N-ai restanţă, n-ai prestanţă

  În viaţa celor mai mulţi studenţi vine un moment crucial: apare restanţă. Cîte odată această apare pe neașteptate, alteori ești deja gata să te înfrunți cu această crudă realitate. Dar în ambele cazuri  te simți neplăcut, disperat, supărat și pierdut.

Deși, nu este un motiv pentru tragedie – restanța este aceeași experiență de viață. Este o experiență bună pentru a face cunoștință cu dificultățile vieții, unele încercări și împiedicări. Ce să faci în acest caz?

1. Nu panica și nu dispera.

   “N-ai restanţă, n-ai prestanţă”. Sigur, pe majoritatea studenților o astfel de deviză nu-I  încurajează deloc, dar dacă te gîndești mai bine, e adevărat: studenţia presupune acumularea a cît mai multe experienţe, printre care se numără şi unele mai puţin plăcute.

   Aşadar, restanţele nu sînt ceva de dorit, dar în mod cert “fac bine”, pregătindu-te  pentru dificultățile vieții. Și cum faci, totuşi, să nu te demoralizezi total şi să treci cu bine de experienţa restanţelor?

2. Analizează situaţia
  Așa, respiră adînc şi analizează situaţia: de ce restanța a avut loc? Cît de grea este materia cursului la care ai probleme, care au fost întrebările ce au provocat restanța, relațiile cu profesorul respectiv. Calculează timpul necesar pentru pregătire, alege materiale necesare pentru repetare și studierea materialului necunoscut.

3. Mobilizează-te
  Cel mai important lucru este mobilizarea. Lucrează eficient, calm și liniștit. Nu te sustrage pînă nu vei fi sigur de cunoștințele tale. Repetă de mai multe ori materialul, clarifică întrebările.

  Prin urmare, restanţele nu sînt chiar o tragedie, atîta timp cît ştii cum să le abordezi și cum să soluționezi situația. N-ai restanţă, n-ai prestanţă. Dar ,totuși, mai bine… încearcă sa te pregătești și să răspunzi excelent la examen, rămînînd fără coadă la final.

 

Sanda Pantelimonov, UTM