveste de dragoste care trece dincolo de moarte, romanul lui Julian Barnes este obsedat de timp şi de dispariţie, încercând să răspundă la întrebarea „Cum se poate trăi după ce marea dragoste a plecat de pe lumea asta?”. Să trăieşti sau să mori. Argumente pro şi contra. După ce soţia lui, Pat Kavanagh, a murit brusc, descoperindu-şi o tumoră care a ucis-o în mai puţin de o lună, viaţa şi scriitura lui Julian Barnes s-au schimbat. Iar romanul „Niveluri de viaţă” propune trei episoade diferite, trei poveşti de dragoste tulburătoare care converg în moarte. Trei poveşti despre trei iubiri pe care cineva, cumva, undeva, alege să le ucidă. Şi care totuşi supravieţuiesc într-un alt plan.

 Sursa: adevarul.ro