Despre studii și oportunități în UE ne vorbește Radu Moldovanu

Inteviu cu Radu Moldovanu, în cadrul emisiunilor ”Europa pentru studenți”

 

– Bună seara tuturor. Astăzi avem un invitat special, și anume Radu Moldovanu, consultantul proiectului european „Asistența tehnică în domeniul de învățămînt și formarea profesională în Republica Moldova”.

– Bună seara.

– Mulțumesc că ai acceptat invitația noastră și astăzi vom aborda tema „Studii și oportunități în Uniunea Europeană”, o temă ce va prinde bine celor care doresc să facă studii de licență sau de masterat în țările europene. În primul rînd aș vrea să aflu cum ai reușit să faci studii în Franța, cum te-ai hotărît?

– Ideea inițială a apărut chiar atunci cînd am întrat în universitatea la noi în Moldova. Era un vis al meu să fac studii un an sau doi peste hotare. Și în ultimul an de facultate „Drept” la ULIM, o cunoscută de a mea mi-a trimis un anunț că există o astfel de oportunitate prin care poți să faci studii în Franța și să cîștigi o bursă. Am început să mă pregătesc, am luat cursul la Alianța Franceză, am aplicat și am avut noroc să fiu acceptat la Institutul pentru Drepturile Omului din Lyon în cadrul Universității Catolice din Lyon.

– Care erau primele impresii despre o nouă exepriență, noi descoperiri?

– Am avut un adevărat șoc cultural. Primul zbor cu avion, orașul necunoscut, noi condiții de trai… Perioada de adaptare care a durat aproximativ 4-5 luni era cea mai grea perioadă pentru mine, o perioadă intensă și încărcată cu evenimente. Însă am avut cîte va avantaje: în primul rînd aveam bursa, care-mi permitea să trăiesc în condiții destul de decente și să nu-mi fac griji pentru locul de muncă sau cheltuieli. Plus la aceasta, am întîlnit alți colegi-moldoveni, ruși care m-au ajutat psihologic să mă adaptez mult mai repede.

– Ce relații ai avut cu ceilalți colegi, francezi. Ce atitudine au față de colegi veniți din alte țări.

– Universitățile franceze se cunosc ca printre cele mai „internaționale”. Practic toate universitățile din Franța acceptă studenți străini. Tactica lor este destul de bine înțeleasă – prin aceasta ei promovează limba franceză în alte țări, pe alte continente.

– Povestește despre orarul care ai avut acolo. Reușeai să faci mai multe lucruri concomitent cu învățătura?

– Prima jumătate de an, evident că m-am concentrat strict pe studii. Era un orar mai puțin intens decît la licență, însă destul de încărcat. Deși exista și o zi liberă pe săptămînă, în afară de week-end.

– Povestește și despre prima sesiune, cum a descurs aceasta perioadă pentru tine.

– Prima sesiunea într-adevăr a fost o etapă cea mai stresantă și responsabilă. Am dat, în principiu, destul de bine și acest fapt m-a încurajat să pereseverez rezultatele în continuare.

– Cum pot aplica studenții la o bursă în Franța, care sînt modalitățile?

– De fapt, sînt mai multe modalități de a aplica la studii în Franța. De exemplu, prima modalitatea ar fi aplicarea direct la universitatea care te interesează – la licență sau la masterat. Cauți universitatea cu ajutorul cunoscuților, profesorilor, Internetului… Analizezi care sînt condițiile, cerințele, ce documente ar trebui să prezinți. Consider că este cea mai efectivă metodă.

   A doua modalitatea reprezint programele de modalitatea universităților. Universitățile serioase din Moldova au centre, birouri de cooperare internațională. Studenții pot să se intereseze de toată informația și condițiile de aplicare.

   O altă modalitate ar fi prin intermediari, cum ar fi Alianța Franceză din Moldova. La fel pot ajuta cu informația referitor la universitățile specific franceze. Sau chiar și la ambasada unei țări, de exemblu Ambasada S.U.A, care uneori propune programe pe sit-ul lor.

   De asemenea, putem găsi propuneri și pe sit-ul Ministerului de Educație care acordul de colaborare cu mai multe țări. Astfel, există și acolo diverse oportunități și oferte cu privire la alte țări.

– Eu îți mulțumesc mult pentru că ai acceptat invitația noastră, îți urez multe succece și noroc. Rămîne să menționez un lucru: dacă cineva din studenți dorește să applice la studii în alte țări și mai are întrebări neclarificate, atunci adresați nouă toate întrebările neclare și noi vă ajutăm să găsiți răspunsuri. 

{mp3remote}/images/Radio/Emisiuni/Europa_studenti/RaduMoldovanuprelucrat.mp3{/mp3remote}