Despre granturile europene discutăm cu Rodica Căterău

Politica Uniunii Europene în domeniul tineretului se axează pe domenii specifice, cum ar fi: cooperarea tinerilor, schimb de experiență, suport în elaborarea politilor și reformelor în domeniul tineretului.

Europa Pentru Studenți. Interviu cu Rodica Catareu.

– Vă salut cu mare drag! Invitantul nostru de azi este domnișoara Rodica Catareu, consultant la Ministerul Tineretului și Sportului.

– Bună seara!

– Îți mulțumesc că ai acceptat invitația noastră. Astăzi avem o temă destul de importantă pentru studenții noștri, și anume „Granturile europene”. Și prima întrebare – care este politica Uniunii Europene în domeniul tineretului.

– Uniunea Europeană are o politică vastă în domeniul tineretului, ce diferă de la o perioadă la alta, în dependență de necesitățile tinerilor la anumite etape. La moment, politica Uniunii Europene în domeniul tineretului se axează pe domenii specifice care sînt foarte clare. De exemplu, putem menționa una din cele mai mari programe europene desfășurate la moment pentru tineret – este vorba de Erasmus + care este pentru educația, instruirea tineretului. Se axează pe aspecte mai specifice, cum ar fi: cooperarea tinerilor, schimb de experiență, suport în elaborarea politilor și reformelor în domeniul tineretului.

– Propune să ne oprim puțin la programul Erasmus +. Ce prevede el și ce oportunități are pentru tinerii noștri.

– Moldova participă în Parteneriatul Estic, are acces la acest program. Tinerii din Republica Moldova pot aplica la acest program. acesta reprezintă schimb academic bilateral. Studenții au posibilitatea a primi subvenții și de a participa la programele de licențiat, masterat, burse doctorale. La fel pot fi implicați în programe de mobilitate, programe, studii de cercetare.

– Care sînt cheltuielile studenților ce aplică la program? Cum rămîne cu bursa, cazare, alimentare și alte întrebări financiare?

– De fapt, fiecare program are o bursă. În mare parte cazare, alimentare sînt achitate de țara-gazdă. De fiecare dată sînt anunțate preventiv toate condițiile și cheltuielile.

– Care este cea mai întrebată destinație prin acest program pentru studenții din Republica Moldova?

– Nu știu dacă aș putea numi o țară concretă, dar, desigur, mai întrebate sînt țări cele mai dezvoltate din UE – Marea Britania, Franța…

– Ce fel de proiecte mai sînt în afară de Erasmus +?

– Erasmus + este cel mai mare proiect la moment, dar, evident că sînt și alte proiecte la care pot participa studenții din Republica Moldova. Este vorba despre proiect Sault Youth, ce se axează în mare parte de organizarea diferitor instruiri, conferințe, alte activități. De fiecare dată se anunță țări-participante pentru o anumită activitate și, deseori, Moldova la fel are dreptul să participe.

– Care sînt plusurile acestor proiecte și ce cîștigă studenții în final?

– Evident că este o mulțime de plusuri, avînd în vedere că studenții au posibilitate de a călători, a descoperi alte locuri, a căpăta o experiență nouă, a participa în diverse programe, cercetări interesante la un nivel înalt european. Aceste plusuri apoi pot fi reflectate la noi, pot fi implementate idei și planuri noi.

– Cum rămîne cu problema de restanțe. În cazul în care pleci cu un program pe un semestru, un an – unele universități consideră acest lucru ca pierdere de timp și te lasă restanțier. Este vreo rezolvare în cazul da?

– Într-adevăr, apar și astfel de probleme. Eu cred că este doar o chestie de timp, pînă își vor da seama că studenții acolo la fel au învățat, au studiat practic același program doar sub alte aspecte. Cu timpul va fi înțeleasă și privită altfel, apoi și apreciată.

– Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție profundă și amplă. Sper că tema discutată astăzi va avea un impact asupra gîndirii voastre și poate chiar vor trezi în voi idei noi. Iar în cazul în care mai aveți ceva propuneri sau întrebări referitor la programe în care pot participa studenții din Republica Moldova – vă rugăm să ne contactați.

– Aș vrea și eu să transmit încă un mesaj pentru studenții noștri. Atît timp cît ești un student, oricum ești mai liber și poate, mai independent comparativ cu perioada cînd ești deja angajat. Apar alte resonsabilități și obligațiuni, respectiv și nu este atîta timp liber și atîtea oportunități. Eu consider că acum este momentul cînd nu trebuie să scapați șansa să participați în diverse programe și proiecte. Inițiativa este cea de la care se pornește totul. 

{mp3remote}/images/Radio/Emisiuni/Europa_studenti/RodicaCaterauprelucrat.mp3{/mp3remote}