Angajarea tinerilor specialiști. Interviu cu Nicolae Afanas

Problema șomajului și angajarea tinerilor specialiști în Republica Moldova și UE. Interviu cu Nicolai Afanas.

Europa pentru studenți. Interviu cu Nicolai Afanas.

– Bună seara tuturor. Astăzi din nou avem un invitant la emisiunea noastră și anume Nicolai Afanas care va aborda angajarea tinerilor specialiști în Republica Moldova și UE.
-Bună seara, Nicolai.

– Dăcă vorbim de problema șomajului în Republica Moldova, ați putea să-mi răspundeți cum putem stopa șomajul printre tineri: în ziua de azi ei sau migrează sau în general refuză să lucreze pentru acel salariu mic.

– Vorbind despre Republica Moldova, este nevoie de menționat 2 lucruri foarte importante: este șomajul în cifrele oficiale și șomajul în cifre neoficiale (adică persoane care ărimesc salariu neoficial, nu achită impozite, nu obțin salariu declarat după lege etc). Din păcate, problema șomajului este foarte dezvoltată în Republica Moldova și este cauzată de mai mulți factori. În primul rînd, Republica Moldova este o țară cu un număr mare de perosane ce au studii superioare, ceea ce ca atare este foarte bine. Dar, odată cu obținerea studiilor superioare nu este garantat că vom avea oportunitatea de a ne angaja la un post care corespunde specialității studiate la universiatate. Și chiar dacă nimerim la un astfel de post – vom fi înconjurați de alte persoane la fel de capabile, așadar, vom fi nevoiți să facem parte dintr-o concurență sănătoasă. Piața este suprasaturată cu persoane ce au studii superioare.

– Poate afecta și sistemul nostre de învățămînt. În momentul în care fiecare în ziua de azi are posibilitate să-și cumpere diplome de BAC, licențiat, masterat – ce trebuie să facă cei, care muncesc într-adevăr și ar trebui  să luptăm contra acestei probleme?

– Evident că este complexă această problemă. Fiecare dorește mereu să aibă claritate în energia care investește în munca proprie, în timpul cheltuit. În schimb cere anumite resurse financiare, remunerări, încredere în viitor stabil, certitudine de a avea succes în continuare. În acest context la student decade dorința de a se angaja la un lucru cu salariu neatractiv. În afară de aceasta văd vinovatul și statul care trebuie să facă ceva politici atractive, vorbind nu numai de salariu, ci și de pachete sociale. Republica Moldova nu prea are politici pentru tineri anagajați, pentru tineri familii, adică niște lucruri destul de simple și existente în state europene. Uneori chiar se creează impresia că statul este direct interesat de faptul ca persoane tinere să plece.

– Continuăm să vorbim despre politice de angajarea tinerilor din Republica Moldova. Există oare și la noi, cel puțin, propuse, scrise politici de anagajarea tinerilor care să permită să simplifici și să ușureze perioada de angajare a tinerilor? Poate ceva facilități, recomandări?

– Eu am să încep cu politici din Uniunea Europeană, căci acolo sînt mai multe mecanisme prin care state încearcă să încurajeze angajatorii. Voi vorbi despre cele soft și apoi voi trece la cele hard. Cele soft se referă la scutirile financiare, la scutirile de impozit care atît angajatorul, cît și a angajatul.  Deci, în statele Uniunii Europene, în cazul în care companiile angajeazî tineri, ei primesc coraportul: cîți tineri sînt angajați – atît va fi și procentul de scutire al impozitului. Prin urmare, angajatorul este direct interesat să obțină cît mai mulți tineri ce vor activa în compania sa. Același lucru este valabil și pentru tineri care se angajează și primesc o anumită scutire de impozit.

– Apropo de angaje, vreau să întreb care este legea perioadei de probă la un tînăr în Republica Moldova și în statele europene? Cum diferă de la un serviciu la altul?

   În Republica Moldova 6 luni sînt considerate termen de probă. În această perioadă tînărul este angajat și poate fi eliberat în cazul în care nu a realizat obligațiunile în modul în care se cerea. Tînăr specialist lucrează cu un salariu achitat, avînd carnet de muncă, contract eventual de muncă. Totul este în limita legei. 

   Dacă vorbim de zona bugetară, perioada de 3 ani este considerată una de testare pentru un tînăr specialist – în cazul în care este prima sa angajare. Reguli în întreprinderi private variază în dependență de politica întreprinderii și a angajatorului și sînt incluse în contractul de muncă. Contractul poate fi stabilit pe un anumit termen sau pe o durată nestabilită.

   În statele europene de obicei unui tînăr specialist se acordă un curator, o persoană cu experiență, care îl va ghida, va asista, va ajuta. De multe ori la noi în țară acest lucru rămîne la nivel de declarații.

– Vă mulțumesc pentru interviul de astăzi, pentru faptul că ați vorbit despre lucruri foarte importante. Eu vă îndemn să aveți puțină răbdare și să puneți accent anume pe învățătură, fiindcă va fi un plus mare atît pentru cariera, cît și pentru viața voastră. 

{mp3remote}/images/Radio/Emisiuni/Europa_studenti/NicolaeAfanasprelucrat.mp3{/mp3remote}