Regulile de etichetă sunt de fapt, regulile de bază ale respectului și curtoaziei față de semenii dvs. De obicei, acestea demonstrează bunul simț al unui om, în urmă căruia, toți au doar de câștigat. Iar pentru a fi „în vogă” trebuie să le cunoști pe toate. Dacă încă nu le știi, noi îți prezentăm 21 de reguli, cu ajutorul cărora veți da dovadă de cei 7 ani de-acasă.
1. Niciodată nu veți merge în ospeție fără să dați un sunet în prealabil. Dacă vă permiteți acest lucru, să mergeți în vizită fără a anunța gazda, fiți pregătiți să vedeți orice.
2. Orcine nu ați fi- director, academician, o persoană vârstnică sau un elev, intrând într-o încăpere veți saluta primul persoanele de-acolo.
3.Străngerea de mână: femeilor nu veți strânge mâna, doar în cazul în care aceasta o va întinde, fiți amabil și strângeții-o, dar nu foarte puternic.
4. Regula de achitare a notei de plată într-un restaurant: dacă ați spus: „Eu vă invit!”, aceasta va însemna că dvs. veți achita nota de plată. Chiar de sunteți o femeie de afaceri și ați invitat un bărbat (de afaceri), nota o veți achita dvs. O altă formulare : „Ce-ar fi să mergem într-un local?” are un alt impact și dacă bărbatul se oferă să achite consumația, femeia poate accepta (dacă dorește).
5. Umbrela niciodată nu se usucă în formă deschisă- nici într-un birou, nici în ospeție. Aceasta va fi „strânsă” și va fi pus într-un loc anume, cu vârful în jos.
6. Geanta nu se pune pe genunchi și nici pe scaun- o gentuță mică poate fi pusă pe masă (clutch-ul), dar una mai mare va fi atârnată de speteaza scaunului sau va fi pusă jos.
7. Regula de aur a parfumurilor – moderat. Dacă seara încă simțiți mirosul parfumului dvs. să știți că pe parcusul zilei ați „sufocat” o groază de oameni.
8. Dacă sunteți la o plimare cu cinevași dumnealui s-a salutat cu un cunoscut de-al său, chiar dacă dvs. nu-l cunoașteți ar trebui să-l salutați.
9. Pungile de plastic sunt permise doar atunci când vă întoarceți dintr-un magazin, la fel și cele din hârtie, chiar de sunt dintr-un butic. Dacă le veți purta în geantă pentru a le reutiliza, veți crea impresia de zgârcenie.
10. Bărbatul niciodată nu va duce geanta de umăr a femeii. Și haina unei doamne el o va duce doar pentru a o pune în cuier.
11. Hainele purtate acasă vor fi o pereche de pantaloni și un pulover; de obicei foarte confortabile. Pijamaua și halatul vor fi îmbrăcate doar dimineața pentru a ajunge la baie.
12.Din momentul în carecopilul dvs. are o cameră separată, învățați-vă să bateți la ușa lui. El va proceda la fel.
13. Femeia are dreptul de a nu-și scoate într-o încăpere – pălăria și mănușile elegante, dar nu și căciula sau mănușile de iarnă.
14. Numărul total al bijuteriilor, conform unui formular internațional, nu trebuie să depășească 13 articole, aici se vor include și butoanele. Nu veți purta inelul peste mănuși, doar brățara este permisă. Bijuteriile scumpe se vor purta doar seara.
15. Într-un ascensorva intra primul bărbatul, dar va ieși (prima) persoana care este mai aproape de ușă.
16. Într-un automobil -un loc mai „prestigios” este considerat cel de pe bancheta din spate, acesta de obicei este ocupat de doamne, bărbatul poate lua loc alături, iar la ieșire din mașină, acesta va ține ușa și va da mâna doamnei.
17. Dacă după o „supărare” ați fost iertat- nu este etic să reveniți la subiectul „problematic” și să vă mai cereți încă o dată iertare/scuze. Pur și simplu încercați să nu mai repetați greșeala.
18. Să spuneți cu voce tare, oriunde și oricui că sunteți în perioada unei diete – este de prost gust. Și mai ales nu veți folosi această „scuză” pentru a refuza mâncarea gazdei. La fel veți proceda și cu băuturile alcoolice.
19. Subiectele „tabu” de obicei sunt: politica, religia, sănătatea și banii. Nu sunt acceptate întrebările de tipul „O Doamne, ce rochie! Cât ați dat pentru ea?” În acest caz ar fi mai bine să răspundeți: „Este un cadou, vă mulțumesc pentru apreciere!”
20. Opt lucruri trebuie să le țineți în taină: vârsta, averea, rugăciunea, compoziția medicamentului, povestea dvs. de dragoste, cadoul, onoarea și dezonoarea.
21. Fiecărei persoane care are împliniți 12 ani trebuie să-i spuneți „dumneavoastră”. Este de prost gust să te adresezi cu „tu” persoanelor pe care nu le cunoști.
Sursa: pentruea.md