Precis nici habar nu aveai că există o hartă cu Chișinăul nostru ECOLOGIC. Chişinăul Ecologic este o hartă reprezentativă pentru starea ecologică actuală din municipiu. Harta propune informaţii, soluţii, reţete şi idei utile care, odată puse în funcţiune, vor contribui la ameliorarea şi poate la îmbunătăţirea situţiei ecologice existente.
Utilizatorii înteresați pot afla mai multe despre apa pe care o consumă zilnic, precum și rețete de purificare a apei, izvoare cu apă bună, toate acestea neimplicând costuri financiare. Harta propune soluții pentru reciclare și face referință la punctele de colectare a deșeurilor (maculatură, sticlă, plastic, fier vechi). Nu în ultimul rînd, pe această hartă sunt indicate epicentrele poluării fonice, ale poluării aerului dar și grădinile urbane, primele parcări pentru biciclete și piste pentru cicliști, parcări auto sau lipsa lor, zone verzi aflate în pericol și cel mai puțin poluant transportul public.
În legenda hărții puteți găsi termeni ca:
1. Poluarea apei (exemple) :
a. Rîul Bîc – Potrivit legendei, cu mult timp în următrăiau uriașii. De la o vreme însă, uriașii au început să dispară. În schimb, oamenii deveneau din ce în ce mai mulți. O fată uriașă, a văzut un om mânând o căruță trasă de doi boi. Părinții fetei i-au povestit despre oameni și despre faptul că în curînd uriașii vor dispărea. Fata de uriaș a hotărît să-l gasească pe om și sa-l omoare. După lungi căutări fără rezultate, fata a început să plîngă. Lacrimile fetei au inundat teritorii mari, ajungîndu-l din urmă pe omul în căruță și înecîndu-i un bou. Râul format a fost numit Bîc, deoarece așa numeau boul neamurile vecine. Râul Cîc are o lungime de 155 km și este situat în partea centrală a Republicii Moldova. Pe malul Bîcului se află orașul Chișinău. Bîcul este considerat unul dintre cei mai poluanți afluenți al Nistrului. Atît în partea de sus, cît ți în cea de jos au fost depistați pseudovibrioni de holeră. fapt care atestă cel mai înalt grad de poluare microbiologică, iar concentrațiile admise de subsanțe fiind depășite în unele locuri chiar de sute de ori. Biodiversitatea este nimicită aproape în totalitate, Bîcul devenind un colector deschis de ape reziduale.
b. Izvoare – Din 26 de izvoare amplasate pe teritoriul municipiului, conform rezultatelor investigațiilor de laborator, în 17 dintre ele apa nu corespunde cerințelor igienice (s-au depistat depășiri de 2-7 ori la nitrați, de 1,5-2 ori la duritatea totală, de 1,5-5 ori rezidiul uscat), iar apa din 3 izvoare nu corespunde cerințelor conform indicilor sanitaro-chimice. Poluarea bacteriologică a apei influențiază direct incidența bolilor transmisibile, îndeosebi a celor direice acute.
c. Buveta de la Botanica – Fântână arteziană din strada Trandafirilor nr. 29 deservește locuitorii acestui sector de patru ani. S.A. „Apa Canal Chișinău” colectează zilnic probe pentru a stabili calitatea apei, asigurând populația că apa poate fi consumată fără frică. Apa vine dintr-o fântână aflată la zece metri adâncime, iar înainte de a ajunge la consumator ea trece print-un sistem de filtrare a sărurilor. Odată la trei luni este schimbat filtrul, iar o dată la jumătate de am lampa dezinfectantă.
d. Apa de la robinet – Rezultatele investigațiilor fizico-chimice și bacteriologice ale apei potabile livrate în rețeaua centralizată de alimentare cu apă din trimestrul III al anului 2010 ne informează că mirosul, gustul și culoarea sunt accptabile pentru consumatori și nu înregistrează nici o modificare anormală.
e. Locuri de comercializare a apei potabile – Compania „Apă Pură” a conceput un chioșc pentru depozitarea și distribușia apei potabile curate. Sistemul de „Apă Pură” Exclude vînzarea apei de proastă calitate. Apa este extrasă din fântâni arteziene în zona ecologică. Se monitorizează calitatea apei la toate etapele – exploatare, transport și depozitare a apei în chioșcuri. Chișinăuienii se văd nevoiți să procure apă potabilă, astfel ecitând să consume apa de la robinet.
