(INTERVIU) Vadim Sîrghii și Romina Garas – despre încheierea proiectului ”Tineretul Studios”

Interviul de totalizare a proiectului ”Tineretul Studios, Activ, Responsabil și Implicat” alături de Vadim Sîrghii – coordontorul proiectullui și Romina Garas – asistentă de proiect.

–        Bună și bine v-am regăsit, pentru început aș dori să te întreb Vadim, cum merge viața, cum merge la tine?

–        Foarte bine, sfârșitul de an și universitate aproape, am lucrări de an deocamdată. Tezele mă așteaptă la anul.

–        Și la tine Romina?

–        Mai încărcat, teza de an. Mai ales dacă înveți patru ani ai două teze de an și respectiv una de licență însă mergem înainte.

–        Deci, să începe de la Vadim, spune te rog de la ce a început acest proiect – și anume ”Tineretul Studios”?

–        Proiectul ”Tineretul Studios” a început de la o problemă profundă aici la noi în Republica Moldova, în instituțiilor superioare de învățământ iar prin proiectul dat am vrut să subliniem problemele și importanța autoguvernării studențești, ce este, cu ce se ocupă și respectiv să se implice și ei în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel de facultate, universitate și la nivel național.

–        Romina, permite-mi să te întreb, din ce constă proiectul dat?

–        Deci inițial ne-am propus să creăm o echipă de lucru, după care să creăm și o bază de date, o platformă de interacțiune între organizațiile de autoguvernare studențească din cadrul universităților – membre a acestui proiect, și ghidul de bune practici drept model de organizare și funcționare pentru orice organizație de autoguvernare studențească.

–        Din cine consta echipa de lucru?

–        Ea a fost formată din câte un reprezentant sau reprezentanți de la instituțiile participante la acest proiect, pe lângă noi cei care am avut grijă constant de proiectul în desfășurare.

–        Romina, ziceai mai devreme despre o bază de date și o platformă de interacțiune între organizațiile de autoguvernare studențească – deci ce reprezintă ele și la ce stadiu sunteți cu acestea?

–        Suntem la ultimul stadiu de desfășurare pentru că ele deja sunt create pe studentus.md, acolo membrii activi pot să interacționeze între ei conform direcțiilor de activitate, să-și găsească echipa de lucru și să contacteze persoanele de la alte instituții care se ocupă cu același lucru sau sunt în departamente asemănătoare spre exemplu.

–        De asemenea acolo au fost introduse toate instituțiile de învățământ superior și respectiv fiecare membru a organizației își are un profil, poză cu o scurtă descriere și deja datele de contact. Privind platforma, ea este asemenea unei pagini de socializare. Mulți mă întreabă de ce este creată dacă există altele spre exemplu Facebook sau Twitter, la fel foarte populare, însă aceasta permite anume membrilor din cadrul organelor de autoguvernare să interacționeze.

 MG 3737 s

–        Doream să vă întreb, știu despre sondajele care s-au făcut la început de proiect, ne-ați putea spune mai multe?

–        Da, sondajele au fost primul pas pe care l-am întreprins în cadrul proiectului. Existau multe persoane dezinformate sau care nu știau despre organele de autoguvernare studențească de la ei din instituție. Respectiv chestionarele pe care le-am făcut ne-au permis să vedem problema și să căutăm soluția mai optimă.

–        Revenind la echipa de lucru formată inițial, persoanele delegate de la instituții au transmis chestionarele în cadrul instituțiilor lor. Acolo au fost întrebări gen – ce cunosc ei despre structurile de autoguvernare studențească, dacă sunt membri sau nu, dacă s-au adresat sau nu și dacă le-a fost soluționată problema sau au fost redirecționați la alte structuri. Respectiv după colectarea datelor și de la chestionarul online făcut dar și de la cele fizice, am sumat totul și am prezentat datele echipei de lucru dar și persoanelor de la conferința de totalizare, despre care vom vorbi un pic mai târziu.

–        Am vrut să vă întreb câte universități au participat în cadrul acestui proiect?

–        Deci în privința la toate universitățile care au participat în cadrul proiectului ”Tineretul Studios” le putem enumera, pe lângă universitățile de stat din Bălți și Cahul au mai fost USM, UTM, UPSC, USMF, ULIM, UASM, ASEM, UCCM, IRIM, USEFS, deci am avut de unde colecta opinii.

–        Care e importanța acestui proiect și vă rog să ne spuneți și despre poziția CNOSM-ului față de el?

–        Proiectul reprezintă informarea studenților despre procesul de luare a deciziilor, organizațiile de autoguvernare, cum corect să-și apere interesele și drepturile sale și a colegilor săi. Mai multe detalii din partea colegei mele – Romina.

