Top 10 cele mai folosite parole şi cum să îţi creezi o parolă sigură

 Sigur ţi-ai pus măcar o dată întrebarea:  Ce parolă să-mi pun la calculator sau mail? Mai jos vei găsi nişte indicaţii despre ce parolă nu trebuie să îţi pui.
   Mereu atunci cînd îţi faci un cont nou pe Gmail, Yahoo, pe Facebook sau pur şi simplu te aşezi în faţa unui calculator nou ţi se cere o parolă. De fiecare dată te întrebi: Să foloseşti aceeaşi parolă la toate conturile de mail, pentru că astfel nu rişti să o uiţi? Dar dacă o află cineva, după aceasa nu va trebui să o schimbi peste tot? Pe de altă parte, dacă îţi pui altă parolă la fiecare mail sau calculator, sigur o să începi să le uiţi.
  Specialiştii în securitatea datelor spun că cea mai mare problemă sunt parolele extrem de comune. Există câteva liste oficiale ale celor mai răspândite parole, iar dacă cumva cele folosite de tine se regăsesc în aceste liste e mai bine să le schimbi… De exemplu, PC Magazine a publicat această listă de 10 parole extrem de utilizate:
 
1. password
2. 123456
3. qwerty
4. abc123
5. letmein
6. monkey
7. myspace1
8. password1
9. link182
10. (prenumele persoanei respective, de pildă „Alina” sau „Nicolae”)
 
  Dacă te regăseşti în acest top, e ca şi cum i-ai da cuiva pe stradă portofelul sau poşeta ta – o apreciere un pic exagerată însă ar trebui să fii foarte atent atunci cînd îţi alegi parola. Mai jos vei găsi cîteva sfaturi care te vor ajuta.
 
Atunci când creezi o parolă, nu ar trebui NICIODATĂ:
 
 – să foloseşti un singur cuvânt. Parola ta nu ar trebui niciodată să fie compusă dintr-un singur cuvânt care există în dicţionar.
 – să îţi foloseşti numele real sau numele de utilizator. De asemenea, nu este indicat să foloseşti numele unei persoane apropiate. Dacă persoană care încearcă să îţi spargă contul te cunoaşte, acestea sunt primele cuvinte pe care le va încerca.
 – să scrii invers un cuvânt real sau propriul nume.
 
Atunci când îţi alegi o parolă nouă, ar trebui:
 
 – să foloseşti cel puţin şase caractere – preferabil o combinaţie de cifre, litere mici şi majuscule, precum şi simboluri sau semne de punctuaţie.
 – să introduci câte un simbol sau semn de punctuaţie în mijlocul cuvântului. Ex: paro&la
 – să alegi un cuvânt pe care îl poţi reţine uşor, apoi să înlocuieşti vocalele cu numere sau semne de punctuaţie.
 – să foloseşti doar prima literă a fiecărui cuvânt dintr-un citat celebru sau titlul unei melodii care îţi place. Apoi, poţi adaugă şi numere şi să schimbi unele litere în majuscule.
 – să îţi foloseşti imaginaţia şi să creezi o parolă care nu are nicio semnificaţie în viaţa reală. Trebuie doar să te asiguri că o reţii.
 – să scrii greşit anumite cuvinte în mod intenţionat.