2. Poluare prin sunet (exemplu):
a. Poluare fonică – Zgomotul este o formă de poluare care caracterizează zonele urbane și industriale. Poluarea fonică se referă la niveluri iritante ale zgomotului. Afectează auzul uman și toate funcțiile acestuia. Expunerea la un sunet mai puternic de 85 decibeli pentru mult timp poate cauza surzenie de lungă durată. Sunetele intense ne pot influența sănătatea mintală. Acestea fac oamenii mai agresivi și stresați. Factorii care cauzează poluarea fonică sunt traficul intens, mașinăriile, muzica dată la maxim, expoziții și trageri. În municipiul Chișinău poluarea fonică capătă forme diverse, publicitatea fiind cea mai pronunțată dintre ele. Astrefl, se pot obsrva oameni care strigă în stații de transport, în fața magazinelor și la intersecții mari, transformați în niște panouri publicitare mobile.
3. Grădinărit urban (exemplu):
Cum ar fi fost copilăria multor locuitori ai Chișinăului fără darurile naturii ce pot fi culese din plin chiar și astăzi pe străzile orașului?…Ne putem înfrupta cu nuci, dude, corcodușe, vișine, cireși, prune, caise, mere, struguri Bacon 1001, fructe ce se găsesc în grădinile aflate de-a lungul bulevardelor și străzilor centrale. Unii locuitori sun de-a dreptul bio, din acest motiv își cultivă propriile legume și zarzavaturi pe parcelele din fața blocului.
4. Ariile verzi în pericol (exemple)
a. Protecția ariilor verzi – Orașul Chișinău dispune de arii naturale protejate de stat și de spații verzi variate, însă starea mediului este supusă unor factori de degradare cum ar fi: emisiile de gaz în atmosferă, poluarea apei, eroziuni și alunecări de teren, reducerea zonelor verzi. Creșterea numărului de mașini și intensitatea traficului au adus la poluarea înaltă a aerului. Construcția de noi clădiri în toate cartoerele ale municipiului reduce și mai mult zonele verzi.
b. Garajul – El este o clădire sau încăpere (special amenajată) pentru adăpostarea autovehiculelor. Pentru mulți proprietari de garaje, acesta reprezintă ceva mai mult decât o simplă încăpere – un adevărat refugiu. Pot fi văzute orașele întregi de garaje în diferite sectoare ale municipiului, precum și în zonele rezindențiale. Astăzi, numărul garajelor nu mai satisface necesitatea de parcare a autovehicolelor din Chișinău, fapt care se răsfrânge direct asupra aleilor, trotuarelor și spațiilor verzi ale orașului, care sunt deseori invadate de mașini.
5. Poluarea aerului (exemple):
a. Masa Critică – Reprezintă o celebrare a ciclismului care are lor regulat în diferite orașe de pe glob. Masa Critică nu este condusă de nimeni și nu are nici un mesaj oficial, în general este înțeleasă ca un efort de o promova mijloacele alternative de transport, dar și asupra poluării excesive a aerului pa care-l respirăm. Prima masă critică a avut loc la Chișinău chiar de ziua Independenței, pe 27 august 2010, și a reunit în jur de 150 de persoane.
b. Parcul Auto – Transportul public urban al Chișinăului este de patru tipuri – troleibuz, autobuz, maxi-taxi și taxi. În 2005 volumul de pasageri transportași de către Regia de Transport Electric Chișinău a fost de 187.780.000, de către Parcul Urban de Autobuze – 23.650.000 și de către microbuze circa 212.000.000. Lungimea rețelei de transport public pe rute fuâixe constituie 3036,4 km. Troleibuzul este un mijloc de transport cu grad de poluare fizico-chimică zero și cu poluare fonică foarte scăzută. Se elimină efectul tunelului de poluare, amenințarea cea mai mare a aglomerărilor urbane. Prin folosirea troleibuzelor în detrimentul autobuzelor, se elimenă posibilitatea formării gazelor cu efect de seră.
c. Piste pentru cicțiști – Prima pistă pentru cicliști din Chișinău a fost proiectată cu o lungime de 11 km, începând cu intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfînt cu str. Ciuflea și continuând pe bd. Dacia, până la Porțile Orașului. Pista pentru cicliști are o suprafață de 900 m pătrați și cuprinde 43 de indicatoare rutiere.
d. Parcare pentru biciclete – Un grup de studenți străini au inaugurat prima parcare pentru biciclete într-un spațiu public în fața ULIM din Chiținău. Locul de parcare pentru patru Biciclete a fost sponsorizat de un cetățean german, inițiativa aparținând lectorului Julian Groeger, ca demers pentru un trai ecologic.
e. Cai – Parcurile, xonele de agreement, pădurile și alte sectoare verzi inaccesibile mașinilor din Chișinău sunt supravegheate de polițiști pe cai, începînd cu luna martie și pînă la răcirea vremii.
Sursa: chisineu.wordpress.com