-Bună seara, începem emisiunea ”Europa pentru Studenți”, astăzi alături de mine este Ion Donea, șef Direcția Tineret, Ministerul Tineretului și Sportului. Vă salut și vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră
– Bună seara, bine v-am găsit și vă mulțumesc de invitație.
– Care este politica UE în domeniul tineretului?
– Dacă vorbim despre politica UE în domeniul tineretului, sigur putem vorbi despre mai multe aspecte și mai multe programe care le oferă UE dar probabil am să vorbesc mai mult despre programele care sunt relaționate mai mult cu Republica Moldova. Deci în primul rînd vorbim că în UE există mai multe strategii pe domeniul de tineret și politicile pe care statele membre UE le au pentru anii 2010-2018 care are cîteva priorități care sunt corelate cu prioritățile Republicii Moldova pe domeniul tineret legate de participarea tinerilor, de angajarea în cîmpul muncii, de partea formală ș.a.m.d. dar mai importante sunt programele la care tinerii și studenții au acces. Deci primul program este Erasmus+ pentru anul 2014-2020, acest program în primul rînd este dedicat țărilor membre ale UE în care republica Moldova are acces mai mult pe partea de tineret și academică.
– În afară de Erasmus+ care mai sunt proiectele de susținere a studenților și a învățămîntului?
– Trebuie să vorbim de programele care au fost pînă acum pe care Erasmus+ le-a comansat deci vorbim de ”Erasmus for all”, de QRI și PFP7.
-Între timp am discutat despre site-ul Sall to Youth, ce ne puteți spune despre el?
– Sall to youth este centru pentru tineri, localizat în Varșovia, acest centru de fapt are în aria sa de competență țările din Europa de Est și Caucaz și Federația Rusă. Există 3 centre, cum spuneam în Varșovia, Slovenia și un alt centru localizat la Paris. Republica Moldova este conectată la centrul din Varșovia. Sall to uouth este un centru de resurse pentru tineri și studenți pentru a participa la diferite proiecte, seminare, trening-uri ș.a.m.d totodată oferă o sumedenie de oportunități pentru ONG-uirle din Republica Moldova.
– Domnul Ion, mai aveți ceva de adăugat?
– Am început cu susținătorii Republicii Moldova, în acest proiect. Vorbind despre România, nu trebuie să uităm de celelalte țări participante: Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia. În special ei ne susțin în aspirațiile noastre privind la Integrarea Europeană. De asemenea vreau să menționez țările baltice, împreună cu acestea au fost realizate cele mai multe proiecte, adițional ele oferă posibilități majore nu doar studențimii, dar și celora care doresc să facă studii post-universitare. Ne mai sunt aproape așa țări ca Italia, însă nu în aceeași măsură ca cele menționate anterior, niște cauze ar fi: poziția geografică și istoria politică.
Ar fi bine ca studenții să se dedice dezvoltării lor personale nu doar prin instituțiile superioare, dar și prin beneficierea de anumite proiecte discutate astăzi. Ele vor contribui de asemenea, la integrarea lor socială, și nu în ultimul timp, captarea experienței de angajare în câmpul muncii. Prin proiectele date, reușești să faci cunoștință cu ceea ce se întâmplă în lumea reală. Mai pe scurt, recomandarea constă în atragerea atenției asupra studiilor nonformale în aceeași măsură ca și celor formale, pentru că le vor prinde bine în viață.
– Vă mulțumesc mult, pentru că ați găsit timp și ați venit la noi la radio, o duminică excelentă.