Admiterea în instituțiile europene posibilități și avantaje în cadrul emisiunii ”Europa pentru studenți”

În cadrul emisiunii Europa pentru studenți, discutăm despre admiterea în instituțiile europene și posibilitățile oferite acolo, cu un tînăr minunat ce își face studiile în Olanda, iar în prezent s-a reîntors în RM pentru a-și face practica acasă. Cristian Cerneanu, bine ai venit la Studentus! 

-Cum are loc procedura de admitere în instituțiile europene?

-Procedura de admitere e ralativ simplă: te poți informa chiar online, de la tine de-acasă, despre universitățile ce îți pot oferi cele mai calificate studii în domeniul ce te interesează. Tot acolo găsești toate informațiile necesare și pentru procesul de admitere.

– Care este pachetul de acte necesar pentru admitere?

-Majoritatea universităților mari din Europa necesită două puncte majore, care trebuie pregătite din timp: primul ar fi un test de limbă, iar al doilea punct indispensabil este o scrisoare de motivare ce trebuie să impresioneze în cadrul procesului de admitere.

-Graficul orelor este în favoarea sau în defavoarea studentului?

-În fiecare țară variază graficul. În Olanda, unde-mi fac studiile, studenții sunt considerați persoane mature, ce pot avea grijă de propriu studiu, așa că avem mai puține ore și majoritatea încep la orele 10-11. Însă examenele și testările sunt foarte complicate, respectiv trebuie să înveți la timp și destul de mult pentru a le susține.

– Ce fel de atitudine are profesorul față de student?

-Păi bine, chestia asta variază de la profesor la profesor. La general, distanța dintre profesor și student e mai mică comparativ cu cea de la noi. Profesorii sunt interesați de ideile studenților și îi susțin foarte mult.

-Care sunt taxele de studii în universitățile Europene? 

-Fiind român (în Olanda de exemplu) am o reducere considerabilă de la 9000 la 1800 de euro pe an. Cea mai mare taxa totuși nu e taxa pentru studii, ci cea de întreținere ce reprezintă 600-700 de euro pe an. Da, să menționez că studenții ce au cetățenie europeană au posibilitatea de a lua în credit taxa pentru studiere, astfel întorcînd banii atunci cînd vor avea posibilitatea, serviciu și salariu mare.

-În mediu, care este suma unei burse de care benefiază un student?

-Pentru moldoveni sunt burse de merit. Astfel dacă ai reușite frumoase, îti poți folosi bursa pentru a reduce din taxa pentru studii de la 9000 la 1800 euro.

– Care sunt șansele că va fi acceptat un student moldovean la studiile într-un stat European?

-Am să mă refer la țările Olanda, Franța, Germania ce au un sistem de învățămînt similar. În toate aceste țări, studenții sunt acceptați relativ ușor, dar după un an, în medie, la 30 procente de studeți sunt eliminați din program. De obicei pentru studenții moldoveni nu e atît de greu de studiat acolo, depunînd multă muncă reușesc. Așa că, nu ezitați, plecați la studii în străinatate căci astfel orizontul posibilităților voastre capătă un contur frumos. Succes!

-Îți mulțumim Cristian și te mai așteptăm pe la radio Studentus!

{mp3remote}/images/Radio/Emisiuni/Europa_studenti/CristianCerneanuprelucrat.mp3{/mp3remote}