Dacă dorim o ie brodată autentică de mână, cu elemente tradiționale atunci întoarceți-o pe dos și dacă e fără noduri, nu are o ață albă lăsată de suveică și costă de la 2000 de lei în sus, ați dat de acea ie veritabilă. Iar cine posedă o ie originală se poate considera o norocoasă sau un norocos. Și desigur ea poate fi purtată la orice eveniment, sărbătoare, deoarece ea este simbolul poporului nostru și o purtăm cu mândrie.
Aceste bluze largi și vaporoase se potrivesc oricărui fel de corp indiferent de măsura taliei sau de alte trăsături. Aceste bluze alcătuiesc atât ținute casual cât și unele semi-formale dacă sunt făcute din materiale speciale și dacă sunt decorate cu imprimeuri chic sau cu unele digitale. Un principiu de bază în purtarea cu succes a unei bluze tip ie este asortarea ei cu un obiect vestimentar mai strâmt. De aceea poți opta pentru blugi skinny sau pantaloni scurți. Poți încerca să porți și pantaloni boot-cut sau unii drepți. Completează look-ul cu pantofii potriviți alegând textura și înălțimea după preferințe. O ie poate fi combinată cu tot ce se potrivește în garderoba voastră vestimentară.
Dar, cum alegem o ie originală care să poarte cu mândrie acest nume și nu cele care sunt trișate. Broderia de pe ie spune în ce regiune, locație a fost ea cusută sau brodată. O ie autentică se verifică foarte simplu o întoarcem pe dos și dacă nu sunt noduri sau șuvițe de ațe albe și este foarte atent cusută chiar și pe dos are un desen foarte bine conceput.
Materialele ce se folosesc pentru a concepe o ie sunt: pânza de bumbac, de foarte bună calitate, ața românească, ce amintește de ibrișinul de odinioară și fluturi (paiete), dacă modelul cere. În ie sunt foarte multe elemente interesante dar cele mai importante sunt simbolurile de pe ea, simboluri energetice.
Pentru farmecul ei şi pentru protecţia divină pe care se spune că o conferă, ia a primit în dar, de la fani, o zi în calendar. Pe 24 iunie, celebrăm ziua ei pentru că și ea merită cinstită!