Asigurarea socială a studenților în Uniunea Europeană. Interviu cu Alexei Anatol.

Ce înseamnă Asigurarea Socială? Interviu cu Alexei Anatol – vice-președinte al Consiliului General al Sindicatului Educației și Științei în Republica Moldova

 

 – Vă salut cu mare drag. Astăzi am pregătit pentru voi o temă, poate, un pic mai dificilă, dar foarte utilă pentru voi. Și anume „Asigurarea socială a studenților în Uniunea Europeană”. Totodată vă prezint și invitatul nostreu de astăzi – d-nul Alexei Anatol, vice-președinte al Consiliului General al Sindicatelor Educației și Științei în Republica Moldova. Vă salut și vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră.

– Bună seara.

– Unii studenți nu cunosc destul de bine definiția noțiunii „Asigurarea Socială”. Ați putea să explicați mai detalat ce înseamnă?

– Asigurarea socială ar fi ceea ce vizează nemijlocit pe studenți. Și anume tot ce ține de procesul de studii: bursa (toate tipurile, inclusiv și bursa socială, bursa de merit), cazarea studenților în cămine, alimentarea, transportul. Acestea sînt cele mai importante pentru un student și vizează partea socială a studiilor.

– Dacă vorbim despre cămine, apare așa o întrebare: cum are loc împărțirea, repartizarea căminelor în Europa și la noi, în Moldova?

– Vorbind de Europa, este clar că sînt implementate niște metode on-line, foarte comode studenților. Chiar și studenții noștri care pleacă peste hotare cu diferite programe de mobilitate, se înregistrează la cămin de-aici, din Moldova, pe site-ul universității respective unde își vor prelungi studiile. Se înregistrează, notificînd că au nevoie de cămin. Ulterior primesc pe e-mail o confirmare că sînt asigurați de toate condițiile necesare. Toate cererile se înregistrează on-line, sînt prelucrate de organizațiile studențești și administrația din instituția respectivă. Cheltuielile sînt anunțate din timp, probabil chiar și incluse în taxa studiilor – depinde și de universitatea. Fiecare tip de cazare costă diferit – ceea ce eu cred că și ar fi corect. Sînt diferite cămine, diferite condiții, dotări, numărul de persoane în cameră, respectiv, variază și prețul. Prețul cămerii pe zi în Europa este circa 3-4 euro. La noi plătesc mai modest (circa 8 lei/zi ), dar și condițiile sînt mai modeste. Studenții achită semestrial atît în Moldova, cît și în Europa.

– Și dacă o persoană nu are posibilități să achite o sumă întreagă deodată – i-se permite să plătească în rate?

– Sigur. Și în Republia Moldova, și în țările europene sînt prevăzute astfel de situații. De exemplu, studenții-orfani sînt scutiți de taxa de cazare, la fel și alte persoane în dependența de situația familială, financiară, alte circumstanțe.

– Ce reduceri se creează pentru studenți la transportul public?

– În Republica Moldova există abonamente la troleibuz pentru studenți, la preț redus. Comparativ cu cele vîndute în chioșcuri (la preț de 70 de lei), organizațiile sindicale studențești au contracte cu Regia Transportului Electric și procur abonamente la preț de 50 lei. Lunar, pînă la 4000 de studenți beneficiază de abonamente la preț redus. Dacă facem comparația cu țările europene, am putea spune următoarele: deși variază de  la o țară la alta, de obicei, abonamentele se fac cu reducere de cca 50% pentru studenți și sînt unice pentru diferite tipuri de transport public (troleibuze, autobuze, metro etc). Studenții au posibilitate să aleagă tipuri de abonamente în dependență de zona sau localitatea orașului. Abonamentul lunar este cca 50 de euro pentru toate tipurile de transport.

– Ultima întrebare ține de lucrul și aportul tinerilor sindicaliști care se ocupă de toate oferte pentru studenți, repartizarea în cămine etc. Sînt destule persoane benevole, care sînt gata să dedice timpul liber sindicatului sau, totuși, tineretul e pasiv?

– Ca și în orice organizație, sindicatele tot se confruntă cu această problemă. Din păcate, în ultimii ani, studenții dau dovadă de pasivitate în creștere.

– Și care ar fi motivul pasivității?

– Prima întrebare care apare la student este: „Ce am eu din aceasta?”. Atunci cînd este vorba de voluntariat, ei vor să simtă ceva efect imediat. Nu vor să se gîndească la experiența obținută în organizațiile studențești. În instituțiile superioare studentul nu se formează doar ca specialist, ci și obține multe abilități, capacități noi. Este situația la moment și sper că se va schimba ceva odată cu implementarea legii privind voluntariat.

– Vă mulțumim mult pentru interviul de astăzi și vă urăm succese în ceea ce faceți. Sperăm să avem cît mai multe reduceri, oferte, asigurări noi.

{mp3remote}/images/Radio/Emisiuni/Europa_studenti/AnatolAlexeiprelucrat.mp3{/mp3remote}