Efectele încălzirii climatice îi îngrijorează pe oamenii de știință din Siberia, unde se formează bule de gaz sub stratul superficial terestru, iar pământul a devenit ca un jeleu.
În cadrul unei expediții în insula Belîi (la nord peninsula Yamal, Siberia, Rusia), cercetătorii au făcut o descoperire ciudată: solul pe care călcau semăna mai mult cu o saltea umflată cu apă decât cu o câmpie obișnuită.
„Lucrez aici de 20 de ani și nu am văzut niciodată așa ceva”, spune Alexander Sokolov de la Institutul de ecologie a plantelor și animalelor). „Era ca un jeleu”, afirmă un alt cercetător filmat de televiziunea locală Vesti Yamal.
În realitate, „bulele” de metan își au originea în dezghețarea neobișnuită a permafrostului, ca efect al încălzirii climatice, o adevărată „bombă cu efect întârziat”, conform comunității științifice.
Topirea excepțională a acestui strat terestru, înghețat în permanență, ar putea duce la eliberarea unor emisii de metan în cantități masive și determina un efect de seră mult mai nociv decât gazul carbonic.
Cercetătorii au analizat „bulele” și au găsit concentrații de metan de 200 de ori mai mari decât norma și de 20 de ori mai ridicate în bioxid de carbon. Formarea bulelor s-ar putea datora căldurilor puternice, care au topit permafrostul, strat terestru de profunzime de obicei înghețat. Fenomen ciudat produs de încălzirea climatică: pământul a devenit ca jeleul// VIDEO