Tot ce trebuie să știi despre consumul cafelei

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi energizante de pe planetă. Însă, deşi este consumată pe larg, puţini ştiu timpul perfect de a bea o ceaşcă de cafea pentru a beneficia de efectele acesteia, care este cantitatea optimă de cafea pe zi precum şi efectele negative ale acesteia.

 

În primul rând, să analizăm care este ora potrivită pentru a bea o cafea şi a profita de toate calităţile energizante ale acesteia. Corpul nostru are un ritm propriu, care îi indică când e timpul să se trezească, să doarmă, să mănânce, etc.

Conform unui studiu realizat de neurologul Steven Miller, din cauza acestui ritm biologic, ora 8 nu este cea mai bună pentru o ceaşcă de cafea deoarece, în acel timp corpul produce cortizol, un hormon care ne trezeşte natural. Astfel, între ora 8 şi 9 corpul se energizează singur fără să mai aibă nevoie de un alt stimulent. Bând cafeaua în aceste momente, corpul nu-i va mai recunoaşte efectele şi, în timp, va deveni imun.

Cel mai potrivit timp este să consumi cafeaua după ce nivelul de cortizon din sânge a scăzut, ceea ce se întâmplă de câteva ori pe zi. Prima oară este între 9:30 şi 11:30, apoi mai apare între 13:30 şi 17:00.

Totodată, un studiu publicat în Mayo Clinic Proceedings atrage atenţia că excesul de cafea poate aduce organismului daune serioase. În opinia cercetătorilor, prea multă cafea reprezintă cantitatea de 28 de ceşti pe săptămână, şi mai mult, adică 4 pe zi sau echivalentul a aproape un litru de cafea. Excesul de cafea majorează riscul de deces cu 56% pentru bărbaţii cu vârsta sub 55 de ani, iar pentru femei riscul creşte cu 66%.

Câteva dintre efectele negative ale consumului în exces sunt:

• Auzi zgomote ce nu există în realitate (dacă consumi mai mult de 5 căni de cafea pe zi)

• Poate distruge ficatul, în special dacă se consumă şi analgezice

• Ridică tensiunea arterială

• Creează o stare de iritabilitate, întrucât împiedică oxigenul să ajungă la creier

• Duce la insomnii

• Creează dependenţă

• Dacă renunţi brusc la cafea sau dacă trec mai mult de 12 ore de când n-ai mai băut una, s-ar putea să ai dureri de cap, să ai o stare de somnolenţă şi să nu te poţi concentra.

• Dacă bei prea multă cafea şi apoi brusc renunţi la ea, s-ar putea să ai parte de stări depresive, de anxietate şi oboseală.

• Dacă bei multă cafea trebuie să ai grijă să consumi suficient calciu şi vitamina D. În caz contrar, s-ar putea să-ţi măreşti şansele de osteoporoză

Există un înlocuitor al cafelei de dimineaţă şi acesta este ceaiul verde. Acesta aduce o serie de beneficii, în special cognitive – este plin de polifenoli, substanţe chimice care accelerează circulaţia sangvină, îmbunătăţeşte activitatea cerebrală şi îi dă organismului o rezistenţă mai mare în faţa stresului. În plus, ceaiul verde are şi alte proprietăţi pentru care este recomandat de nutriţionişti: stimulează arderea grăsimilor prin accelerarea metabolismului, ajută la scăderea tensiunii arteriale, protejează împotriva diabetului şi a hepatitei, elimină respiraţia urâtă deoarece, distruge bacteriile orale care o cauzează şi întăreşte sistemul imunitar şi te protejează de răceli. Aduce o mulţime de beneficii în special bărbaţilor.

Sursa: rofoodstory.ro

Galina Zubenschi, ULIM