Muzica face mâncarea mai bună

Știați că unele sunetele specifice și diferite tipuri de muzică pot influența la perceperea gustativă a omului?

Cercetările au evidenţiat că muzica clasică poate da senzaţia că vinul băut este mai scump, muzica lentă poate duce la un gust mai persistent, în timp ce muzica alertă duce la o scurtare a experienţei gustative. De asemenea, cu cât oamenilor le place mai mult muzica, cu atât mai mult vor aprecia gustul preparatelor pe care le încearcă – acesta este un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul percepţiei despre muzică asupra percepţiei despre mâncare şi băutură. Sunetele înalte ajută oamenii să perceapă mai puternic gustul preparatelor dulci, iar basul oferă senzaţia că mâncarea este mai amară, se arată într-un studiu realizat în cadrul Sony Multi-Room Sonic Wonderland.

La testele senzoriale desfăşurate în Sony Multi-Room Sonic Wonderland au participat 50 de membri din şase ţări europene. Experimentele au urmărit confirmarea teoriei asezonării sonice a preparatelor culinare cu muzica locală. Participanţii au confirmat faptul că mâncarea franţuzească are un gust mai bun atunci când pe fundalul sonor se aude un cântec francez la acordeon, în timp ce muzica lui Giacomo Puccini a îmbunătăţit gustul pastelor italieneşti. Experimentele au evidenţiat rezultate similare în cazul preparatelor nemţeşti, spaniole şi greceşti.

În loc de a folosi sarea şi piperul pentru a da gust preparatelor culinare, profesorul Charles Spence, de la Universitatea din Oxford, un pionier în psihologia experimentală, propune asezonarea sonică a mâncărurilor cu specific internaţional. Acesta a ajuns la concluzia că opera, flamenco-ul şi chiar muzica techno germană pot îmbunătăţi percepţia gustului.

Muzica poate fi setată pentru a îmbunătăţi gustul indiferent de camera în care serveşti masa. Tehnologia permite experimentarea unor stiluri diferite de muzică în funcţie de camera în care intrăm şi oferă astfel posibilitatea de a simţi cum muzica ne schimbă percepţia gustului. Gustăm cu simţurile – nu cu gura, nu atît limba simte gustul preparatelor cît creierul pregăteşte gura pentru aromele pe care le va percepe. Sunetul din jurul nostru are un efect important asupra experienţei culinare, iar muzica poate schimba gustul şi intensifica această experienţă.

Este necesară și o asociere adecvată a instrumentelor muzicale cu tipul alimentelor consumate. Pianului se potriveşte cu fructe dulci, precum mure, caise şi zmeură. Vioara cu toate preparatele din carne, iar combinația de instrumente face supele delicioase.

Sursa: femeia.ro