Zahărul poate fi mai periculos decât cocaina

Zahărul este consumat pe larg în fiecare zi, fiind şi un component de bază în toate dulciurile, copturile pe care le adorăm. Atât de mult adorăm zahărul încât, am putea spune că suntem dependeţi?

De fapt, dependenţa de zahăr este atât de gravă încât este comparată cu dependenţa de cocaină.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat o campanie numită „Acţiunea împotriva zahărului” propunându-şi să limiteze cu toate mijloacele posibile consumul de zahăr în rândurile populaţiei.

În 2013, un colegiu din Connecticut, SUA, a comparat dependenţa de biscuiţi Oreo cu cea de cocaină. Şoarecii de laborator au pentrecut acelaşi timp mâncând savuroşii biscuiţi cât şi drogându-se cu morfină sau cocaină. Astfel, în urma măsurării nivelului unei proteine numite „c-Fos”, un marker neuronal care demonstrează activitatea zonelor plăcerii din creier. Biscuiţii Oreo au întrecut ambele droguri, şi morfina şi cocaina.

„Cercetarea noastră susţine teoria că alimentele bogate în zahăr şi grăsimi stimulează creierul exact în acelaşi mod ca drogurile. Aşa se explică de ce unii nu pot rezista anumitor alimente, în ciuda faptului că ştiu că le fac rău”, explică Joseph Schroeder, directorul programului de neuroştiinţe din cadrul colegiului american.

„Chiar dacă asociem multe pericole de sănătate şi le comparăm cu droguri ca morfina şi cocaina, alimentele bogate în zahăr pot fi şi mai periculoase decât toate la un loc din cauza accesibilităţii şi preţului mai scăzut”, adaugă şi un student implicat în studiul biscuiţilor Oreo. 

Totuşi, companiile producătoare de dulciuri sunt conştiente de această dependenţă de zahar profitând din plin pentru a-şi mări profitul, lansând campanii publicitare ce stimulează consumul produselor propuse. De exemplu, un pahar mare de Coca-cola conţine 44 de linguriţe de zahăr iar unul mic, 23 de linguriţe. Însă, chiar dacă eliminăm zahărul din consumul zilnic, în afara sucurilor acidulate mai există şi alte alimente aparent sănătoase care conţin mult zahăr precum fructele uscate, supa de roşii la conservă, ketchupul ş.a.

Conform studiilor, zahărul poate afecta metabolismul, poate leza creierul şi te supune riscului de boli de inimă şi cancer, determină apariţia obezităţii şi a diabetului. În plus, „ajută” la formarea ridurilor premature. Cei mai buni înlocuitori ai zahărului sunt mierea de albine şi fructele proaspete. Însă dacă doriţi o alternativă a zahărului pe care să-l utilizaţi în prepararea bucatelor puteţi achiziţiona zahăr brun. Este asemănător cu zahărul obişnuit dar e mai închis la culoare şi are o formă mai neregulată. Acesta are punctul de topire mai jos, face mai puţină spumă şi este mult mai sănătos decât zahărul rafinat.

Sursa: adevarul.ro

Galina Zubenschi, ULIM