Semnatura este felul în care te reprezinți singur în fața celorlalți, în timp ce restul scrisului denotă cine ești cu adevărat.
Dacă semnătura ta este foarte diferită de felul în care obisnuiești să scrii de obicei, înseamnă că ceea ce expui publicului nu coincide neapărat și cu ceea ce ești în interior. Semnătura fiecăruia dintre noi este unică, iar personalitatea noastră se reflectă în forma pe care o dăm literelor, spun grafologii.Nu degeaba i se acordă o importanță deosebită în grafologie. Ştiinţa identificării personalităţii prin analiza scrisului de mînă datează din secolul al XVIII-lea. Deşi, desconsiderată de mulţi şi adăugată şirului de pseudoştiinţe, analiza grafologică este folosită de unele companii în procesul de recrutare a personalului, ca metodă de evaluare psihologică. Forma literelor, înclinaţia lor şi toate celelalte particularităţi ale scrierii sunt „dirijate“ de creier, explică experţii grafologi. Fiecare trăsătură a personalităţii este reprezentată în creier de un centru nervos şi fiecare dintre aceşti centri produce o mişcare musculară unică, ce se reflectă în forma pe care o dăm literelor. Specialiştii grafologi au identificat o serie de tipare care fac posibilă identificarea a mai bine de 300 de trăsături de personalitate prin analiza scrisului. Deși, tastatul la calculator înlocuieşte însă tot mai mult scrisul de mână în zilele noastre, analiză grafologică se poate face după semnătură, pentru că şi aceasta este o „amprentă“ a personalităţii. Ea este chiar mai relevantă decît scrisul de mînă. Avem libertatea de a o compune după bunul plac, cu litere de diverse dimensiuni, cu prescurtări sau cu elemente speciale, cum ar fi sublinierea sau punctul la final. Potrivit grafologului american Fiona Mackay, semnătura este „modul în care vrei să fii văzut, fiind forma de scriere pe care o lăsăm cel mai des la vedere, ea este imaginea ta publică“. Semnătura este suficientă pentru a putea contura un portret psihologic amănunţit, însă este nevoie de experienţă, răbdare şi atenţie pentru a face o evaluare atât de complexă. Iată cîteva exemple ce pot caracteriza cît mai detaliat și exact o persoană:
1. Semnăturile mari. Persoanele care vor să lase impresia că sunt sigure în sine au o astfel de semnătură. Cînd semnătura este mult mai mare decît textul obișnuit scris de mână, ea este semn de aroganţă.
2. Semnăturile mici. Prin contrast, semnăturile care sunt mai mici decît restul textului scris de mînă, ascund dorinţa de a nu se face remarcat. Peroanele timide, introvertite au, de regulă, o astfel de semnătură.
3. Semnăturile care seamănă cu scrisul de mînă. Semnăturile care nu se deosebesc de scrisul de mînă prin mărimea şi forma literelor sunt specifice persoanelor sincere, care nu se feresc să-şi arate adevărata personalitate. Când forma şi înclinarea literelor din semnătură este, însă, diferită de cele folosite în scrisul de mână, ele trădează o persoană ascunsă, a cărei personalitate este cu totul altfel decât pare.
4. Semnăturile ilizibile. Trădează o personalitate arogantă, sfidătoare. Persoanele care se semnează în acest fel doar pe documentele oficiale (dar nu în scrisori personale) nu consideră rolul său important în decizia respectivă, semnătura fiind pentru ele o formalitate.
5. Semnăturile subliniate. Dacă linia este scurtă şi dreaptă, sugerează o personalitate puternică, încrezătoare. În cazul în care linia depăşeşte lungimea semnăturii şi este înclinată sau întreruptă, ea trădează o persoană dornică să atragă atenţia, să iasă în evidenţă.
6. Semnăturile dezordonate. Semnăturile care conţin litere cu forme, mărimi şi/sau înclinaţii diferite trădează un dezechilibru emoţional, o inconstanţă în vorbe şi în acţiuni.
7. Prima literă din semnătură este foarte mare. Trădează o personalitate puternică. Acest tip de semnătură este specific persoanelor echilibrate şi sârguincioase. Multe dintre ele înregistrează succese şi ajung în lumina reflectoarelor.
8. Prima literă are aceeaşi dimensiune cu celelalte. Aceste semnături sunt specifice persoanelor sociabile, extrovertite, care leagă uşor prietenii.
9. Semnăturile care conţin doar prenumele. Persoanele care se semnează astfel se bazează doar pe forţele proprii şi nu acceptă ajutorul/sfatul părinţilor, rudelor ori prietenilor. Aceste semnături pot să trădeze încăpăţânare.
10. Semnăturile care conţin numele şi prenumele. Persoanele care îşi scriu numele întreg sunt echilibrate şi meticuloase.
11. Semnăturile care se termină cu punct. Sunt specifice persoanelor preocupate să-şi satisfacă interesele proprii, nesocotindu-le pe ale celorlalţi.
12. Semnătura întinsă dezvăluie un om cu idei profunde.
13. Semnătura compactă caracterizează o persoană cu o gândire fixă.
14. Semnătura lungă înseamnă că persoana respectivă intră în esenţa problemelor.
15. Semnătura medie este la oamenii vigilenţi şi sîrguincioşi.
16. Semnătura scurtă denotă caracterul persoanei care nu se poate adapta la activităţile monotone.
17. Semnătura cu caractere rotungi divulgă un suflet blînd şi o minte echilibrată.
18. Semnătură cu litere răzleţe şi neordonate spun despre autor că este uşor iritabil şi independent.
19. Semnătura cu spaţiul mare dintre litere caracterizează o fire generoasă.
20. Semnătura cu distanţa mică aparţine persoanelor echilibrate, iar cea înghesuită dezvăluie lăcomia omului.
21. O iscălitură înclinată spre stânga caracterizează o persoană individualistă şi extrem de perseverentă.
22. O iscalitură înclinată spre dreapta exprimă capacitatea de înţelegere a autorului, denotă stâpânire de sine şi corectitudine.
Semnătura se poate schimba însa de-a lungul timpului. Chiar dacă în mare semnătura ramîne aceeași, niciodată nu vom semna de două ori în aceeaşi manieră. Semnătura reprezintă ceea ce dorește posesorul ei să arate lumii exterioare despre el. Prin urmare, semnătura reprezintă propriul „eu”, felul în care dorești să fii perceput de ceilalți.
Sanda Panteleimonov, UTM