–        Știm cu toții că Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova a promovat mereu ideea de informare intensivă a studenților, la promovarea intereselor și soluționarea problemelor cu care se confruntă tineretul studios din ziua de azi. Astfel, proiectul dat reprezintă un fel de bază de start pentru mai multe persoane – membre a organizației de autoguvernare studențească care de fapt nu prea cunosc cu ce se ocupă aceasta, să-și ia avânt, să înțeleagă ce este, ce face și cum acționează organizația și să mergem mai departe, să o fortificăm, să ne facem mai uniți, să colaborăm mai ușor  și să ajungem la cele mai înalte trepte ale guvernării.

–        Plus la asta, foarte puțini studenți cunosc că de fapt ei sunt beneficiarii serviciilor educaționale, respectiv ei nu știu că trebuie și cum trebuie să ajungă până la ceea de ce au nevoie. Un pas ar fi ca studenții să fie membrii echipelor de asigurare a calității și evaluare, să fie membrii departamentelor,senatelor, bine informați, exemplari și activi, de aici să fie implicați până la procesul de cazare. Realitatea e că noi avem dreptul să participă însă mulți nici nu știu despre asta!

–        Vorbeam mai devreme despre finisarea proiectului și despre conferința de totalizare, ne puteți oferi și detalii?

–        Așa, conferința de totalizare a avut loc pe 23 aprilie, sâmbăta trecută, la tabăra ”Perlele Nistrului” care apropo sunt deschiși pentru colaborare cu activitățile CNOSM sau a Sindicatelor Studențești. Au fost câțiva delegați de la fiecare universitate, iar după prezentarea oficială a rezultatelor sondajelor, a platformei și bazei de date,și Ghidul bunelor practici, am format 3 echipe de lucru la care delegații puteau veni cu propuneri de modificări a unor subpuncte din acel Ghid de bune practici care a fost la fel prezentat sub forma unui draft, pentru că până la urmă ghidul dat a fost creat pentru ei, cu scopul de a eficientiza lucrul organizațiilor de autoguvernare studențească.

–        Iar pe final, cu multă pozitivitate, toți împreună am dansat o horă a unirii.

 MG 4067 s

–        Deci ca o ultimă întrebare, am să încep de la tine Romina, ce sfaturi ai da studenților care ne ascultă acum, legate de acest proiect?

–        Dacă ei au participat în cadrul proiectului sau cel puțin au auzit despre el, au completat chestionarul, să meargă înainte, să caute alte proiecte, să nu se oprească doar la ”Tineretul Studios” deoarece sunt foarte multe proiecte interesante, noi și cu-adevărat bune, proiecte care i-ar putea ajuta, i-ar putea informa foarte bine în privința la ceea ce se numește autoguvernare studențească. Cât despre ceilalți, să fie mai activi, să se informeze din diferite surse, pentru că asta este un lucru foarte important, și să se alăture structurii de autoguvernare din cadrul universității lor, pentru că până la urmă aceasta îi va ajuta foarte mult nu doar în plan personal dar și profesional.

–        Și din partea ta, Vadim?

–        Ceea ce am făcut și noi și fac și colegii noștri care au fost alături de noi în cadrul proiectului respectiv, este un lucru foarte bun pentru noi, pentru dezvoltarea personală, a abilităților de comunicare și schimbului de experiență. Pentru cei ce sunt activi, să tindă la mai mult proiecte iar pentru cei mai puțin activi – să tindă la categoria celor activi, deoarece primii tind să miște ceva, să spargă gheața și să meargă înainte. De asemenea, să se gândească la ceea ce va fi mâine, pentru că implicarea și activismul lor va duce la ridicarea nivelului de cultură, cunoștințelor despre drepturi și respectarea obligațiilor pentru că la moment majoritatea știu bine despre drepturi însă puțini își amintesc de obligații.

–        Deci dragii noștri, în colțul stâng al ringului se află Vadim Sîrghii, coordonatorul proiectului iar în colțul drept se află Romina Garas, asistentă în cadrul proiectului ”Tineretul Studios”, vă mulțumesc mult pentru răspunsurile pe care ni le-ați oferit.

–        Și noi îți mulțumim Andrei pentru că ai fost alături de noi nu doar azi dar și pe parcursul la toate emisiunile din cadrul proiectului, alături de reprezentanții Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, alături de reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului, de la Consiliul Național al Organizațiilor Studențești din Moldova dar și din cadrul organizațiilor de autoguvernare studențească de la diferite universități.