„Învăţămîntul peste hotare este mult mai obiectiv, de aceea ei au medici, ingineri şi profesori excepţionali”

Născută în Moldova şi făcîndu-şi aici o parte din studii, la vîrtsa de 18 ani Ina Palii a părăsit ţara pentru a se stabili cu traiul în Canada. Despre cît de greu i-a fost să se adapteze şi ce este diferit în studiile din Canada față de cele din Moldova ne vorbește în interviul de mai jos.

 

– Cît de diferit e programul de studii canadian faţă de cel din Moldova?

– E foarte diferit. Aici elevii încep să-şi aleagă cursurile pe care vor să le înveţe începînd din clasele a 9-a. În Toronto, părinţii pot alege la ce fel de şcoală vor să-şi trimită copiii, fie că e şcoală publică (majoritatea şcolilor), fie catolice, private sau cu program francez. Pe lînga cursurile obligatorii ca engleza şi matematica, elevii pot să-şi aleagă cîteva subiecte pe care ar dori să le studieze, precum: business, arte, ştiinţe, istorie, geografie, psihologie sau computere. Şcoala la care merg pregăteşte elevii pentru universitate în domeniul ingineriei aeronautice. Elevii învaţă două semestre şi în fiecare semestru au cîte 4 cursuri, diferite, în fiecare zi avînd aceleaşi obiecte. Deasemenea elevii au şansa să ia cursuri la night school, summer school sau e-learning (cursuri online).

– Cît de greu ţi-a fost să te adaptezi?

– Pentru mine a fost foarte uşor să mă adaptez pentru că de fire sunt o persoană sociabilă şi care găseşte limbă comună cu oricine. Profesorii sunt foarte amabili şi înţelegători, de aceea este foarte uşor să comunici cu ei şi să le ceri ajutorul. Elevii sunt foarte entuziasmați să aibă colegi noi, şi pentru mine a fost şi mai interesant să le povestesc de unde vin. Pentru unii a fost o supriză să afle de unde sînt şi cum este ţara noastră. Mai dificil a fost să încep sa învăţ toate cursurile în engleză, însă m-am descurcat dat fiind faptul că oriunde mergi, în jurul tău toţi comunică în această limbă.

– Care sunt perspectivele unui tînăr care îşi face studiile în Canada şi cît de greu este să intri la o universitate de top?

– Dupa highschool, fiecare elev poate să aleagă ce cale vrea să urmeze. Fie că merge direct şi se angajează, fie că învață o meserie (unele profesii sunt foarte bine plătite dat fiind faptul că sunt foarte puţini care se hotărăsc să deprindă o meserie), fie aleg colegiul (unde după 3 ani absolveşti o anumită specialitate şi poti să te angajezi direct), sau universitatea. Perspective sunt numeroase, sunt atîtea căi pe care poţi merge. Aici, oamenii merg la colegiu şi la 30, 40 de ani, pentru a face cursuri şi pentru a deprinde noi specialităţi. Aici înveţi permanent.

Universităţile de aici de asemenea sunt diferite. Programul în universităţi este acelaşi, şi nu are o importanţă mare unde înveţi atît timp cît menţii o medie (GPA) satisfăcătoare în decursul anilor de studii. Desigur că unele universiăţi au posibilităţi mai mari decît altele, şi astfel au facultăţi mai bune decît la alte universităţi. Dacă satisfaci media şi cerinţele de intrare, nu este greu deloc să intri la o universitate bună.

– Ce facultate ţi-ai ales şi ce aşteptări ai de la studiile pe care le vei face?

– Am ales facultatea de ştiinte cu specializare în biologie şi chimie. Am aplicat la program (regular) și co-op. Co-op este un program iniţiat în cadrul universităţilor care permite elevilor să facă practică şi training în timpul studiilor, pentru care sunt plătiţi. Această practică este binevenită în special celor care se gîndesc la o carieră de inginer, medic sau profesor. Oferă şansa să studiezi şi să înveţi în acelaşi timp, astfel reducînd din împrumutul care studenţii trebuie să-l întoarcă după absolvirea universităţii.

La toamnă o să încep universitatea, acum sînt în aşteptarea ofertelor şi am timp pînă în luna mai să hotărăsc la care universitate merg. După universitate fie o să fac masterul, fie o să aplic la şcoala de farmaceutică sau şcoala de medicină.

– Ce sfaturi ai pentru tinerii care aleg să plece în altă ţară ca să înveţe, mai ales într-o ţară unde cultura este atît de diferită decît cea de aici?

– Parerea mea este că în Moldova învăţămîntul superior nu este de cea mai bună calitate. Peste hotare, intrările la universitate şi menţirea acolo se rezumă la note, daca ai note bune, mergi în următorul an, daca nu, eşti repetent. Învăţămîntul peste hotare este mult mai obiectiv, de aceea ei au medici, ingineri şi profesori excepţionali, pentru că ei muncesc într-adevăr pentru meritele lor.

Tuturor tinerilor care decid să meargă peste hotare să înveţe le doresc multa baftă şi răbdare. Este greu, competitiv, dar este o experienţă pe care nu o găseşti oriunde. Şi cine ştie, poate norocul vă va surîde mai mult peste hotare decît acasă.

Nicoleta Cîrlig, USM